Słusznie nazywany bywa słowiańskim żeńszeniem. Jest
naturalnym antybiotykiem i znajduje zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń.
Rośnie w stanie dzikim i w uprawach ogrodowych.
Zewnętrznie jest aplikowany chorym na reumatyzm. Świeży
chrzan należy utrzeć i w postaci kompresu nałożyć na chore miejsce. Kompresuje się,
stopniowo przedłużając czas. Zaczynamy od 5 minut. Wrażliwą skórę przed okładem
dobrze jest natrzeć oliwką. Można także stosować okład ze świeżych liści
chrzanu, w tym celu należy je najpierw rozwałkować i dopiero wtedy przykładać
do chorego miejsca.
Surowcem są świeże korzenie i liście. Korzeń chrzanu w
Niemczech i Francji od wieli lat był stosowany w medycynie wielu krajach.
Świeży sok zmieszany z miodem stosowano w chorobach wątroby.
W Bułgarii, jako
środek pobudzający apetyt, ułatwiający trawienie, przy podagrze i reumatyzmie,
jako środek moczopędny.
Podobnie w Rosyjskiej medycynie przy bólach
artretycznych, kolce wątrobowej, kolce płucnej.
Chrzan był najwcześniejszym warzywem
uprawianym w polskich ogrodach.
Posiada właściwości bakteriobójcze,
co oznacza, że posiada naturalne antybiotyki.
Jest skarbnicą witamin i soli
mineralnych.
Zawiera spore ilości witaminy C.
Korzenie chrzanu gromadzą w swym
składzie kilka razy więcej witaminy C niż cytrusy (nawet do 250 mg w 100 g)
oraz sporą porcję karotenu (prowitaminy A) oraz witaminę B.
Mają też komplet
minerałów, np. magnez, żelazo, wapń, potas i sporo łatwo przyswajalnej siarki
karotenoidów, witaminę, fosfor, żelazo, miedź.
Pomaga w leczeniu awitaminozy,
anemii, chronicznych katarów, zakażeń jelitowych, schorzenia dróg oddechowych.
Świeżo utarty korzeń zaparzony w mleku służy do
przemywania i rozjaśniania skóry, a sok chrzanowy zmieszany z białym winem
wybiela piegi
Właściwości lecznicze i smakowe, która nadaje mu
charakterystyczny piekący smak, ale także rozgrzewa rozszerzając naczynia
krwionośne. Chrzan pobudza apetyt i aktywizuje wydzielanie soku żołądkowego u
ludzi cierpiących z powodu niedokwaśności żołądka.
Często z utartych korzeni przygotowuje się ciepłe
okłady w uporczywych bólach reumatycznych, artretycznych, nerwobólach, bólach
mięśni i zapaleniu korzonków.
Stosowany w niedokwasocie żołądka.
Jak wzmocnić
organizm chrzanem, aby się często nie przeziębiać ukroić mały plasterek
korzonka i trzeba go zjeść żując tak, aby nasza ślina rozchodziła się w całej
jamie ustnej wtedy walory lecznicze chrzanu same przechodzą w głąb naszego organizmu,
pobudza apetyt i sprzyja trawieniu.
Jeśli ktoś zapomni nie szkodzi nic się nie
stało, to nie antybiotyk tylko coś o wiele lepszego możemy go spożywać cały
rok, aby zachował świeżość do lodówki najlepszy jest na wiosnę jak ma
niewielkie odrosty po zimie, aha najważniejsze nie parzyć gorącą wodą i jeśli
chcemy dłużej przytrzymać w lodówce nie myć z piasku.
Na co pomaga chrzan
- pomaga spalić nadwyżkę kalorii
- stosowany, jako środek
moczopędny
- przy zapaleniu korzonków
stosowany do nacierania miazgą bolących miejsc
- stosowany przy anemii
- pomocny przy astmie
- pomaga upłynnić śluz w drogach
oddechowych
- stosowany w kamicy moczowej
- łagodzi bóle reumatyczne
- poprawia ukrwienie
- pomocny w obrzękach śluzówki
przy przeziębieniu i zapaleniu zatok
- pobudza wydzielanie soków trawiennych
Jeszcze niedawno miazgą z utartych korzeni lub naparem z
chrzanu leczono ropiejące rany, a w przypadku przeziębień świeżymi liśćmi
okładano stopy. Bardzo duże dawki zioła mogą spowodować wymioty oraz bardzo
silne pocenie się. Zastosowanie zioła wprost na skórę lub oczy może spowodować
podrażnienia oraz uczucie pieczenia. Stosowanie zioła wprost na skórę może być
przyczyną powstania pęcherzyków skórnych u niektórych osób.
Słynny botanik z Ciechanowca, ksiądz Krzysztof Kluk
pisał, że „chrzan z octem pomaga do strawności, a w lekarstwie ma skutki
rozwalniające i mocz pędzące. Jest skuteczny na zimną puchlinę, wypędzenie
robaków i pobudzenie miesięczne”.
Syrop
2 szklanki (500 g)
niepasteryzowanego miodu
250 g świeżego korzenia chrzanu
pospolitego
Zalać korzeń chrzanu miodem. Następnie całość
przykryć np. ściereczką, tak, aby nie dostały się do mikstury żadne owady.
Syrop zacznie się tworzyć na wierzchu mikstury w przeciągu tygodnia. Jednak
korzenie chrzanu należy wyciągnąć dopiero po upływie miesiąca.
Należy zastosować 10-cio lub 20-dniową kuracje w stosunku
5 ml czystego bądź rozpuszczonego w wodzie syropu trzy razy dziennie przed
każdym posiłkiem.
Taki syrop jest wspaniały w leczeniu
zapalenia oskrzeli, chrypki, zmęczenia, anemii, artretyzmu oraz wątrobowych niewydolności.
Sok
Utarty korzeń chrzanu namoczyć przez 30 minut w wodzie,
po czym wyciska przez płótno dosładzając miodem.
Zażywamy raz dziennie po 1 łyżeczce od kawy.
Napój winny
Garść utartego chrzanu zalać poł litrem białego wina.
Zakorkować i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie.
Zażywamy 2 razy dziennie po łyżce.
.
Ciekawostki
Wikingowie na każdą wyprawę zabierali spore zapasy
korzeni chrzanu. Potem obowiązkowo zjadali go wraz z innymi pokarmami. Pamiętać
należy ze, gdy rośnie dziko bywa uciążliwym chwastem, ale wtedy dla zdrowia
jest najcenniejszy. Dzisiaj największymi smakoszami twej rośliny są Amerykanie.
Ostry zawarty w korzeniu chrzanu olejek działa
podniecająco, pomaga przy reumatyzmie, impotencji, chorobach płucnych,
artretyzmie.
Wysokość łodygi chrzanu może dochodzić nawet do 150 cm.
Spożywanie dużych ilości chrzanu pospolitego może powodować rozwolnienia. Ponieważ zioło to może podrażniać błony śluzowe, małe
dzieci oraz osoby cierpiące na problemy nerkowe, żołądkowe lub choroby jelit
powinny konsumować to zioło jedynie w ograniczonych ilościach.
Nie wolno karmić zwierząt domowych, koni,
krów, świń, kur itp. korzeniami lub liśćmi chrzanu pospolitego,
ponieważ efekty mogą być nawet śmiertelne.
Chrzan zażyty w jakiejkolwiek formie działa
skutecznie
zdrowiezroslin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz