Jakie tak naprawdę mamy witaminy i które są dla
nas kluczowe, a często mamy ich niedobory?
Gdzie szukać tych kluczowych witamin?
Sięgać do naturalnych źródeł w wysoce odżywczej żywności czy posiłkować
się suplementami? Jeżeli suplementy to, dla których witamin i w jakiej
ilości?
Witaminy to grupa egzogennych związków chemicznych.
Egzogenne ma tu znaczenie kluczowe i oznacza, że organizm człowieka ich
nie wytwarza. Witaminy muszą być dostarczane z zewnątrz,
najczęściej z pokarmem, zwykle w formie prowitamin. Ważne jest ich regularne dostarczanie. Dlaczego
ważne? Bo części z nich – właściwie większości – nasz organizm nie potrafi
magazynować. Ewentualne nadwyżki wydala i następnego dnia prosi o kolejną
świeżą porcję.
Witaminy można podzielić na dwie podstawowe grupy:
rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E, K) i rozpuszczalne
w wodzie (grupa witamin B i witamina C). Tu pojawia się pierwsza
bardzo ważna kwestia, przyswojenie witamin rozpuszczalnych w
tłuszczu wymaga rozpuszczalnika, czyli rzeczonego tłuszczu. Bardzo ważne jest
więc odpowiednie komponowanie posiłków, aby w ramach jednego dania zjadać
składniki, które maksymalizują wchłanianie składników pokarmowych.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu są magazynowane w
tkankach i wydalane z kałem. Ich nadmiar może być toksyczny, a
niedobór może wystąpić w przypadku niewłaściwej diety.
Dla kontrastu witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są
magazynowane w organizmie, ich nadmiar jest natychmiast wydalany z
organizmu z moczem. Tak dochodzimy do drugiej bardzo ważnej kwestii – zapasy
witamin rozpuszczalnych w wodzie należy codziennie uzupełniać.
Ponadto witaminy z tej grupy zwykle są bardzo delikatne, nie lubią kontaktu z
tlenem (utlenianie) i wysoką temperaturą. Dlatego produkty zawierające witaminy
rozpuszczalne w wodzie powinny być świeże (krótki kontakt z tlenem) i najlepiej
spożywane na surowo lub po ugotowaniu na parze.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu
Witamina A
Jest silnym antyoksydantem – neutralizuje wolne
rodniki, których nadmiar może prowadzić stanów zapalnych i przyśpieszonego
starzenia. Dodatkowo jest niezbędna do rozmnażania, wzrostu oraz funkcjonowania układu
odpornościowego.
Jej aktywna forma występuje jedynie w produktach
odzwierzęcych, jednak prowitaminy znajdujące się w wielu warzywach
i owocach są z łatwością przekształcane w organizmie człowieka na
witaminę A. Beta-karoten to najbardziej aktywna i znana prowitamina A, w
świecie roślin odpowiada za różnorodność kolorów.
Przeciwutleniające działanie produktów zawierających
prowitaminę A można dodatkowo wzmocnić poprzez ich podgrzanie. Właściwości
likopenu zawartego w np. pomidorach zwiększają się po ich
ugotowaniu, np. zrobieniu keczupu domowego.
Do właściwej absorpcji witaminy A niezbędny jest
tłuszcz, dlatego spożywaj produkty w nią bogate w towarzystwie avocado,
orzechów, siemienia lnianego lub oliwek.
Niedobory tej witaminy zdarzają się rzadko, narażone są na
nią głównie osoby na diecie niskotłuszczowej.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę
zaspokoisz zjadając jedną z przykładowych rzeczy.: 1/2 szklanki jarmużu, 1/2
szklanki dyni, 3/4 szklanki marchwi, 1 szklanka szpinaku, 2 szklanki botwiny,
10 pomidorów, 20 nektarynek.
Witamina D
To witamina, której niedobory są najczęstsze. Szacuje
się, że dotyczą 70-95% społeczeństwa w zależności od
szerokości geograficznej. Jest to związane z ekspozycją na światło słoneczne.
W organizmie człowieka witamina ta jest odpowiedzialna za regulowanie
stężenia wapnia i fosforu we krwi oraz wspomaganie pracy
układu krążenia. Jest kluczowa dla prawidłowego przyswajania
wapnia przez tkanki kostne. Jest to szczególne istotne dla noworodków,
dlatego ją dostają w formie syntetycznej praktycznie “z automatu”.
W żywności występuje jedynie w produktach odzwierzęcych:
tłustych rybach, wątrobie wołowej, żółtkach jaj. W normalnych
warunkach (nasłonecznienie, odkryte przynajmniej 18% powierzchni ciała)
witamina D jest produkowana przez skórę. Jednak jest to bardzo
zależne od odległości od równika, czym dalej na północ, tym większe ryzyko
niedoboru witaminy D.
Aktualny poziom witaminy D można sprawdzić podczas
badania krwi – jest to dobry i zalecany sposób na zdiagnozowanie jej
aktualnego poziomu i podjęcie decyzji o ew. suplementowaniu.
Witamina D jest kluczowa dla mocnych kości i to nie tylko u
niemowląt. Nawet u dorosłego człowieka rocznie średnio 15% masy kostnej
ulega wymianie. Przy niewystarczającym poziomie witaminy D kości stają
się coraz słabsze (osteoporoza).
Niedobory tej witaminy zdarzają się bardzo często.
Aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie na
witaminę D należałoby zjeść 24 żółtka jajek, dlatego tak istotne
jest korzystanie z kąpieli słonecznych w celu produkcji witaminy przez skórę i
ewentualne dodatkowe suplementowanie, szczególnie podczas okresu
jesienno-zimowego.
Witamina E
Witamina ta jest wszechobecna w produktach żywieniowych,
dlatego jej niedobory zdarzają się rzadko. Jest potężnym przeciwutleniaczem,
istnym pogromcą wolnych rodników – naszym sprzymierzeńcem w walce ze stanami
zapalnymi i przedwczesnym starzeniem.
Wzmacnia układ odpornościowy i chroni serce poprzez
pobudzanie produkcji prostacykliny – hormonu hamującego zlepianie płytek krwi.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę
zaspokoisz zjadając jedną z podanych rzeczy np.: 4 łyżki masła migdałowego, 1
szklankę migdałów, 2 szklanki orzechów laskowych, 10 łyżek masła orzechowego,
12 łyżek kiełków pszenicy, 4 avocado, 4 szklanki szpinaku, 6 granatów.
Witamina K
To kolejna witamina wszechobecna w produktach
roślinnych, szczególnie w zielonolistnych warzywach, dlatego też rzadko
zdarza się jej niedobór.
Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłowy
przebieg procesu krzepnięcia krwi. Reguluje koagulację tak, aby skrzepy
powstawały tylko wtedy i tylko tam, gdzie są niezbędne, np. po zranieniach.
Dzięki temu zapobiega powstawaniu zakrzepów i zatorów w krwiobiegu. Dodatkowo
witamina K bierze udział w metabolizmie kości – wzmacnia ich
strukturę.
Witamina K należy do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach,
więc, produkty w nią bogate należy spożywać w towarzystwie tłuszczu lub
oleju np: awokado, orzechy, oliwki, siemię lniane.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę
zaspokoisz zjadając np. jedną z podanych rzeczy: 1/4 szklanki jarmużu, 1/4
szklanki szpinaku, 1/2 szklanki brokułów, 1/2 szklanki brukselki, 1 szklanka
kapusty, 2 szklanki szparagów.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Tiamina (witamina B1)
Jest rozpuszczalna w wodzie, bierze udział w
rozkładzie (uwalnia z nich energię) węglowodanów i złożonych aminokwasów.
Niedobory witaminy B1 są częste u osób z chorobą
alkoholową, są spowodowane ubogą dietą, zwiększonym na nią zapotrzebowaniem
z jednoczesnym zaburzeniem jej przyswajania.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę
zaspokoisz zjadając jedną z przykładowych rzeczy: 1/2 szklanki nasion
słonecznika, 1 szklanka grochu, 1 szklanka fasoli, 10 kromek chleba razowego.
Ryboflawina (witamina B2)
Również rozpuszczalna w wodzie, niezbędna do wzrostu
i tworzenia czerwonych krwinek. Jest bardzo wrażliwa na światło słoneczne i
gotowanie w wodzie – wypłukuje się. Produkty bogate w B2 najlepiej jest przechowywać
w lodówce, a z wody, w której były gotowane zrobić zupę.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę
zaspokoisz zjadając jedną z przykładowych rzeczy: 50 gramów wątroby wieprzowej,
2 szklanki grochu, 2 szklanki fasoli, 2 szklanki szpinaku, 10 kromek chleba
razowego.
Niacyna (witamina B3)
Wspomaga uwalnianie energii poprzez metabolizm glukozy i
kwasów tłuszczowych. Jest niezbędna do produkcji DNA.
Niedobory niacyny, (choć bardzo rzadkie) mogą prowadzić do
pelagry – braku koncentracji, halucynacji, biegunki i łuszczącego zapalenia
skóry.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę
zaspokoisz zjadając jedną z przykładowych rzeczy: 30 gramów drożdży piwnych,
1/2 szklanki orzeszków ziemnych, 100 gramów wątróbki drobiowej, 1 szklankę
suszonych brzoskwiń, 6 kromek chleba razowego, 1kg pomidorów.
Witamina B6
Ta witamina również bierze udział w uwalnianiu energii (to
wspólna cecha witamin z grupy B) z aminokwasów. Jest niezbędna do prawidłowego
funkcjonowania układu odpornościowego i chroni przed
chorobami serca.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę zaspokoisz
zjadając jedną z przykładowych rzeczy: 4 banany, 3 szklanki gotowanych
ziemniaków, 3 szklanki szpinaku, 4 szklanki soczewicy, 3 avocado, 4 szklanki
brązowego ryżu.
Foliany
Foliany pełnią szczególną rolę w organizmie człowieka (w
szczególności u kobiet w ciąży) –produkują i pielęgnują nowe komórki.
Pomagają w tworzeniu kodu genetycznego, a także chronią przed mutacjami DNA,
mogącymi prowadzić do choroby nowotworowej. Dobra wiadomość jest taka, że są
wszechobecne w pełnowartościowej (szczególnie warzywa zielonolistne) diecie i
zwykle nie jest wymagana ich suplementacja.
Niestety z uwagi na ich kluczową rolę w tworzeniu cewy
nerwowej u dziecka kwas foliowy (syntetyczna wersja folianów) jest przyjmowany
przez prawie wszystkie ciężarne kobiety. Najnowsze badania wykazują, że
suplementowany kwas foliowy może wpływać na ryzyko
zachorowania na raka piersi. Dodatkowo, przyjmowanie kwasu foliowego w
okresie ciążowym może mieć wpływ na ryzyko pojawienia się u dzieci astmy i
infekcji układu oddechowego.
Dla kontrastu foliany zawarte w naturalnych
produktach żywieniowych nie stanowią żadnego zagrożenia dla
zdrowia. Wystarczy jeść odpowiednie ilości warzyw liściastych i roślin
strączkowych.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę (dla
kobiet ciężarnych) zaspokoisz zjadając jedną z przykładowych rzeczy: 2 szklanki
soczewicy, 2 szklanki orzeszków ziemnych, 2 szklanki fasoli, 3 szklanki
szpinaku, 4 szklanki brokułów, 4 avocado, 5 szklanek buraków.
Kobalamina (witamina B12)
Kobalamina jest częstym argumentem podnoszonym
w dyskusji na temat możliwości zapewnienia w diecie bezmięsnej wszystkich
niezbędnych mikroelementów. Jako jedyna z witamin nie jest wytwarzana
przez rośliny zielonolistne ale przez mikroorganizmy, grzyby i
algi. Zwierzęta zjadają je razem z niemytym pożywieniem i w ten sposób witamina B12
trafia do ich tkanek, z których może być pozyskiwana przez ludzi.
Sytuację komplikuje fakt, że substancje zawarte w
algach i wodorostach zachowują się jak nieaktywne analogi B12,
wiążą się z jej receptorami uniemożliwiając przyswojenie aktywnej witaminy B12.
Tak, więc osoby niespożywające mięsa, chcąc zapewnić sobie
odpowiedni poziom kobalaminy, muszą ją regularnie suplementować.
Nie ma w tym nic specjalnie trudnego, w sklepach ze zdrową żywnością są
produkty wzbogacane witaminą B12 np. płatki drożdżowe. Należy jednak być
konsekwentnym i regularnie dostarczać jej świeżą dawkę.
Pomimo, że kobalamina jest rozpuszczalna w wodzie, wątroba
całkiem dobrze radzi sobie z jej magazynowaniem tak, więc jej niedobór
w diecie może być przez wiele miesięcy, a czasem nawet lat, niezauważony.
Objawami jej niedoboru są: zaburzenia czucia, problemy z chodzeniem,
osłabienie, depresja.
Witamina B12 pełni ważną rolę w organizmie człowieka, bierze
udział w produkcji czerwonych krwinek, syntezie DNA i pracy układu nerwowego.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę
zaspokoisz zjadając jedną z przykładowych rzeczy: 1 łyżeczka wzbogacanych B12
płatków drożdżowych, 10 gramów mięsa ryby, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny.
Biotyna
Jak większość witamin z grupy B pełni rolę wspomagającą
w uwalnianiu energii – ułatwia syntezę glukozy i kwasów tłuszczowych
oraz metabolizm aminokwasów. Niedobory biotyny są bardzo rzadkie,
ponieważ zdrowy organizm jest w stanie część jej zapotrzebowania samoistnie
wytworzyć.
Produkty bogate w biotynę to: otręby owsiane,
masło orzechowe, żółtko jajka, soczewica i fasola biała, grzyby, szpinak.
Kwas pantotenowy
Pomaga w przetwarzaniu glukozy i w rozkładaniu kwasów
tłuszczowych oraz w uwalnianiu energii z węglowodanów. Jego źródeł w naturalnym
jedzeniu jest tak wiele, że nie udokumentowano jeszcze żadnego
przypadku jego niedoboru.
Kwas askorbinowy (witamina C)
Witamina C to można by rzec królowa
witamin – pełni najwięcej funkcji w organizmie. Jest silnym antyoksydantem,
usprawnia działanie układu odpornościowego, bierze udział w metabolizmie
białek, a także wspomaga przyswajanie żelaza. Ponadto pomaga w
wytwarzaniu kolagenu, L-karnityny i niektórych neuroprzekaźników.
Dobra wiadomość jest taka, że przy zdrowym
odżywianiu opartym na świeżych produktach pochodzenia roślinnego
(warzywa zielonolistne, owoce) jej niedobór jest praktycznie niemożliwy. Należy
jednak pamiętać, że jest rozpuszczalna w wodzie, tak więc jej
nadmiary są wydalane z organizmu i muszą być na bieżąco uzupełniane. Dlatego
tak ważne jest codzienne zjadanie świeżych warzyw i owoców i to
przynajmniej dwie porcje dziennie!
Można spotkać się z informacjami o leczniczych
właściwościach tzw. mega-dawek kwasu askorbinowego (witaminy
C). Leczenie polega na podawaniu witaminy w ilości nawet kilka tysięcy
razy wyższych niż zalecane dzienne normy. Badania nad takimi terapiami
prowadził na szeroką skalę (kilka tysięcy pacjentów) już w latach 60-tych
ubiegłego wieku Robert
F. Cathcart osiągając bardzo zadowalające rezultaty.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę
zaspokoisz zjadając na przykład jedną z podanych rzeczy: 1 dużą pomarańczę, 1
dużego grejpfruta, 2 kiwi, 1 szklankę brokułu, 1 szklankę truskawek, 1 szklankę
ananasa, 2 szklanki kalafiora, 4 mandarynki, 2 szklanki jarmużu.
Witaminy są obok minerałów, enzymów i
fitoskładników bardzo ważnymi dla zdrowego odżywiania mikroelementami.
Odgrywają ogromnie ważną rolę w naszej diecie i są nieodzowne
do zachowania zdrowia. Większość z nich mamy na wyciągnięcie ręki, są
wszechobecne w świeżych warzywach i owocach.
Najważniejsze do zapamiętania:
- Produkty
bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E i K)
spożywaj w towarzystwie zdrowych tłuszczów, tylko wtedy Twój układ
trawienny będzie w stanie je skutecznie przyswoić. Witaminy te zwykle są magazynowane
w organizmie, dlatego dobrze radzimy sobie z ich krótkotrwałymi
niedoborami w diecie. Natomiast ich nadmiar, może być toksyczny.
- Pozostałe
witaminy rozpuszczają się w wodzie, ich nadmiary są
błyskawicznie wydalane z organizmu, dlatego tak ważne jest ich regularne
(codzienne) uzupełnianie – codziennie jadaj przynajmniej po
jednej porcji świeżych owoców i warzyw.
- Pomimo
stosowania zdrowej i pełnowartościowej diety dwie witaminy należy
suplementować:
- Witaminę D
– od września do kwietnia, z uwagi na niewystarczającą ekspozycję na
światło słoneczne.
- Witaminę B12
– ciągle, dotyczy osób będących na diecie wegetariańskiej.
To wszystko, co na początek powinieneś wiedzieć o
witaminach. Stosując różnorodną i zdrową dietę, unikając
produktów przetworzonych, jadając codziennie warzywa i owoce jesteśmy w
stanie w naturalny sposób dostarczyć zdecydowaną większość
niezbędnych witamin.
Wyjątkiem są witaminy D (w okresie od września i
kwietnia) i ewentualnie (dla osób nie spożywających mięsa) witamina B12 –
pamiętaj więc o ich regularnym suplementowaniu.
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz