Selen to
pierwiastek śladowy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, a w całym
organizmie mamy go łącznie około 10 – 15 mg.
Spowalnia proces starzenia się tkanek i pomaga w utrzymaniu ich elastyczności.
Neutralizuje i usuwa z organizmu różne substancje toksyczne. Dotyczy to zarówno
metali ciężkich (np. rtęci, kadmu, ołowiu i arsenu), które w większych ilościach
mogą spowodować śmiertelne zatrucie, jak i związków uwalnianych podczas
zakażeń, urazów i stresów. Unieczynnia aflatoksyny, chroniąc organizm przed ich
rakotwórczym działaniem.
Wykazano, że przyjmowanie preparatów selenu w jego naturalnej formie jaką
jest selenometionina, zmniejsza objawy niepożądane chemioterapii.
Selen jest
szczególnie korzystny dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ łagodzi
uderzenia gorąca i inne związane z nią dolegliwości.
Mężczyźni bardziej niż panie potrzebują tego mikroelementu, ponieważ w ich organizmach selen gromadzi się w jądrach i wraz ze spermą jest wydalany z organizmu.
Wyraźne polepszenie stanu chorego opisano przy podawaniu selenu w przebiegu chorób autoimmunologicznych (reumatoidalnych stanów zapalnych stawów, łuszczycy, alergia glutenowa, zespół złego wchłaniania jelita, astma), zapalenia trzustki, zapalenie stawów i kości – artretyzm, wirusowego zapalenia wątroby, choroby wieńcowej, zapalenia jąder i jajników oraz w chorobach płucnych.
Selen zmniejsza też ryzyko zawału serca i udaru mózgu, pomaga zachować elastyczność tkanek.
Mężczyźni bardziej niż panie potrzebują tego mikroelementu, ponieważ w ich organizmach selen gromadzi się w jądrach i wraz ze spermą jest wydalany z organizmu.
Wyraźne polepszenie stanu chorego opisano przy podawaniu selenu w przebiegu chorób autoimmunologicznych (reumatoidalnych stanów zapalnych stawów, łuszczycy, alergia glutenowa, zespół złego wchłaniania jelita, astma), zapalenia trzustki, zapalenie stawów i kości – artretyzm, wirusowego zapalenia wątroby, choroby wieńcowej, zapalenia jąder i jajników oraz w chorobach płucnych.
Selen zmniejsza też ryzyko zawału serca i udaru mózgu, pomaga zachować elastyczność tkanek.
„Strażak”
organizmu. Nekroza wątroby – początki badań nad selenem
Dowody na
to, że selen może być dla ludzi ważnym składnikiem pożywienia, zaczęły się
pojawiać w 1941 r. W 1949 roku udowodniono, że selen może zapobiegać formowaniu
się guza wątroby u szczurów.
Dzięki
badaniom na szczurach w latach 50 XX w., odkryto tajemniczy „czynnik-3, który
zatrzymywał proces obumierania wątroby u szczurów. Próbowano wszelkich i
znanych środków żywnościowych, zapobiegających nekrozie wątroby, a i tak
rozwijała się w ciągu 22 dni.
Kiedy jednak
dodano szczurom do karmy drożdży w niewielkiej ilości, to już wystarczyło, by
zupełnie proces chorobowy zatrzymać. Ten ,,czynnik-3” okazał się selenem,
którego zwłaszcza piwne drożdże są
najlepszym źródłem w postaci dobrze przyswajalnej selenu i największej mocy biologicznej.
najlepszym źródłem w postaci dobrze przyswajalnej selenu i największej mocy biologicznej.
W 1957 roku
nastąpił przełom – dr Klaus Schwartz podzielił się ze światem swoimi
odkryciami, że martwicy wątroby u szczurów można zapobiegać, stosując wyciąg
zawierający selen. Od tego czasu selen został objęty programem intensywnych
badań naukowych. Wczesne badania wykazały też, że selen może zapobiegać
dystrofii mięśni u świń, kur i cieląt.
Dr Jon
Martin z Uniwersytetu Stanowego w Kolorado rozsławił siebie i … selen doświadczeniem
na myszach.
Okazało się, że zwierzęta, u których w celach badawczych wywołano choroby nowotworowe, a potem podawano im odpowiednie dawki selenu, zaczęły produkować aż 20-30 razy więcej ciał odpornościowych niż myszy z innej grupy kontrolnej.
Okazało się, że zwierzęta, u których w celach badawczych wywołano choroby nowotworowe, a potem podawano im odpowiednie dawki selenu, zaczęły produkować aż 20-30 razy więcej ciał odpornościowych niż myszy z innej grupy kontrolnej.
Ta działalność
selenu – zmuszanie organizmu do wytwarzania antyciał, a więc ciał obronnych w
wypadku zagrożenia infekcją, jest najprawdopodobniej wytłumaczeniem mechanizmu
funkcjonowania tego pierwiastka w organizmie, jako „straży pożarnej”. W
obecności witaminy E selen jeszcze bardziej wzmacnia swoje działanie.
Pierwszym
krajem, gdzie na wielka skale zastosowano ten minerał była Nowa Zelandia ( 1967
r.), co łączyło się z faktem, iż Nowa Zelandia jest jednym z regionów świata o
najmniejszej zawartości selenu w
glebie. W tym samym roku fińscy weterynarze posłużyli się selenem do leczenia chorób mięśni u zwierząt domowych, a w 1960 roku zatwierdzono używanie selenu, jako ważnego dodatku do pasz zwierzęcych, choćby z uwagi, iż to właśnie zwierzęta są najbardziej narażone na zapleśniałe pasze: zboża i ziemniaki.
glebie. W tym samym roku fińscy weterynarze posłużyli się selenem do leczenia chorób mięśni u zwierząt domowych, a w 1960 roku zatwierdzono używanie selenu, jako ważnego dodatku do pasz zwierzęcych, choćby z uwagi, iż to właśnie zwierzęta są najbardziej narażone na zapleśniałe pasze: zboża i ziemniaki.
Dla
przykładu w Japonii, gdzie średnie spożycie selenu wynosi około 500 mcg
dziennie, współczynnik zachorowalności na raka jest 5 razy mniejszy niż w
innych krajach, gdzie ludzie przyjmują z pożywieniem połowę tej dawki.
Jak pisze
Earl Mindell w książce „Biblia Młodości”, badania przeprowadzone na dużej
populacji wykazały, że liczba zgonów spowodowanych chorobą nowotworową ma
związek z zwartością selenu w codziennej diecie: osoby spożywające produkty o
małej zawartości tego minerału znacznie częściej, niż inne zapadały na
choroby nowotworowe.
Naukowcy stwierdzili też, iż osoby zdrowe mają znacznie wyższy poziom tego pierwiastka w porównaniu z osobami chorymi na raka. Wiele badań wskazuje na to, że selen osłabia działanie substancji rakotwórczych, które przyczyniają się do zmian nowotworowych.
Naukowcy stwierdzili też, iż osoby zdrowe mają znacznie wyższy poziom tego pierwiastka w porównaniu z osobami chorymi na raka. Wiele badań wskazuje na to, że selen osłabia działanie substancji rakotwórczych, które przyczyniają się do zmian nowotworowych.
Inne badania
przeprowadzone w dwóch miastach USA dały niespodziewane wyniki.
Otóż w Rapie City, wśród przebadanych obywateli stwierdzono wysoki poziom selenu we krwi i 2 razy mniej zgonów z powodu chorób nowotworowych niż w Limie, gdzie stwierdzono dość niski poziom selenu
w organizmie mieszkańców. Badań tych dokonywał dr Shamberger – epidemiolog z Cleveland i ogłosił wyniki w „Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciense”.
Podobne badania przeprowadził prof. Schrautzer z Kalifornii. Wiele prowadzonych doświadczeń nad powstawaniem i leczeniem raka zwierząt wykazuje, że selen opóźnia rozwój tej strasznej choroby lub nie dopuszcza do jej powstawania.
Badania doktorów Schrautzera, Shambergera i Schwartza wykazały, że osoby chore na raka mają zdumiewająco niski poziom selenu we krwi, a odporność na infekcje jest, więc uwarunkowana odpowiednim odżywianiem.
Otóż w Rapie City, wśród przebadanych obywateli stwierdzono wysoki poziom selenu we krwi i 2 razy mniej zgonów z powodu chorób nowotworowych niż w Limie, gdzie stwierdzono dość niski poziom selenu
w organizmie mieszkańców. Badań tych dokonywał dr Shamberger – epidemiolog z Cleveland i ogłosił wyniki w „Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciense”.
Podobne badania przeprowadził prof. Schrautzer z Kalifornii. Wiele prowadzonych doświadczeń nad powstawaniem i leczeniem raka zwierząt wykazuje, że selen opóźnia rozwój tej strasznej choroby lub nie dopuszcza do jej powstawania.
Badania doktorów Schrautzera, Shambergera i Schwartza wykazały, że osoby chore na raka mają zdumiewająco niski poziom selenu we krwi, a odporność na infekcje jest, więc uwarunkowana odpowiednim odżywianiem.
Selen –
grzybobójcza
Zespół
Kliniki hematologicznej w Krakowie dowiódł, że selen unieczynnia aflatoksyny i
tym samym chroni komórki prze rakotwórczym działaniem tych trucizn –
mykotoksyn. Ponadto selen wpływa niszcząco
na pleśnie, które je produkują.
na pleśnie, które je produkują.
W przypadku
wilgotnego lata lub złego wysuszenia ziarna, ziarno może ulegać skażeniu
pleśniami Aspergillus flavus i inne. Co jakiś czas słyszymy komunikat o tego
typu zakażonej mące. Może wówczas to skażenie żywności stać się bardzo groźne
dla zdrowia ludzi i zwierząt.
W tym
okresie np. mokrego lata celowe byłoby uzupełnienie działań dietetycznych,
polegające na dostarczeniu organizmowi więcej ochronnych antyoksydantów w
postaci pożywienia i suplementów zwierających selen, witaminę E, C i inne np. w
postaci multiwitamin.
Podobna
sytuacja może powstać, gdy zbiory ziemniaków ulegną skażeniu pleśnią w
wilgotnych warunkach. Dla przykładu, grzyby Phitophtora infestans, Synchytrium
endobioticum – to zaraza ziemniaczana. Pleśnie te wytwarzają silna toksynę,
która ma właściwości uszkadzające tkankę mózgu. Zaraza ziemniaczana często
występowała w Irlandii, gdzie kartofle stanowiły podstawę pożywienia.
Statystyka wykazała, że w Belfaście anomalie mózgowe były siedmiokrotnie
częstsze niż w Londynie. Dotyczyły one przede wszystkim dzieci, które rodziły
się martwe, bez mózgu, z różnymi uszkodzeniami tkanki mózgu itd.. Kobiety
będące w ciąży spożywały widocznie wiele zapleśniałych ziemniaków.
Selen w
mleku matki chroni niemowlę
Mleko
kobiece wg. Dr Money zawiera 2 razy więcej selenu i 5-6 razy więcej witaminy E
niż krowie, co świadczy o odmiennych zapotrzebowaniach człowieka niż cielaka na
tego typu składniki.
Tym też próbowano tłumaczyć nagłe – bez przyczyny zgodny niemowląt płci męskiej. Okazało się, iż dzieci te miały wyraźne niedobory witaminy E i selenu.
Jak się okazuje, nawet mikroskopijne ilości tego minerału w żywności, mogą decydować o naszym zdrowiu, chorobie a nawet życiu.
Przykładowo w Nowej Zelandii, w Szkocji i w Turcji są duże niedobory tego pierwiastka w glebie. Odkryto, że tajemnicze nagłe zgony dzieci, szczególnie płci męskiej, są spowodowane niedoborem selenu.
Skuteczność selenu w postaci organicznej – wykazały badania kobiet karmiących piersią. Odkryto wtedy, że selen jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm matki i następnie w odpowiedniej ilości wydzielany z mlekiem. Selen nieorganiczny jest wchłaniany o wiele gorzej i nie stwierdza się go zupełnie w mleku karmiących matek.
Tym też próbowano tłumaczyć nagłe – bez przyczyny zgodny niemowląt płci męskiej. Okazało się, iż dzieci te miały wyraźne niedobory witaminy E i selenu.
Jak się okazuje, nawet mikroskopijne ilości tego minerału w żywności, mogą decydować o naszym zdrowiu, chorobie a nawet życiu.
Przykładowo w Nowej Zelandii, w Szkocji i w Turcji są duże niedobory tego pierwiastka w glebie. Odkryto, że tajemnicze nagłe zgony dzieci, szczególnie płci męskiej, są spowodowane niedoborem selenu.
Skuteczność selenu w postaci organicznej – wykazały badania kobiet karmiących piersią. Odkryto wtedy, że selen jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm matki i następnie w odpowiedniej ilości wydzielany z mlekiem. Selen nieorganiczny jest wchłaniany o wiele gorzej i nie stwierdza się go zupełnie w mleku karmiących matek.
Niedobór
selenu w codziennym żywieniu, szczególnie u wegetarian
Im
staranniej jest uprawiana gleba, tym więcej traci selenu. Wypłukuje go woda,
wywiera wiatr i wciąż go ubywa. Brak selenu stanowi szczególny problem w
Skandynawii, gdzie żywność zawiera go bardzo mało. Zawartość selenu w diecie w
decydującym stopniu zależy od zasobności gleby w ten pierwiastek. Niestety
znaczna część Europy jest uboga w selen. Nadmierne sztuczne nawożenie gleby
oraz kwaśne
deszcze w znacznym stopniu redukują pochłanianie selenu przez rośliny i zwierzęta. Ujemny wpływ na przyswajalność tego pierwiastka ma też zanieczyszczenie pożywienia metalami ciężkimi. dieta bogata w antyoksydanty w tym witaminę E, A, C poprawia wchłanialność oraz wykorzystanie selenu w ustroju.
Niedobór selenu w diecie może zaburzać funkcje obronne organizmu i objawiać się zwiększoną podatnością na infekcje, cięższym ich przebiegiem oraz wydłużeniem okresu zdrowienia. Zbyt mała ilość selenu jest odpowiedzialna za nasilenie procesów zwyrodnieniowych, reumatycznych, zapalnych, zwiększone ryzyko miażdżycy i chorób nowotworowych.
deszcze w znacznym stopniu redukują pochłanianie selenu przez rośliny i zwierzęta. Ujemny wpływ na przyswajalność tego pierwiastka ma też zanieczyszczenie pożywienia metalami ciężkimi. dieta bogata w antyoksydanty w tym witaminę E, A, C poprawia wchłanialność oraz wykorzystanie selenu w ustroju.
Niedobór selenu w diecie może zaburzać funkcje obronne organizmu i objawiać się zwiększoną podatnością na infekcje, cięższym ich przebiegiem oraz wydłużeniem okresu zdrowienia. Zbyt mała ilość selenu jest odpowiedzialna za nasilenie procesów zwyrodnieniowych, reumatycznych, zapalnych, zwiększone ryzyko miażdżycy i chorób nowotworowych.
Niedobór
selenu sprzyja powstawaniu: depresji, miopatii, dystrofia i zwapnienia mięśni,
zaburzeniom skurczu mięśnia sercowego, zwyrodnieniom naczyń krwionośnych,
choroby Keshana, impotencji oraz ogólnemu spadkowi witalności. Obniżony poziom
selenu stwierdzono w przebiegu chorób nowotworowych, łuszczycy, choroby
wieńcowej, zawału serca, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz prostata. Selen
zalecamy do terapii wszystkich rodzajów trądziku, a także w chorobach
grzybiczych (drożdżaki, candida). Schorzenia wywołane niedoborem selenu to
również: spadek witalności, płodności, nowotwory oraz choroba Keshana.
W Nowej
Zelandii, gdzie ziemia uboga jest w selen, bydło cierpi na choroby serca i
mięśni (np. miastenia). Mieszkańcy uzupełniają niedobory selenu w diecie dzięki
spożywaniu importowanej z Australii pszenicy. Podobnie w chińskiej prowincji
Keshan masowo występujące choroby mięśnia sercowego były wynikiem braku selenu
(stąd nazwa choroby Keshan).
Jeżeli
deficytowi selenu towarzyszy niedobór innych przeciwutleniaczy tzw.
antyoksydantów, witamin i minerałów np. beta carotenu, cynku, miedzi czy
manganu, następuje dalszy wzrost prawdopodobieństwa
wystąpienia raka.
wystąpienia raka.
Wyniki wielu
badań informowały, że chorzy na raka nerek, pęcherza moczowego, sutka, jajnika,
prostaty, krwi, skóry i odbytu, mają niski poziom selenu we krwi i tkankach –
niższy przynajmniej o 30% niż osoby
zdrowe z grupy kontrolnej.
zdrowe z grupy kontrolnej.
Badania
prowadzone przez wiele lat wykazały, że osoby, u których rozwinął się nowotwór
miały przez lata, zanim choroba się rozwinęła, niski poziom selenu we krwi. Do
ciekawych wniosków doszli naukowcy z Finlandii – stwierdzili bowiem , że
jednoczesny niedobór witaminy E i selenu zwiększa 6-krotnie ryzyko zachorowania
na raka!
Niedobór selenu związany z utlenianiem tłuszczy występuje w stwardnieniu rozsianym (sclerosis multiplex), gdzie takie przeciwutleniacze m.in. jak selen mogą przeciwdziałać utracie mieliny – osłonki włókien nerwowych. W wielu przypadkach suplementowania selenem osiąga się dobre wyniki np. miastenia gravis. Działa też przeciwzapalnie i łagodzi bóle reumatyczne, sztywność stawów i dolegliwości artretyczne.
Niedobór selenu związany z utlenianiem tłuszczy występuje w stwardnieniu rozsianym (sclerosis multiplex), gdzie takie przeciwutleniacze m.in. jak selen mogą przeciwdziałać utracie mieliny – osłonki włókien nerwowych. W wielu przypadkach suplementowania selenem osiąga się dobre wyniki np. miastenia gravis. Działa też przeciwzapalnie i łagodzi bóle reumatyczne, sztywność stawów i dolegliwości artretyczne.
Choroby u
dzieci i dorosłych a niedobór selenu
Selen można
stosować w zapobieganiu pewnym chorobom neurologicznym u dzieci : dystrofia
mięśniowa Duchenne’a (pojawia się u dzieci między 2 – 5 rokiem życia) i
dystrofia mięśniowa Beckera (pojawia się u dzieci między 8 – 20 rokiem życia).
Obie choroby mają podobny przebieg powodując przewlekłą degenerację mięśni.
Choroba
Kuchenne atakuje mięśnie nóg i miednicy, objawia się zwłaszcza kaczym chodem,
pogłębieniem krzywizny kręgosłupa i przykurczami stawów. W łydkach czasem
tworzą się złogi tłuszczowe, które powodują twardnienie mięśni. Związki
przeciwutleniające (antyoksydanty) mogą ograniczyć ten proces.
Niedobór
selenu może być związany z utlenianiem tłuszczy występującym w stwardnieniu rozsianym.
Jest to choroba postępująca, podczas której włókna nerwowe tracą
zabezpieczającą je, zbudowaną z tłuszczów osłonkę mielinową. Mielina pozwala na
szybkie przewodzenie impulsów nerwowych wzdłuż włókna do mięśni. Bez osłonki
mielinowej to przewodzenie jest w dużym stopniu upośledzone lub wręcz
niemożliwe. Utrata mieliny może być spowodowana działaniem wolnych rodników,
które utleniają warstwy tłuszczów. Takie przeciwutleniacze jak np.:
– selen ( 500 mcg dziennie na około 50 kg masy ciała) ,
– witamina E w postaci zestawu tokoferoli (dawka nawet 2 gramy
dziennie wyleczyła SM w stadiach początkowych jak wspomina I. Gumowska – ,,Venus i Atleta”),
– beta Caroten (75000 j.u. dziennie) i inne, mogą zapobiegać utracie mieliny.
– selen ( 500 mcg dziennie na około 50 kg masy ciała) ,
– witamina E w postaci zestawu tokoferoli (dawka nawet 2 gramy
dziennie wyleczyła SM w stadiach początkowych jak wspomina I. Gumowska – ,,Venus i Atleta”),
– beta Caroten (75000 j.u. dziennie) i inne, mogą zapobiegać utracie mieliny.
Ponieważ
każda reakcja zapalna powoduje utlenianie się tłuszczy w naszym organizmie,
podanie do diety selenu oraz innych przeciwutleniaczy, może znacznie złagodzić
bóle reumatyczne, sztywność stawów i dolegliwości artretyczna.
W wielu
badaniach selen daje dobre wyniki w leczeniu neurologicznej choroby – miastenia
gratis.
Związki
przeciwutleniające (antyoksydanty) i selen wspomagają leczenie występujących w
cukrzycy uszkodzeń nerwów i naczyń krwionośnych wynikających z utleniania się
tłuszczy. Stosowane profilaktycznie antyutleniacze – zapobiegają tym chorobom
lub znacznie spowalniają rozwój choroby.
Profilaktyczne stosowanie selenu zapobiega przed rozwojem chorób oczu np. przed zmianami w gałce ocznej, spowodowanymi cukrzycą.
Selen to wspaniałe uzupełnienie diety w chorobach o podłożu alergicznym: astma, gorączka sienna i wyprysk ( egzema).
Profilaktyczne stosowanie selenu zapobiega przed rozwojem chorób oczu np. przed zmianami w gałce ocznej, spowodowanymi cukrzycą.
Selen to wspaniałe uzupełnienie diety w chorobach o podłożu alergicznym: astma, gorączka sienna i wyprysk ( egzema).
Ponieważ
selen nie pozwala na rozmnażanie się wirusów karcynogennych, stosowanie
suplementacji selenem jest nadzieją dla osób zainfekowanych wirusem
brodawczaka, a szczególnie kobiet z zagrożeniem raka szyjki macicy i ze złymi
wynikami badań cytologicznych.
Jest też
szansa i nadzieję dla osób z nowotworami, aby nie dopuszczać do przerzutów –
selen hamuje podział komórek rakowych i powstrzymuje rozprzestrzenianie się ich
po tkankach. Tym samym poprzez ochronę kodów genetycznych w komórkach, obniża
zdolność związków karcynogenogennych (rakotwórczych) do wywoływania mutacji.
Stąd selen, szczególnie ważny jest w chorobach przewlekłych jak np. stany zapalne jelita spowodowane obecnością pasożytów (szczególnie drożdżaków) i ich toksynami (lub chroni przed toksynami pochodnymi z leków farmakologicznych), zgaga i nadkwasota, zakażenie Helicobacter pylori czy też refluks żołądkowo-przełykowy powodujący np. chorobę o nazwie Przełyk Barreta, wirusowe zapalenie wątroby i inne, które z
czasem poprzez długotrwałą mutacje tkanek prowadzić mogą do chorób nowotworowych.
Stąd selen, szczególnie ważny jest w chorobach przewlekłych jak np. stany zapalne jelita spowodowane obecnością pasożytów (szczególnie drożdżaków) i ich toksynami (lub chroni przed toksynami pochodnymi z leków farmakologicznych), zgaga i nadkwasota, zakażenie Helicobacter pylori czy też refluks żołądkowo-przełykowy powodujący np. chorobę o nazwie Przełyk Barreta, wirusowe zapalenie wątroby i inne, które z
czasem poprzez długotrwałą mutacje tkanek prowadzić mogą do chorób nowotworowych.
Jako silny
antyoksydant, zapobiega przedwczesnej degradacji erytrocytów (czerwonych
krwinek) i niszczącym utlenieniem hemoglobiny – jest nadzieja dla osób z
chorobami krwi.
Selen tak jak witamina E, spowalnia procesy starzenia się komórek pod wpływem utleniania. Jest niezbędny do syntezy wytwarzanego w zdrowej wątrobie glutationu, czyli „enzymu młodości” powstającego z enzymu kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny.
Selen tak jak witamina E, spowalnia procesy starzenia się komórek pod wpływem utleniania. Jest niezbędny do syntezy wytwarzanego w zdrowej wątrobie glutationu, czyli „enzymu młodości” powstającego z enzymu kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny.
KARDIOLOGIA
i układ krążenia
Pierwsze
poważne przypadki niedoboru selenu u ludzi chorych na serce zauważono w latach
70. XX wieku w prowincji Keshan w Chinach.
Objawiały się one dolegliwościami serca przypominającymi chorobę, zwaną: ,,morwowym sercem”. Spotykana też u bydła.
Objawiały się one dolegliwościami serca przypominającymi chorobę, zwaną: ,,morwowym sercem”. Spotykana też u bydła.
W sercu
następowały zmiany degeneracyjne mięśnia, a w ich wyniku utrata siły
umożliwiającej prawidłowe krążenie krwi w organizmie. Objawy te obserwowano
głównie u młodych kobiet i dzieci na obszarze najniższym na świecie poziomie
selenu. Bez suplementu selenu choroba kończyła się śmiercią.
Prawdopodobnie
brak selenu powodował tu również chorobę chrząstek stawowych, tzw. Kashin-Becka
obserwowaną również w Rosji i Chinach. Także i w tym wypadku suplementowanie
selenu daje, dobre rezultaty. Stwierdzono, że selen chroni lipidy krwi przed
utlenianiem, co zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych na ścianie
tętnic. Przeciwdziała również tworzeniu się zakrzepów krwi, które mogą
doprowadzić do udaru mózgu i zawału serca.
W Colorado
Springs, które może pochwalić się największa zawartością selenu w glebie, w
całych Stanach Zjednoczonych, wskaźnik śmiertelności z powodu chorób serca jest
o 67% niższy od średniej
krajowej.
krajowej.
Meksykański
lekarz dr Martin uzyskiwał niezwykle dobre wyniki, gdy chorych na angina
pectoris (dusznicę bolesną) , leczył selenem i witamina E. Podobne
doświadczenia mieli lekarze na Filipinach.
Twierdzili oni, iż sama witamina E nie dawała tak dobrych wyników, jak w połączeniu z selenem. Para ta odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie utrzymania zdrowia serca i unikania chorób układu krążenia.
Twierdzili oni, iż sama witamina E nie dawała tak dobrych wyników, jak w połączeniu z selenem. Para ta odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie utrzymania zdrowia serca i unikania chorób układu krążenia.
Prof. Dr
Wilfrid E. Shute z Kanady – jeden z największych autorytetów, gdy chodzi o
witaminę E twierdzi, iż selen jest przecież niezbędnie potrzebny w pracy
mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych.
Badania
przeprowadzone w Finlandii w 1982 roku wykazały, że gdy poziom selenu w
surowicy krwi osób badanych był niższy niż 45 mcg/l , możliwość wystąpienia
choroby serca wzrosła 2-7 razy, a poziom selenu w surowicy poniżej 85 mcg/l,
razem z innymi czynnikami ryzyka prowadził do choroby wieńcowej serca.
Stwierdzono
też, że jednoczesny niedobór witaminy E i selenu zwiększa aż 10-krotnie ryzyko
zachorowania na raka. Jeśli deficytowi selenu towarzyszy niedobór innych
przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, np. beta karoten, witamina C, E,
miedzi, cynku, manganu czy magnezu, następuje dalszy wzrost prawdopodobieństwa
wystąpienia raka.
U osób
badanych następował wzrost agregacji płytek krwi, spadek dobrego cholesterolu
HDL i zmiana w zapisie elektrokardiogramu podczas prób wysyłkowych. Inne
antyoksydanty np. beta Caroten, witamina E, witamina C wraz z selenem mogą
chronić serce przed ischaenią i uszkodzeniami poreperfuzyjnych. Stąd podawane
najlepsze preparaty naturalne na choroby serca np. CoenzymQ10, zawsze posiadają
w sobie podstawowy i najważniejszy zestaw przeciwutleniaczy.
Doskonałym
przykładem może tu być nowoczesny Coenzym Q10, gdzie wraz unichibion
(ko-enzymem) współpracują w synergii selen, beta Caroten i witamina E, wzmacniając
siebie oraz koenzym nawet 4 do 5-krotnie. Stąd działanie doskonale wchłanianego
20mg koenzymu roślinnego, można z powodzeniem porównać do siły i mocy działania
przeciętnego koenzymu z wątroby wołowej w ilości 100 mg.
Wpływ selenu
na płodność. Selen a rak prostaty.
Suplementacja
selenu obniża zapadalność na raka prostaty: wyniki podwójnie ślepej próby
prewencyjnej.
Celem badania była ocena korelacji pomiędzy suplementacją selenu a zapadalnością na raka prostaty. Łącznie 974 mężczyzn, z rakiem prostaty w wywiadach, przydzielono losowo do dwóch grup; w pierwszej podawano 200 mcg selenu, w drugiej placebo. Preparaty podawano średnio przez 4,5 roku, okres obserwacji wynosił średnio 6,5 roku. Wyniki wskazywały, że podawanie selenu wiązało się ze znamiennym (63%) obniżeniem zapadalności na raka prostaty. W grupie przyjmującej preparat selenu stwierdzono 13 przypadków raka prostaty, natomiast w grupie placebo 35 przypadków tej choroby.
Celem badania była ocena korelacji pomiędzy suplementacją selenu a zapadalnością na raka prostaty. Łącznie 974 mężczyzn, z rakiem prostaty w wywiadach, przydzielono losowo do dwóch grup; w pierwszej podawano 200 mcg selenu, w drugiej placebo. Preparaty podawano średnio przez 4,5 roku, okres obserwacji wynosił średnio 6,5 roku. Wyniki wskazywały, że podawanie selenu wiązało się ze znamiennym (63%) obniżeniem zapadalności na raka prostaty. W grupie przyjmującej preparat selenu stwierdzono 13 przypadków raka prostaty, natomiast w grupie placebo 35 przypadków tej choroby.
Ograniczając
analizę do 834 pacjentów z prawidłowym wyjściowym poziomem antygenu PSA (= 4
ng/ml), po 2 latach, w grupie otrzymującej selen stwierdzono jedynie cztery
przypadki raka prostaty, podczas gdy w grupie placebo 16 przypadków tej
choroby. W grupie otrzymującej selen zaobserwowano także inne korzyści
zdrowotne, wyrażające się obniżeniem całkowitej śmiertelności z powodu raka
oraz zapadalności na raka, niezależnie od umiejscowienia.
Wpływ selenu
na płodność.
Niepłodność
u mężczyzn: rola czynników żywieniowych i środowiskowych.
Wyniki badań wskazują na postępujące obniżanie się liczby plemników w nasieniu mężczyzn. Negatywny wpływ na spermatogenezę mogą wywierać czynniki środowiskowe, takie jak pestycydy, egzogenne hormony żeńskie i metale ciężkie. Wykazano, że leczenie żywieniowe, w tym suplementacja karnityny, argininy, selenu i witaminy B12, zwiększa liczbę plemników i poprawia ich ruchliwość. W leczeniu niepłodności męskiej skuteczne okazały się również antyoksydanty, takie jak witamina C, witamina E, glutation i koenzym Q10. Wielokierunkowe działania, prowadzące do poprawy płodności u mężczyzn, obejmują między innymi identyfikację szkodliwych czynników środowiskowych i zawodowych, a jednocześnie przywracanie równowagi żywieniowej.
Wyniki badań wskazują na postępujące obniżanie się liczby plemników w nasieniu mężczyzn. Negatywny wpływ na spermatogenezę mogą wywierać czynniki środowiskowe, takie jak pestycydy, egzogenne hormony żeńskie i metale ciężkie. Wykazano, że leczenie żywieniowe, w tym suplementacja karnityny, argininy, selenu i witaminy B12, zwiększa liczbę plemników i poprawia ich ruchliwość. W leczeniu niepłodności męskiej skuteczne okazały się również antyoksydanty, takie jak witamina C, witamina E, glutation i koenzym Q10. Wielokierunkowe działania, prowadzące do poprawy płodności u mężczyzn, obejmują między innymi identyfikację szkodliwych czynników środowiskowych i zawodowych, a jednocześnie przywracanie równowagi żywieniowej.
Biol Trace Elem Res 1996 Summer; 53(1-3): 65-83 Vezina D, Mauffette F,
Roberts KD, Bleau G
Roberts KD, Bleau G
Suplementacja
selenu i witaminy E u bezpłodnych mężczyzn.
Wpływ na
parametry nasienia oraz poziom i dystrybucję mikroelementów.
W celu
weryfikacji hipotezy, w myśl, której selen i witamina E mogą
zwiększać płodność u mężczyzn, dziewięciu mężczyznom z nieprawidłowym nasieniem podawano przez 6 miesięcy selen i witaminę E. W porównaniu z czteromiesięcznym okresem przed rozpoczęciem badania, po zakończeniu suplementacji stwierdzono znamienny statystycznie wzrost poziomu selenu i witaminy E, a także zwiększenie ruchliwości oraz odsetka żywych i prawidłowych plemników. Stwierdzono ścisłą korelację pomiędzy powyższymi zmianami a suplementacją.
zwiększać płodność u mężczyzn, dziewięciu mężczyznom z nieprawidłowym nasieniem podawano przez 6 miesięcy selen i witaminę E. W porównaniu z czteromiesięcznym okresem przed rozpoczęciem badania, po zakończeniu suplementacji stwierdzono znamienny statystycznie wzrost poziomu selenu i witaminy E, a także zwiększenie ruchliwości oraz odsetka żywych i prawidłowych plemników. Stwierdzono ścisłą korelację pomiędzy powyższymi zmianami a suplementacją.
Br J Urol 1998 May; 81(5): 730-4 Clark LC, Dalkin B, Krongrad A, Combs
GF Jr, Turnbull BW, Slate EH, Witherington R, Herlong JH, Janosko E,
Carpenter D, Borosso C, Falk S, Rounder J.
GF Jr, Turnbull BW, Slate EH, Witherington R, Herlong JH, Janosko E,
Carpenter D, Borosso C, Falk S, Rounder J.
Choroby
przewlekłe a selen
Przestań się
starzeć od dziś i skuteczniej chroń swój kod genetyczny w komórkach!
W latach 70.
XX wieku badacze odkryli, że selen może zapobiegać mutacjom, czyli zmianom w
materiale genetycznym przekazywanym często następnym pokoleniom. Mutacje mogą
wywoływać choroby. W 1973 roku został okryty enzym glutationu nadtlenkowy,
który zawiera w swojej strukturze 4 atomy selenu. Działa przeciwko wolnym
rodnikom tlenowym, nadtlenkowi wodoru i nadtlenkom kwasów tłuszczowych,
zapobiegając uszkodzeniom komórek przez te czynniki jak też prze wirusy. Jest
to szczególnie ważne, kiedy mamy do czynienia z wirusami karcynogennymi
powodującymi np. raka wątroby jak wirus wątroby czy też raka szyjki macicy jak
wirus brodawczaka.
Te odkrycia
udowodniły, że selen odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom zwierząt i
ludzi, ale pomimo zachwytu biologów i chemików oraz części lekarzy – naukowców,
jakaś niewielka część lekarzy nawet dzisiaj podchodzi sceptycznie do skutków
tego minerału.
Dziś już
wiadomo, że selen wchodzi w skład enzymu zwanego peroksydazą glutationową,
który chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Współpracując z
witamina E – również antyoksydantem – zmniejsza szkodliwe utlenianie
komórek i nie dopuszcza do ich deformacji, do uszkodzeń genetycznych ich kodu
DNA ( szczególnie chroni przed wirusami, których celem jest opanowanie i
przekształcenie kodu komórki DNA dla siebie), Dzięki tej ochronie selen sprzyja
prawidłowemu rozwojowi tkanek. Selen, a także kobalt czy magnez, są znane jako
czynniki przeciwdziałające uszkodzeniom chromosomów, zawierających genetyczny
materiał, który kontroluje życie komórek i ich prawidłowe rozmnażanie.
Selen
spowolnia starzenie się tkanek i pomaga w utrzymaniu ich młodzieńczej
elastyczności. Neutralizuje działanie pewnych substancji rakotwórczych i chroni
przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Jest korzystny dla kobiet w okresie
menopauzy, ponieważ łagodzi uderzenia gorąca i inne związane z nią
dolegliwości. Aktywni mężczyźni jeszcze bardziej niż panie potrzebują tego
mikroelementu, ponieważ w ich organizmach selen gromadzi się w jądrach i wraz
ze spermą jest wydalany z organizmu. Podawanie suplementacji Pro Selenium
zwiększa ilość plemników w nasieniu, korzystnie wpływa na płodność u mężczyzn.
Zażywanie selenu zmniejsza objawy łupieżu na skórze głowy.
Zażywanie selenu zmniejsza objawy łupieżu na skórze głowy.
Selen działa
synergicznie z witaminą E (naturalna forma to zestaw tokoferoli czyli Vitamin
E) – witaminą młodości – oznacza to, że oba składniki wzajemnie potęgują swoje
działanie i warto stosować je razem.
Selen
aktywizuje witaminę E, a także ochrania kwasy nukleinowe przed uszkodzeniami
wolnorodnikowymi czy tez wirusów, wzmacnia nasza odporność i tym samym
zabezpiecza przez licznymi chorobami i przyspieszonym starzeniem się organizmu.
Wrogowie
selenu
Niedobór
tego pierwiastka to ”nowoczesny problem”. Dzięki nowym uprawom gleby, jest on
łatwiej spłukiwany z gleby do mórz, ale i usuwany z produktów żywnościowych w
trakcie obróbki przemysłowej. Stąd też wegetarianie są szczególnie narażeni na
braki selenu w roślinnej żywności. Im bardziej pokarm przetworzony tym bardziej
pozbawiony selenu.
Sporo selenu
tracą produkty podczas obróbki np. w puszkach i konserwach jest go o połowę
mniej niż w świeżych produktach. Największym zaś wrogiem selenu są
węglowodany. Słodkie wypieki, słodzone produkty zbożowe, mogą z łatwością
zniszczyć selen nawet w całości. Unikając, więc cukru – zachowujemy antyrakowy
selen w organizmie.
Transport
selenu w organizmie odbywa się po związaniu z aminokwasami i białkami.
Ile selenu,
dla kogo?
Zawartość
selenu w diecie w decydującym stopniu zależy od zasobności gleby w ten
pierwiastek. Znaczna część Europy jest uboga w ten pierwiastek. Ponadto
nadmierne, sztuczne nawożenie gleby oraz kwaśne deszcze w pokaźnym stopniu
redukują pochłanianie selenu przez rośliny i zwierzęta. Przyczyną niedoboru
może być też nieprawidłowa dieta, bogata w przetworzone produkty pokarmowe –
np. brązowy ryż zawiera kilkakrotnie więcej selenu od polerowanego ryżu
białego. Straty w czasie smażenia i pieczenia mogą sięgać 40%!
Największym wrogiem selenu są węglowodany. Słodkie wypieki, słodzone produkty zbożowe, mogą z łatwością zniszczyć selen nawet w całości. Unikając, więc cukru – zachowujemy antyrakowy selen w organizmie. Ujemny wpływ na przyswajalność tego pierwiastka ma także zanieczyszczenie pożywienia metalami ciężkimi.
Największym wrogiem selenu są węglowodany. Słodkie wypieki, słodzone produkty zbożowe, mogą z łatwością zniszczyć selen nawet w całości. Unikając, więc cukru – zachowujemy antyrakowy selen w organizmie. Ujemny wpływ na przyswajalność tego pierwiastka ma także zanieczyszczenie pożywienia metalami ciężkimi.
Dieta bogata
w witaminy E, A i C poprawia wchłanianie oraz wykorzystanie selenu w ustroju.
Zatem warto również stosować naturalne produkty łączące w sobie w.w witaminy
oraz naturalną postać selenu i
multiwitaminy z zawartością minerałów.
Regularne
podawanie preparatów Selenu, Vitaminy E i Cynk może spowodować trwałe cofnięcie
się objawów łuszczycy.
Earl Mindel w książce”Biblia witamin XXI wieku” proponuje profilaktyczną suplementację selenem każdemu dorosłemu w dawce 100-200 cg na dobę. Nie ma potrzeby przekraczania dawki 300 mcg selenu jak twierdzi.
Earl Mindel w książce”Biblia witamin XXI wieku” proponuje profilaktyczną suplementację selenem każdemu dorosłemu w dawce 100-200 cg na dobę. Nie ma potrzeby przekraczania dawki 300 mcg selenu jak twierdzi.
Zalecana
dzienna minimalna dawka profilaktyczna selenu przez dr Earl Mindell wynosi :
50 mcg dla kobiet;
65 mcg dla kobiet w ciąży;
75 mcg dla kobiet karmiących;
70 mcg dla mężczyzn;
50 mcg dla kobiet;
65 mcg dla kobiet w ciąży;
75 mcg dla kobiet karmiących;
70 mcg dla mężczyzn;
Leczniczo
oraz w chorobie nowotworowej i w chemioterapii stosuje się u dorosłych dawki
lecznicze 500 – 540 mcg dziennie na około 60 kg masy ciała. U dzieci –
odpowiednio mniejsze – przeliczeniowo około 90 mcg na 10 kg masy ciała ( tj. 2
tabl. Pro Selenium dziennie).
Dzięki suplementowaniu selenu spotyka się wartości 200-300 mcg/l-1; w pełnej krwi, co działa ochronnie, powodując hamowanie utleniania się tłuszczów zmniejszając efekty miażdżycy, a także przynosi wiele innych korzystnych efektów.
Dzięki suplementowaniu selenu spotyka się wartości 200-300 mcg/l-1; w pełnej krwi, co działa ochronnie, powodując hamowanie utleniania się tłuszczów zmniejszając efekty miażdżycy, a także przynosi wiele innych korzystnych efektów.
UWAGA!
Za zbyt
wysokie dawki selenu uznaje się dopiero przekroczenie granicy 2400 mcg (2,4 mg)
dziennie.
Szkodliwość selenu stwierdzono w 1933 roku i określono, że dopiero 1 mg na 1 kg masy ciała podawany dziennie po pewnym okresie czasu mógłby wywołać zatrucie.
Nie ma, zatem potrzeby spożywania, aż tak wysokich dawek selenu tym bardziej, iż skutecznie działa on już w małych dawkach 60-70 mcg dziennie.
Szkodliwość selenu stwierdzono w 1933 roku i określono, że dopiero 1 mg na 1 kg masy ciała podawany dziennie po pewnym okresie czasu mógłby wywołać zatrucie.
Nie ma, zatem potrzeby spożywania, aż tak wysokich dawek selenu tym bardziej, iż skutecznie działa on już w małych dawkach 60-70 mcg dziennie.
Selen
występuje w związkach organicznych w pożywieniu i w nieorganicznych, jako
dodatki do pasz zwierząt oraz nawozów sztucznych czy tez niektórych
półsyntetycznych preparatów. te dwa rodzaje selenu wchłaniane są w organizmie w
różny sposób:
– selen organiczny jest absorbowany prawie całkowicie w ilości 85-95%,
– selen nieorganiczny jest przyswajany w różnych ilościach 40-60% zależnie od rodzaju preparatu.
– selen organiczny jest absorbowany prawie całkowicie w ilości 85-95%,
– selen nieorganiczny jest przyswajany w różnych ilościach 40-60% zależnie od rodzaju preparatu.
Nieorganiczny
selen wydalany jest z moczem w momencie, gdy organizm zostanie wysycany tym
pierwiastkiem. Selen nieorganiczny nie jest skuteczny i żeby uzyskać efekt
podobny do tego, jaki uzyskuje się stosując selen organiczny, należy podawać
dużo większą dawkę.
Związki
selenu organicznego są dobrze wchłaniane w organizmie. Selen występuje tu w
postaci l selenometioniny, tzn. związku organicznego. Selen organiczny jest
magazynowany w tkankach. Organizm człowieka zawiera go około 10-15 mg, z czego
60% znajduje się w erytrocytach, a 40% w surowicy.
Skuteczność
selenu organicznego wykazały badania kobiet karmiących piersią. Odkryto wtedy,
że selen jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm matki i następnie w
odpowiedniej ilości wydzielany z mlekiem. Selen nieorganiczny jest wchłaniany o
wiele gorzej i nie stwierdza się go zupełnie w mleku karmiących matek.
Tak, więc
sposób suplementowania selenu j jakość preparatów są bardzo ważne, gdyż chodzi
o uzyskanie jak najlepszych efektów.
Selen jest
prawdopodobnie najważniejszym mikroelementem naszej diety. Ma szeroki zakres
działania ochronnego i współdziała z wieloma witaminami i minerałami: beta
caroten, B6, C, E i cynk.
Krew
rozprowadza selen do tkanek, gdzie część selenu wiąże się z enzymem młodości –
peroksydazą glutationową. Reszta selenu wiąże się z hemoglobiną i innymi
białkami. Połowa z całkowitej
zawartości selenu w organizmie zmagazynowana jest w wątrobie.
zawartości selenu w organizmie zmagazynowana jest w wątrobie.
Bogatym
źródłem tego pierwiastka jest cebula,
czosnek, ziarno sezamowe, kiełki pszenicy, otręby pszenne, ziarna kukurydzy,
pomidory, czerwone winogrona, żółtka jajek (gdzie towarzyszy mu witamina E),
grzyby, sól morska i sól kopalna – kamienna, ziarna z pełnego przemiału oraz
pieczywo razowe, produkty mórz i oceanów, algi (glony / wodorosty), ryby, w tym
tuńczyk, śledzie oraz owoce morza: kraby, homary, langusta,
krewetki, kalmary.
krewetki, kalmary.
Jago
zdrowiezroslin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz