Mangostan zawiera wiele cennych dla zdrowia
składników, takich jak: minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo), witaminy B1,
B2, B6, a przede wszystkim przeciwutleniacze.
Mangostan właściwy, inaczej –
garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz (Garcinia mangostana L.) – gatunek drzewa z rodziny
kluzjowatych (Clusiaceae Lindl.). Rośnie ono w tropikalnych lasach
południowej Azji , jest wiecznie zielone i w pełni rozwoju osiąga 25-metrową
wysokość.
Owocuje
dopiero po 10 latach. Owoce ma okrągłe, ciemnofioletowe, 4–7-centymetrowe
wielkością zbliżone do mandarynek, z grubą skórką i białym, bardzo soczystym
miąższem z 6-8 pestkami. Aromatyczne owoce mangostanu o smaku podobnym do
moreli, pomarańczy i ananasa uchodzą za najsmaczniejsze spośród owoców
tropikalnych. Są jednak trudne do przechowywania, po kilku dniach nie nadają
się już do jedzenia.
Smakowe walory owoców mangostanu idą w parze z ich
właściwościami prozdrowotnymi. Mangostan zawiera wiele cennych
dla zdrowia składników, takich jak: minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo),
witaminy B1, B2, B6, a przede wszystkim przeciwutleniacze, czyli
antyoksydanty neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych.
Mangostan to najbogatsze źródło antyoksydantów zwanych ksantonami (zawiera aż
17 związków tego typu) oraz innych przeciwutleniaczy jak koenzym Q10,
polifenole, witamina C i katechiny. W zestawieniu zdolności wychwytywania
wolnych rodników tlenowych (tzw. współczynnik ORAC) owoc mangostanu
zdecydowanie wyprzedza inne antyoksydanty. Ma istotny wpływ na zespół czynników
zapobiegających np. przedwczesnemu starzeniu się organizmu czy zaburzeniom
funkcji układu immunologicznego.
Mangostan i jego korzystne dla zdrowia właściwości świat
odkrył za pośrednictwem tradycyjnej ludowej medycyny azjatyckiej. W tym
regionie przetwory z mangostanu, m.in. z suszonej i sproszkowanej skórki owocu,
a także wywary z liści i kory drzewa stosuje się zewnętrznie, (jako
płyn ściągający) i wewnętrznie np. przy przewlekłych biegunkach, jako środek
przeciwbakteryjny, przeciwpasożytniczy i antyseptyczny, m.in. w gruźlicy,
malarii, infekcjach dróg moczowych, w leczeniu chorób wenerycznych, a także,
jako remedium na kłopoty trawienne, zmęczenie i złe samopoczucie.
Amerykański naukowiec, dr James Duke, który przez lata
zajmował się właściwościami mangostanu, wykazał, że aż w ponad 130 schorzeniach
owoc ten może okazać się pomocny. Z uwagi na wielki potencjał antyoksydacyjny
owoce mangostanu (a także sporządzone z nich soki, zachowujące właściwości
świeżych owoców) wpływają na podniesienie odporności
organizmu i spowolniają procesy związane z jego starzeniem się.
Korzystnie działają na siłę mięśni, sprawność stawów i kondycję umysłową,
łagodzą też objawy towarzyszące klimakterium.
Bardziej kompletną listę składników podano w
zawierającej dużo informacji Fitochemicznej i Etnobotanicznej Bazie Danych
etnobotanika doktora Jamesa Duke. Przez 35 lat
pracował dla the USDA i the University of Maryland.
Dr Duke, opierając się na swoich lub innych naukowców
badaniach, spisał korzyści zdrowotne składników owocu mangostanu, podając
również ich dzienne dawki. Pełna lista korzyści jest niewyobrażalna - zawiera
138 oddzielnych właściwości. Oto liczne, korzystne działania, zaobserwowane
przez większość osób spożywających mangostan:
- antylipemiczne
(obniża LDL)
- antyhypertensyjne
(obniża ciśnienie tętnicze)
- zapobiegające
miażdżycy
- kardioprotekcyjne
(chroni mięsień sercowy)
- hipoglikemiczne
(obniżający poziom cukru we krwi)
- zmniejszające
otyłość (naturalna utrata masy ciała)
- działanie
przeciw parkinsonizmowi i chorobie Alzheimera, korzystny w innych
postaciach otępienia
- przeciwdepresyjne,
przciwlękowe, w tej samej kategorii botanicznej jak dziurawiec
- przeciwgrzybicze
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe,
stosowane do leczenia zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy wywołanej przez
dematofity, trądzika
- przeciwzapalne
- przeciwgorączkowe
- immunostymulujące
- przeciwbiegunkowe
- zapobiegające
jaskrze i zaćmie
- przeciwnowotworowe
- zapobiegające
starzeniu się
Osoby zainteresowane mogą skonsultować bazę danych
bezpośrednio na www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/farmacy2.pl
Jeśli chodzi
o jego liczne zastosowanie w medycynie ludowej, oto co napisała botanik Julia
Morton:
"Po
wysuszeniu pokrojona skórka jest proszkowana i stosowana podczas czerwonki. W
postaci maści jest zalecana na egzemy i choroby skóry. Wywar ze skórki jest
przyjmowany w celu złagodzenia biegunki, w zapaleniu pęcherza moczowego,
rzeżączce i śluzowo-ropnym wycieku z cewki po rzeżączce (wodnisty wysięk). Jest
także stosowany zewnętrznie jako płyn ściągający. Porcja skórki jest moczona w
wodzie przez całą noc, a napar podawany, jako lekarstwo przy przewlekłych
biegunkach u dorosłych i dzieci.
Filipińczycy stosują wywar z liści i kory jako środek przeciwgorączkowy oraz do leczenia pleśniawek, biegunki, czerwonki i chorób układu moczowego. Na Malajach, napar z liści, połączony z niedojrzałym bananem i niewielką ilością benzoiny, aplikowano na rany po obrzezaniu. Wywar z korzenia przyjmowano w celu regulacji menstruacji. Ekstrakt z kory, zwany "amebobójczym", wprowadzono do leczenia dyzenterii pełzakowej."
Filipińczycy stosują wywar z liści i kory jako środek przeciwgorączkowy oraz do leczenia pleśniawek, biegunki, czerwonki i chorób układu moczowego. Na Malajach, napar z liści, połączony z niedojrzałym bananem i niewielką ilością benzoiny, aplikowano na rany po obrzezaniu. Wywar z korzenia przyjmowano w celu regulacji menstruacji. Ekstrakt z kory, zwany "amebobójczym", wprowadzono do leczenia dyzenterii pełzakowej."
Tradycyjni
uzdrowiciele Indii, Malezji, Tajlandii, Filipin i Wietnamu od wieków stosowali
mangostan ze względu na jego korzyści zdrowotne. Przez ostatnie 150 lat
transportowano tę roślinę do Afryki, Australii, Ameryki Południowej i na
Karaiby, gdzie zarówno naukowcy, jak i terapeuci w podobny sposób badali oraz
wykorzystywali jej lecznicze i ochronne właściwości.
W Indiach, Tajlandii
i Chinach, preparaty ze skórki są używane w czerwonce oraz innych postaciach biegunek
infekcyjnych, jako leki przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.
Ściągające
właściwości tej rośliny wykorzystuje się, aby zapobiec odwodnieniu i
utracie niezbędnych substancji odżywczych z przewodu pokarmowego podczas
biegunki. Chińczycy i Haitańczycy również wykorzystują przeciwbakteryjne i
antyseptyczne właściwości do leczenia zainfekowanych ran, gruźlicy, malarii,
infekcji dróg moczowych, kiły i rzeżączki.
W Azji od
dawna wiadomo, że mangostan posiada niezwykle silne właściwości
przeciwzapalne, poprzez działanie hamujące wypuszczenia histaminy i
syntezy prostaglandyn E2 przez owoc Garcinia mangostana. Z tego też
powodu, w wynikach badań naukowcy sugerują, że 40% fragmentu etanolu owocu
Garcinia mangostana ma potężne wstrzymujące działalności zarówno
przeciw działaniu histaminy ( czynnik stanów zapalnych) i syntezy prostaglandyn
E2.
Ma to również korzyści w działaniu przeciwalergicznym, 40% etanolu z owocu Garcinia mangostana zahamowało IgE pośredniczące w wypuszczaniu histaminy. Ponad to, atopowe zapalenie skóry i inne choroby skórne np. typu pokrzywka (PCA), znacząco zostały zahamowane przez te same 40% etanolu z owocu Garcinia mangostana. Więcej na temat badań naukowych z Department of Pharmaceutical Molecular Biology, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Tohoku University, Sendai, Japan, tutaj
- link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12230104&dopt=Abstract
Ma to również korzyści w działaniu przeciwalergicznym, 40% etanolu z owocu Garcinia mangostana zahamowało IgE pośredniczące w wypuszczaniu histaminy. Ponad to, atopowe zapalenie skóry i inne choroby skórne np. typu pokrzywka (PCA), znacząco zostały zahamowane przez te same 40% etanolu z owocu Garcinia mangostana. Więcej na temat badań naukowych z Department of Pharmaceutical Molecular Biology, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Tohoku University, Sendai, Japan, tutaj
- link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12230104&dopt=Abstract
Donoszono
także o jego skuteczności w leczeniu wyprysków i innych
nadmiernie rogowaciejących stanach skóry.
Na Karaibach
herbata z mangostanu znana, jako "woda kreolska", jest używana
jako lek tonizujący na zmęczenie i złe samopoczucie -
powszechne dolegliwości, które dotykają milionów osób na całym świecie.
Brazylijczycy
używają podobnej herbaty, jako czynnik przeciwrobaczy i wspomagający
trawienie. W Wenezueli, pasożytnicze infekcje skóry są
leczone gorącymi okładami z owocu, podczas gdy Filipińczycy stosują ekstrakt z
owocu do łagodzenia gorączki oraz leczenia pleśniawek, biegunki,
czerwonki i chorób układu moczowego.
Uwaga! Purpurowa
skórka mocno barwi palce i ubrania. Plamy trudno sprać.
Owoce mangostanu są bardzo drogie głównie, dlatego że drzewa, na których rosną, nie dają wysokich plonów, owocują późno, a same owoce są trudne do przechowywania i transportowania. Najlepiej zjedzcie je od razu po powrocie ze sklepu. W lodówce wytrzymają tylko kilka dni.
Wybierajcie ciemne i jędrne egzemplarze - skórka powinna się lekko uginać pod naciskiem - i te, które mają szypułkę. Miąższ powinien być jasny, bez brązowych plam. Żółtawe segmenty mogą być gorzkie.
Jak dobrać się do owocu mangostanu? Lekko natnijcie skórkę i rozerwijcie, tak by otworzyć owoc.
Najlepiej jeść mangostan po prostu na surowo. Jeśli jednak uda wam się dostać owoce w dobrej cenie, kupcie więcej i zróbcie z nich sok lub przecier. Sprawdzą się też w deserach, napojach i koktajlach. Tajowie używają mangostanu także do wytrawnych dań, dodając owoce np. do curry pod koniec gotowania.
Jeśli jednak chcecie użyć mangostanu w jakiejś potrawie, nie poddawajcie go obróbce cieplnej! Dodajcie do sałatki owocowej (np. z mango, truskawkami i wiórkami kokosowymi). Możecie też podać owoce ze śmietanką kokosową ubitą z odrobiną cukru i soku z limonki.
Źródło Zasoby internetu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz