Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) zwana również czarną jagodą jest jednym z najznakomitszych surowców w
ziołolecznictwie. Jej właściwości znane są od stuleci, a jedną z najciekawszych
jest zdolność do poprawy wzroku.
Borówka czarna – niska, jasnozielona krzewinka, którą spotkać można głównie w lasach
najczęściej iglastych oraz niekiedy w miejscach otwartych np. wrzosowiska.
Szczególnie upodobała sobie zakwaszone gleby. W Polsce jej owoce są jedną z
kilku najważniejszych dziko rosnących produktów żywnościowych. Często gości w tradycyjnych
potrawach ludowych.
Najlepiej zbierać ją w
ostatnim tygodniu czerwca, gdy owoce zaczynają dojrzewać. W tradycji wielu
miejscowości oficjalne zbiory następowały po święcie Matki Boskiej Jagodnej (2
lipca). Według legendy złamanie tego nakazu miało być szczególnie dotkliwe dla
matek, które straciły dzieci, ponieważ miały one w niebie żywić się tymi
wcześnie dojrzewającymi jagodami.
Pod koniec lata zbierane są liście, które bogate są w garbniki,
flawonoidy, związki trój terpenowe oraz związek zwany myrtyliną, który ma
działanie przeciwcukrzycowe.
Suszone owoce przetwarzano na zupy owocowe zabielane śmietaną lub pierogi,
a w czasach, gdy powszechny był dostęp do cukru zaczęto robić konfitury i soki.
Jako surowiec leczniczy, owoce borówki polecane były na szkorbut,
infekcję dróg moczowych oraz kamicę nerkową.
Borówka:
1. Posiada właściwości
przeciwutleniające;
2. Pozytywnie wpływa na zdrowie oczu.
Przeciwutleniające antocyjany zawarte w borówce pomagają w utrzymaniu
prawidłowych funkcji siatkówki, a także mogą pomóc stabilizacji kolagenu w oku;
3. Wpływa na prawidłową budowę i
wzmacnia naczynia krwionośne i żyły;
4. Chroni DNA, białka i lipidy przed
stresem oksydacyjnym;
5. Wspiera układ pokarmowy. Chroni
błony śluzowe żołądka oraz reguluje pracę jelit;
6. Dzięki zawartości flawonoidów i
chromu działa redukuje poziom glukozy we krwi;
7. Przyczynia się do prawidłowego
metabolizmu węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
- Kwasy
Omega-3
- Ma
niski indeks glikemiczny
- Zawiera
witaminy P, F, E oraz makro- i mikroelementy
- kwas chloragenowy
(naturalny przeciwutleniacz)
- polifenole
oraz antocyjany
- kwasy omega-3
Głównymi związkami bioaktywnymi czarnych jagód są
flawonoidy, w których skład wchodzą antocyjany. Są one bardzo
silnymi przeciwutleniaczami, a te współczesne wyciągi zawierają ich znaczne
ilości. Dzięki temu borówki chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych
rodników na zdrowe komórki. Ponadto pozwalająutrzymać dobry wzrok i
zapobiegają różnym chorobom oczu.
Wyciągi z borówki czarnej pomagają siatkówce sprawniej
przystosowywać się do zmiennego naświetlenia. Przyspiesza regenerację
purpury wzrokowej, co przekłada się na leprze widzenie po zmroku. Podczas
II wojny światowej piloci RAF-u zauważyli, że po zjedzeniu dżemu z czarnych
jagód lepiej widzieli w ciemności. Co prawda włożono te opowieści między bajki,
ale najnowsze badania naukowe potwierdzają to niezwykłe odkrycie.
Borówka jest stosowana do leczenie ślepoty nocnej oraz
osłabieniu wzroku związanego z nadwrażliwością na światło. Wzmacnia naczynia
włosowate w oku, dzięki czemu jest ono lepiej odżywione i ukrwione. Chroni to
przed takimi schorzeniami oka jak zwyrodnienie siatkówki, zwyrodnieniem
plamki żółtej oraz zaćmy, które w podeszłym wieku są głównymi przyczynami
ślepoty.
Badanie przeprowadzone
na 50-ciu osobach ze stwierdzoną zaćmą starczą, którym podawano wyciąg z
borówki i witaminę E wykazało, iż u dużej części uczestników postępowa choroba
zwolniła. Czarna jagoda wzmacnia kolagen, co za tym idzie wszystkie tkanki
łączne. Jest to ważna cecha dla osób zagrożonych jaskrą, wynikającą z wysokiego
ciśnienia śródgałkowego.
Antocyjany poprawiają krążenie krwi we wszystkich
naczyniach krwionośnych. Jest to pomocna właściwość w przypadku problemów z
krążeniem w kończynach. Pomagają na żylaki, zmniejszają ból spowodowany hemoroidami.
Borówki mogą być użyteczne podczas grypy jelitowej, ponieważ mają naturalne
właściwości przeciwbiegunkowe. Wpływają na mięśnie gładkie, co może
przynieść ulgę podczas uciążliwych dolegliwości miesiączkowych.
Wyciągi z borówki czarnej zawieraną nawet do 250 razy więcej antocyjanów
niż świeże owoce. Odpowiednio przeprowadzona kuracja może poprawić
wzrok u osób z krótkowzrocznością. Nie ma zastrzeżeń, co to dawkowania
oraz nie znaleziono żadnych efektów ubocznych, nawet podczas długotrwałego ich
stosowania. Są one bezpieczne zarówno dla dzieci jak i kobiet w ciąży.
Pisząc ten wpis
przypomniało mi się jak jeden z profesorów na mojej uczelni opowiadał o swoich
eksperymentach związanych z warzywami i owocami. Co roku swoim studentom
pokazywał wykresy i wyniki swojej 2-tygodniowej diety opartej na samych
produktach roślinnych. Mówił, że co prawda chudł szybko i dużo, a waga w ciągu
roku znów się podnosiła, ale zawsze to było 2-3 kg mniej niż rok temu.
Opowiadał kiedyś o borówkach i o tym, że sam często stosuje, gdy zauważy u
siebie pogorszenie wzroku.
Źródłohttp://naturalniezdrowy.com.pl/borowka-czarna-na-lepszy-wzrok/
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz