Jak wzmocnić odporność?
Układ odpornościowy człowieka to przepotężna
broń przeciwko bakteriom wirusom, a nawet nowotworom. Jednak do
prawidłowego funkcjonowania potrzebuje paliwa
– możesz je
dostarczyć poprzez zdrowe odżywianie i regularną, umiarkowaną
aktywność fizyczną. Zadbaj o to, aby minimum 90% dziennego
zapotrzebowania kalorii było pozyskiwane z produktów bogatych w
mikroelementy (witaminy, minerały, enzymy i fitoskładniki).
Co to jest układ odpornościowy?
Inaczej układ immunologiczny – układ
narządów umożliwiających reakcje odpornościowe organizmu. Mają one
na celu ochronę organizmu: począwszy od identyfikacji zagrożenia (patogeny i
komórki nowotworowe), poprzez likwidację, na pozbyciu się toksyn, powstałych po
walce, skończywszy.
Bardzo ważną funkcją układu odpornościowego jest jego ciągłe
uczenie. Komórki obronne muszą sprawnie odróżniać zdrowe komórki i
tkanki organizmu od czynników chorobotwórczych – wirusy, bakterie, – które
ciągle ewoluują.
Mało, kto wie, że organem mającym kluczową rolę w
skuteczności układu odpornościowego jest układ trawienny,
czyli jelito cienkie, a szczególnie grube. Prawie 70% limfocytów (nasi
obrońcy) rezyduje właśnie w jelicie grubym. Oprócz tego bakterie z przewodu pokarmowego
przetwarzają błonnik i produkują określone witaminy (B, K) i
inne substancje odżywcze. Ta armia zdrowych bakterii, aby sprawnie funkcjonować potrzebuje
paliwa – diety bogatej w składniki odżywcze
(mikroelementy).
Dieta przeciętnego człowieka
Codziennie każdy z nas dokonuje wielu wyborów, min.
dotyczących tego, co spożywa. Skład naszych posiłków możemy podzielić na dwie
grupy: makro i mikroelementy:
Przez długie lata, jakość diety była określana poprzez
pryzmat zawartości makroelementów. Skupialiśmy się (łącznie z
lekarzami) na analizowaniu zawartości białek, węglowodanów
i tłuszczów. Przy okazji powstało wiele wręcz szkodliwych dla zdrowia
mitów, np., że czym mniej tłuszczu tym lepiej – opiszę to szerzej w dalszej
części artykułu.
W amoku liczenia BTW (białka, tłuszcze,
węglowodany) mikroelementy zostały zepchnięte do roli dodatków,
które można dostarczać w formie suplementów.
Takie podejście było wygodne dla
społeczeństwa żyjącego w szybko rozwijającej się gospodarce. Wszystko miało być
coraz szybciej, coraz więcej i coraz taniej…
Wysoce przetworzona żywność spełniała te kryteria, dodatkowo mogła długo stać
na półce sklepowej nie tracąc nic na wizualnej atrakcyjności.
W końcu wysoce przetworzona żywność zastąpiła
świeże produkty i stała się głównym źródłem kalorii w krajach wysokorozwiniętych.
Ale co jest złego w przetwarzaniu żywności? Nic, poza tym,
że jest z niej usuwana większość mikroelementów, a
to co pozostaje oprócz wątpliwej jakości kalorii (często zawierają toksyny)
nie ma żadnej wartości odżywczej. Przykładami niech będą procesy:
oczyszczania mąki, rafinacji oleju lub produkcji mleka
UHT.
Przyzwyczailiśmy się do liczenia kalorii,
zupełnie zapominając (albo nie będąc tego świadomi), że mają
one drugorzędne znaczenia dla naszego zdrowia. W
miarę jednak wzrostu świadomości o roli mikroelementów zawartych w jedzeniu
przemysł przetwarzający żywność musiał jakoś zareagować. Normą stało się sztuczne
dodawanie (suplementacja) witamin i minerałów jako strategia
zapobiegania niedoborom przy odżywianiu przetworzonymi produktami.
Niestety, jak pokazują badania, przyswajalność suplementowanych
mikroskładników jest zdecydowanie słabsza, niż ich pozyskiwanie z
naturalnej żywności. Dodatkowo suplementacja nigdy nie zapewnia 100% składu
pokarmu naturalnego, choćby, dlatego że części mikroelementów (choćby
fitoskładniki) nie udało się jeszcze odkryć i zbadać.
Jak nam (nie) pomaga medycyna?
Co robisz jak Ci przecieka kran? Ścierasz wodę czy najpierw
usuwasz przeciek? Innymi słowy w pierwszej kolejności skupiasz się na przyczynie czy
usuwaniu skutku? A jak jest w obecnej opiece zdrowotnej?
Nie oszukujmy się, współczesna medycyna (pomijając przypadki
doraźnej, nagłej pomocy – wypadki itd) skoncentrowana jest na sprzedawaniu lekarstw
i zarabianiu pieniędzy. Prawdziwa ochrona zdrowia
polega na zapobieganiu powstawaniu chorobom poprzez właściwą
dietę i nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną, unikaniu uzależnień (narkotyki,
nikotyna) i kontaktu z chemikaliami i toksynami.
Przejadanie się, żywność wysoce przetworzona,
siedzący tryb pracy – to są powody większości chorób cywilizacyjnych takich
jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, niewydolność układu krwionośnego z
niektórymi chorobami nowotworowymi włącznie. Organizm ludzki jest naprawdę odporny,
trzeba czasem wielu lat ciężkiej pracy (złych nawyków
żywieniowych), aby zapracować sobie na którąś z chorób. Idziemy do lekarza,
który niekiedy z papierosem w zębach i ledwo zapiętym kołnierzykiem pod szyją
przepisuje nam, co? Lekarstwo! Które leczy, co? Przyczynę czy skutek?
Niestety w większości przypadków lekarstwa przepisywane
przez lekarzy wspierają ryzykowne dla życia auto destruktywne zachowania
pacjentów. Przynoszą chwilową ulgę (niwelują skutek), dając złudne poczucie
panowania nad sytuacją. Trzeba sobie uświadomić, że każde lekarstwo jest toksyczne.
Nawet naturalne preparaty ziołowe przynoszą działanie farmakologiczne dzięki
swoim toksycznym właściwościom, a nie dzięki zawartości odżywczych składników.
Pomimo przynajmniej oficjalnej długiej drogi dopuszczania
lekarstw do stosowania dla ludzi zdecydowana ich większość i tak wykazuje
(niekoniecznie publikowane) skutki uboczne np: lekarstwa
regulujące ciśnienie tętnicze (beta-blokery) zwiększają prawie dwukrotnie
ryzyko udaru. W efekcie wpadamy w samonapędzające się zamknięte koło: brak
profilaktyki powoduje stan chorobowy, leczenie skutków zamiast przyczyn
prowadzi do kolejnych chorób poprzez toksyczne lekarstwa.
Jeszcze większą szkodę dla całego
społeczeństwa powoduje nagminne nadużywanie antybiotyków. Już chyba
wszyscy wiedzą, że antybiotyki nie leczą wirusów, mają jedynie wpływ na
bakterie. Z badań przeprowadzonych w USA wynika, że w blisko 90% przypadkach
chorobowych podawanie antybiotyków było nieuzasadnione. Antybiotyki
są przepisywane, jako coś “na wszelki wypadek”, może pomoże.
A co się faktycznie dzieje, gdy zażywamy antybiotyki?
- Bakterie
mutują i uodparniają się na dany typ
antybiotyku. Może dojść do sytuacji, że gdy faktycznie będziemy
potrzebowali go użyć (infekcja bakteryjna) – będzie on nieskuteczny.
- Niszczymy praktycznie
całą florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym – nasz układ
odpornościowy. Mało, kto zdaje sobie sprawę, że jej całkowite odbudowanie trwa
od 6 do 12 miesięcy! Przez cały ten okres nasz układ
odpornościowy działa na “pół gwizdka” i to pomimo przyjmowania w tym
okresie (przypominam do 12tu miesięcy) probiotyków.
Podsumowując, współczesna medycyna w
zdecydowanej większości przypadków nam nie pomaga. Zamiast
koncentrować się na stymulowaniu naturalnych mechanizmom odpornościowych
organizmu – skupia się na niwelowaniu skutków choroby.
Trzymając się analogii z początku akapitu – ścieramy rozlaną wodę ignorując
cieknący kran.
Wpływ odżywiania na układ odpornościowy
Wiesz już, że dieta większości ludzi zawiera za mało mikroelementów:
witaminy, minerały,enzymy i fitoskładniki.
Witaminy i minerały są dość oczywiste – zawiera je większość dostępnych bez
recepty suplementów, które są coraz częściej włączane do regularnej diety.
Z enzymami i fitoskładnikami jest trochę trudniej, co to
takiego i dlaczego są takie ważne?Enzymy to rodzaje białek,
które wzmacniają szybkość reakcji chemicznych jednocześnie nie
ulegając podczas tej reakcji zniszczeniu i zamianie. W dużym skrócie
umożliwiają min. enzymatyczne (bez wydzielania toksyn i gazów) trawienie – o
roli enzymów w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych pisałem w
artykule o komponowaniu posiłków.
Fitoskładniki to bardzo liczna rodzina związków
organicznych, które wspierają uzdrawiające właściwości komórek
odpornościowych. Są to związki takie jak: alfa-karoten, kwas mlekowy,
flawonoidy, bioflawonoidy, polifenole i kwasy fenolowe, rutyna, kwercetyna,
lignany, pektyny i wiele innych. Fitoskładników zawartych w zielonych
warzywach (są ich najbogatszym źródłem) są setki, nie wszystkie
zostały zbadane, odkryte i opisane.
Fitoskładniki są paliwem, które utrzymuje
przeciwnowotworowe mechanizmy obronne naszego ciała:
- kontrolują
powstawanie wolnych rodników,
- chronią
komórki przed szkodliwym działaniem toksyn,
- wspierają
mechanizmy naprawiające uszkodzone struktury DNA,
- działają
przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie,
- wspierają
działanie komórek odpornościowych.
Do zapewnienia zdrowia i sprawności układu odpornościowego
musimy dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość przeciwutleniaczy.
Są to witaminy, minerały i fitoskładniki,
które umożliwiają usuwanie wolnych rodników i kontrolowanie ich powstawania.
Wolne rodniki są to cząsteczki o nieparzystej liczbie
elektronów, przez co są bardzo skłonne do wchodzenia w reakcje chemiczne. To
bardzo cenna cecha w przypadku kontaktu z patogenem chorobowym (wiąże go i
niszczy), niestety kontakty wolnych rodników ze zdrowymi komórkami
powoduje stany zapalne i szybsze procesy starzenia. Aby temu
zapobiec codziennie musimy dostarczać organizmowi świeżą
dawkę przeciwutleniaczy (stabilizują wolne rodniki) – są one zawarte w
owocach (najwięcej w jagodowych i owocu granatu) i zielonych warzywach.
Przeciwutleniaczami, choć działającymi krócej niż fitoskładniki, są również witaminy
C, E.
Warzywa krzyżowe
Ich nazwa wzięła się od kształtu ich kwiatów (tworzą
krzyż). Są to: kapusta, jarmuż, brokuł, brukselka, kalafior, chrzan,
rukola, rzodkiewka, rzeżucha i rzepa. Wszystkie, oprócz
kształtu kwiatu, mają jeszcze jedną wspólną cechę: w swym
składzie posiadają związki siarki nadającej im charakterystyczny ostry,
gorzki smak. Gdy ściany komórek warzyw krzyżowych ulegają miażdżeniu (krojenie,
mielenie, drobne gryzienie), zachodzi reakcja chemiczna
zamieniająca siarkę w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo
silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym.
Do tej pory zidentyfikowano ponad 120 ITC, wszystkie one
działając wspólnie osłabiają komórki nowotworowe. Dodatkowo
powstrzymują angiogenezę – proces, poprzez który nowotwór
pobudza rozrost naczyń krwionośnych zapewniających jego odżywienie, przez co
uniemożliwiają jego dalszy rozrost. Jakby tego było mało sulforafan (fitoskładnik
z warzyw krzyżowych) aktywuje enzymy, które chronią komórkę przed
jakimkolwiek następstwami uszkodzeń DNA, które już powstały.
Te potężne mechanizmy obronne mogą być aktywowane jedynie
poprzez dostarczanie ITC (w tym sulforafan) z warzyw krzyżowych.
Już trzy posiłki tygodniowo złożone z warzyw krzyżowych obniżają
ryzyko powstania nowotworu prostaty o 41%. Oczywiście
regularne jadanie warzyw krzyżowych (związki ICT) podwyższa również odporność organizmu
na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Sposób spożywania warzyw krzyżowych ma duży wpływ
na ilość dobroczynnych składników, które zostaną dostarczone i
przyswojone przez nasz organizm. Siekanie, przeżuwanie, mielenie i
wyciskanie soku – wszystko to, czyli miażdżenie struktury komórek warzywa,
pobudza ilość wydzielanej substancji ICT. Najlepiej jest więc je
jadać na surowo w maksymalnie rozdrobnionej postaci.
Alternatywnie dopuszczalne jest również krótkie gotowanie na parze.
Grzyby
Grzyby w swoim składzie zawierają pewne
substancje wspierające układ odpornościowy. W
sytuacji, gdy jesteśmy wystawieni na patogeny chorobotwórcze (bakterie, wirusy)
wspierają nasz układ odpornościowy umożliwiając szybką i silną reakcję limfocytów –
naszych naturalnych przeciwciał.
Aktywowane limfocyty szybko rozpoznają zainfekowane
komórki, atakują je i usuwają, zanim wirus zdoła się
rozmnożyć.
Co takiego jest w grzybach (pieczarki, boczniaki itd)?
Zawierają one lektyny wiążące przeciwciała, jest to rodzaj
białek, które przyłączają się do zainfekowanych komórek,
następnie wzywają do ataku komórki odpornościowe (limfocyty),
które neutralizują intruzów. W międzyczasie lektyny wnikają do
wnętrza rozpoznanych komórek uniemożliwiając ich replikację –
w ten sposób powstrzymują rozprzestrzenianie się choroby.
Opisany powyżej mechanizm inicjowany przez grzyby działa również
na niektóre komórki nowotworowe. Istnieją badania pokazujące, że
regularne spożywanie świeżych grzybów w ilości 10 gramów dziennie (jeden
mały grzyb) zmniejsza ryzyko nowotworu piersi o 64%.
Dobra wiadomość jest taka, że lektyny zawarte
w grzybach są odporne na działanie temperatury, więc gotowanie nie
ma wpływu na ich dobroczynne właściwości.
Warzywa cebulowe
Pewnie każdy słyszał, że cebula i czosnek są dobre na
przeziębienia. Warzywa te pojawiają się w roli lekarstw na te choroby w
licznych opowiadaniach z przeszłości. Co w nich takiego jest, że pomagają
nam walczyć z wirusami, bakteriami i innymi patogenami chorobowymi?
Cebula, czosnek, por, szalotka zawierają enzym
zwany alliną, który odpowiada za ich ostry, kwaśny smak
i zapach. Z warzywami cebulowymi jest podobnie jak krzyżowymi, zawierają w
sobie dużo siarki. Podczas ich gryzienia, miażdżenia,
mielenia, krojenia allina (enzym) zamienia organiczne
związki siarki na substancje wzmacniające nasz układ wypornościowy. One również
mają przeciwnowotworowe działanie, hamują angiogenezę (rozrost
naczyń krwionośnych), przez co uniemożliwiają lub znacząco utrudniają rozrost
komórek nowotworowych.
Związki zawarte w warzywach cebulowych mają również
działanie przeciwzapalne, przez co chronią przed infekcjami i
zwyrodnieniowymi chorobami stawów.
Granaty i owoce jagodowe
Owoc granatu pochodzi z Azji i krajów śródziemnomorskich,
gdzie jest uprawiany od starożytności. Ze względu na swoje dobroczynne
działanie uprawiany być zaczyna również w innych rejonach świata, min. USA
(California).
Nasiona granatu (te małe czerwone ze
środka) zawierają mnóstwo fitoskładników min. przeciwutleniacze stabilizujące
wolne rodniki, polifenole, kwasy garbnikowe i antocyjany. Posiadają właściwości
przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe.
Podobne właściwości wykazuje zdecydowana większość owoców
jagodowych, takich jak: maliny, truskawki, jeżyny, borówki
amerykańskie, jagody leśne. Ponadto dzięki zawartości kwasu elagowego
mają również działanie przeciwnowotworowe.
Jak rozłupać owoc granatu? Nie wiem jak Ty, ale
ja długo nie miałem skutecznego sposobu, jak szybko oddzielić jego smakowite
pestki od gorzkiego białego miąższu. Aż poznałem tę rewelacją metodę:
- Umyty
granat natnij (około 1 cm głębokości) w poprzek owocu.
- Rozdziel
połówki od siebie przekręcając je w przeciwnych kierunkach.
- Trzymając
je nad dużym talerzem opukuj dokładnie (od strony skórki) trzonkiem noża,
aż skórki staną się miękkie.
- Podczas
opukiwania część nasion sama wypadnie, resztę wydłub delikatnie nożem.
Ziarna
Ziarna i orzechy zawierają wiele cennych wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych(wspomagają wchłanianie witamin), jak również, a może przede
wszystkim, są bardzo cennym źródłem niezwierzęcego białka.
Siemię lniane – to przede wszystkim źródło
kwasów OMEGA-3, o tyle cenne, że ma ich prawie tyle samo, co OMEGA-6.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że te dwa kwasy tłuszczowe powinny być
spożywane w porównywanych ilościach – jeden np. zwiększa, a
drugi zmniejsza krzepliwość krwi. Dodatkowo siemię zawiera lignany,
poprawiające perystaltykę jelit i mające silne właściwości przeciwutleniające.
Warto pamiętać, że kwasy wielonienasycone są bardzo niestabilne (szybko
jełczeją), dlatego siemię najlepiej jest zmielić i dodać np. do
sałatki bezpośrednio przed spożyciem.
Ziarna słonecznika – również zawierają dużo
białka, a oprócz tego cenne minerały takie jak: selen i żelazo,
oraz witaminę E.
Pestki dyni – cynk, wapń, żelazo. Przed
spożyciem podpraż.
Sezam – zawiera bardzo dużo wapnia oraz witaminy
E. Również podpraż przed spożyciem.
Reasumując
Jesteś tym, co jesz albo inne powiedzenie:
łyżką i widelcem grób sobie kopiemy. W powiedzeniach tych jest więcej
prawdy, niż większość ludzi zdaje sobie sprawę. Cenne związki organiczne zawarte
w nasionach, orzechach, grzybach, owocach jagodowych i zielonych warzywach wzmacniają i aktywują naturalne
możliwości obronne naszego organizmu.
Co ważne, połączenie tych cennych superpokarmów
daje jeszcze bardziej spektakularne efekty – tak jak w zgranym
zespole, wszystkie grają do jednej bramki i utrzymują nasz organizm w zdrowiu
i witalności.
Znasz już rolę poszczególnych produktów żywieniowych w budowaniu naturalnej odporności
organizmu – czas na konkrety! Tradycyjna piramida żywieniowa w swojej
podstawie zawiera pieczywo, płatki zbożowe, ryż i makarony – produkty
nieszczególnie bogate w cenne składniki odżywcze. Do zdrowego
odżywiania potrzebujesz własnej piramidy, czas na jej zbudowanie.
W jej podstawie znajdą się zielone
warzywa (szczególnie krzyżowe), warzywa cebulowe, nasiona i orzechy,
grzyby i świeże owoce (głównie jagodowe).
Punkt pierwszy i najważniejszy to zdecydowane ograniczenie,
a najlepiej zrezygnowanie z żywności wysoce przetworzonej. Najprostsza zasada:
im coś bielsze, czystsze (olej rafinowany) i bardziej kremowe (produkty UHT),
tym gorzej.
Podstawą Twojej diety powinny być warzywa, najlepiej z
rodziny krzyżowych i cebulowych. Połowę z nich zjadaj na surowo (przynajmniej
jedna duża surówka dziennie), resztę w zupie, sałatce, innym ciepłym posiłku,
najlepiej gotowane na parze.
Do diety koniecznie włącz owoce (szczególnie jagodowe),
rośliny strączkowe, nasiona, orzechy i grzyby.
Można to podsumować w poniższych 8 punktach:
- Zrezygnuj z
wysoce przetworzonej i kalorycznej żywności.
- Unikaj czerwonego mięsa,
a spożywanie innych mięs wyraźnie ogranicz.
- Każdego
dnia spożywaj przynajmniej jeden duży posiłek złożony z zielonych
warzyw, surowych lub gotowanych na parze, najwartościowsze są:
- krzyżowe:
jarmuż, kapusta, brokuł, rzepa, kalafior,
- cebulowe:
cebula, czosnek, por.
- Włącz
do diety grzyby: pieczarki, boczniaki itd.
- Codziennie
zjadaj przynajmniej dwa owoce, najwartościowsze są owoce jagodowe i
owoce granatu.
- Codziennie
spożywaj minimum pół szklanki warzyw strączkowych (fasola,
soczewica …), w sałatce, zupie lub innym daniu.
- Codziennie
spożywaj minimum 30 gramów świeżo łuskanych orzechów lub nasion,
najlepiej łącząc je z warzywami zielonymi (surówki).
- Włącz
do diety świeże kiełki, najwartościowsze są te z lucerny,
brokułu i rzodkiewki.
W diecie powinny królować produkty, które
dostarczają maksymalną ilość składników odżywczych (witaminy,
enzymy, minerały, fitoskładniki). Przy komponowaniu zdrowych posiłków należny
pamiętać również o makroelementach (białko, węglowodany, tłuszcze),
zwracając uwagę na ilość dostarczanych kalorii, adekwatnie do
naszego dziennego zapotrzebowania.
Nie oszukujmy się, nawet wybierając zdrowe produkty żywieniowe
kalorie są kaloriami i jeżeli bilans będzie na plus (więcej spożywamy niż
spalamy) to niestety nie ulotnią się one bez śladu jak
kamfora, ale zostaną zmagazynowane na ciężkie czasy w formie tłuszczu.
Możesz się zastanawiać ile produktów mniej
zdrowych (z czubka piramidy) możesz zjeść, aby ciągle
czerpać korzyści ze zdrowej diety w postaci super odporności? Zaleca się, aby
dzienna ilość kalorii z produktów typu: białe pieczywo, białe makrony, słodycze nie
przekraczała 10%Twojego dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Wpływ aktywności fizycznej na układ odpornościowy
Utarło się powiedzenie – sport to zdrowie.
Ludzie regularnie (przynajmniej dwa razy na tydzień)
ćwiczący rzadziej zapadają na przeziębienia i infekcje górnych dróg
oddechowych. Ile w tym prawdy?
Faktycznie, przeprowadzone badania (dwie grupy: jedni
aktywni, drudzy niekoniecznie) dowiodły, że wśród osób, które ćwiczyły pięć
razy w tygodniu (dwa razy to jednak za mało) częstotliwość infekcji była o
46% niższa w porównaniu do mniej aktywnej grupy.
Okazuje się, że ćwiczenia ruchowe nie tylko
podnoszą sprawność układu odpornościowego, ale również obniżają ryzyko zachorowania
na choroby związane z układem krwionośnym.
Mam tu na myśli umiarkowane uprawianie
sportu od 3 do 5 razy na tydzień, do 30minprzyśpieszonego
tętna serca. Ekstremalne podchodzenie do ćwiczeń fizycznych (super maratony
itd) często wywołuje silny stres i podnosi poziom wolnych rodników. Może się
wtedy okazać, że uzyskane korzyści nie zrekompensują strat.
Okres przejściowy – od białego do zdrowego
Jak już pewnie zauważyłeś w proponowanym
sposobie odżywiania jest zdecydowanie mniej mięsa (czubek
piramidy). Jeżeli do tej pory jadałeś go dużo, przejście na inny sposób
odżywiania może być nie lada wyzwaniem. Jeżeli dotarłeś do tej
części artykułu, to mam nadzieję, że jesteś już przekonany, że zdecydowanie warto podjąć
taki wysiłek i przestawić się na zdrowe odżywianie.
Dieta z dużą ilością produktów odzwierzęcych jest
ogromnym obciążeniem dla układu oczyszczającego nasz organizm
(głównie wątroba i nerki). Podobnie jak z innymi toksynami czy używkami (kawa,
papierosy) po ich odstawieniu organizm potrzebuje trochę czasu,
aby się przestawić. W tym okresie wiele osób odczuwa symptomy
pogorszenia się stanu zdrowia (zmęczenie, słabość, bóle głowy) – to
typowe objawy oczyszczania się organizmu (pozbywania toksyn). W zdecydowanej
większości przypadków (ponad 90%) mijają w ciągu dwóch tygodni.
Po kilku tygodniach, gdy wspominane objawy miną zaczniesz w
spożywanym jedzeniu wyczuwać nowe, wcześniej przytłumione smaki
i aromaty. Zaczniesz czerpać znacznie większą przyjemność ze
zdrowego odżywiania, a pokusy na śmieciowe jedzenie będą coraz słabsze, aż w
końcu znikną zupełnie.
Podsumowanie
Dzięki osiągnięciom współczesnej nauki mamy
szereg dowodów, że poprzez zdrowe odżywianie możesz
kilkukrotnie zwiększyć odporność swojego
organizmu.
Zdrowe odżywianie to dostarczanie odpowiedniej ilości mikroelementów (witaminy,
enzymy, minerały, fitoskładniki), a jednocześnie nie spożywanie nadmiernej
ilości kalorii. Stosując taką dietę możesz zbudować super odporność,
czyli taki stan Twojego układu odpornościowego, w którym pracuje on na 100%
możliwości.
Najlepiej jest zacząć od przebudowania piramidy
żywieniowej. Jak z każdą budowlą prace należy zacząć od
dobrych fundamentów – tu królują zielone warzywa, połowa na surowo,
druga połowa gotowana (najlepiej na parze). Ściany naszej piramidy do świeże
owoce jagodowe (przeciwutleniacze) i rośliny strączkowe (białko).
Strop zbudujemy z nasion i zbóż pełnoziarnistych, a na dach – wisienka na
torcie: trochę nabiału i białego mięsa.
Co otrzymamy w zamian? Może to, że nie będziemy
musieli chodzić do internisty (chyba, że na badania kontrolne)
i zapomnimy, gdzie w okolicy jest najbliższa apteka? Tak byłoby najfajniej, ale
nawet jeżeli będziemy chorowali dwa razy rzadziej lub lżej,
przy tym będziemy czuli się lekko (czyli nie przejedzeni) i radośnie,
to chyba też warto?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz