Kalafior to popularne warzywo z
rodziny kapustowatych, sprowadzone do Polski przez królową Bonę na przełomie
XVI i XVII wieku. Podobny do brokułu, występuje w różnych odmianach różniących
się od siebie kolorem i właściwościami: pomarańczowy charakteryzuje się
wielokrotnie wyższą zawartością witaminy A, fioletowy ma łagodniejszy smak i
gotuje się szybciej, natomiast zielony jest połączeniem kalafiora i brokułu i
wyróżnia się słodszym smakiem. Najpopularniejszy jest natomiast kalafior biały
i to on jest najczęściej spotykany na stołach. Choć w wielu domach jest stałym
składnikiem menu ze względu na swoją niską cenę i dostępność przez cały rok,
nie każdy zdaje sobie sprawę ile prozdrowotnych właściwości kryje w sobie to
warzywo.
Kalafior dzięki niskiej zawartości
tłuszczy i cukrów należy do warzyw bardzo niskokalorycznych – 100 gramów to
zaledwie 24 kalorie. Ponadto, kalafior wykazuje wśród warzyw kapustnych jedną z
najwyższych zawartości witaminy C, będącej bardzo silnym przeciwutleniaczem i
biorącej udział w syntezie kolagenu, witaminy K, szczególnie ważnej dla procesu
krzepnięcia krwi, oraz witaminy H, czyli biotyny, odpowiedzialnej za stan skóry
i włosów. Kalafior jest też bogaty w siarkę, która również odpowiada za dobry
stan skóry, włosów i paznokci, bierze udział w przemianach metabolicznych oraz
procesie budowy białek, kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży,
oraz potas, odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Warto wspomnieć, że kalafior należy
do warzyw o bardzo wysokim potencjale przeciwnowotworowym – naukowcy
przekonują, że regularne spożycie warzyw kapustnych, w tym także kalafiora,
może znacząco ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory przede wszystkim
prostaty, pęcherza, piersi i szyjki macicy, ale także płuc, trzustki, żołądka,
tarczycy, skóry i jelita grubego. Dzieje się tak za sprawą obecności wielu
substancji o działaniu antykancerogennym, takich jak polifenole, mających
działanie redukujące i hamujące aktywność wolnych rodników, czy glukozynolany i
produkty ich rozpadu.
Glukozynolany charakterystyczne dla
warzyw kapustnych mają szczególne znaczenie w profilaktyce chorób
nowotworowych, dzięki swojemu działaniu ograniczającemu aktywność enzymów
biorących udział w aktywacji metabolicznej kancerogenów, zapobieganiu
uszkodzeniom DNA, udziale w metabolizmie estrogenu, będącym jednym z czynników
wpływających na powstawanie nowotworów, oraz przywróceniu apoptozy, będącej
procesem zaprogramowanej śmierci komórek rakowych.
W kalafiorze do ich przedstawicieli
należy synigryna, glukobrassycyna, progoitryna, glukonapina, izotiocyjanian
allilu oraz indol-3-karbinol. Szczególnie interesujący jest ten ostatni –
mający działanie odwrotne do estrogenu, który promuje wzrost i przeżywalność komórek
rakowych – indol-3-karbinol hamuje, zatem ten proces, dzięki czemu jest
wyjątkowo skuteczny w walce z nowotworami piersi, endometrium i szyjki macicy.
Poza działaniem antynowotworowym,
glukozynolany wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i
przeciwwirusowe. Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożycie glukozynolanów
może spowodować wystąpienie działań niepożądanych, takich jak działanie
wolotwórcze, a nawet mutagenne, i choć nie powinniśmy się obawiać spożywając
warzywa kapustne raz na jakiś czas, najważniejsze jest zachowanie umiaru.
Charakterystyczna dla warzyw
kapustnych, w tym także dla kalafiora, jest obecność sulforafanu, będącego
silnym przeciwutleniaczem, oraz substancji antyodżywczych zwanych goitrogenami.
Ich spożycie ogranicza jodowanie tyroksyny, co skutkuje obniżeniem stężenia
hormonów tarczycy we krwi, a następnie wzrostem aktywności tyreotropowej
przysadki mózgowej i zwiększeniem masy tarczycy, czyli wystąpieniem wola.
Szczególną ostrożność powinny, więc zachować osoby mające problemy z tarczycą,
jednak odpowiednia, zrównoważona i urozmaicona dieta ogranicza zagrożenie
płynące z działania goitrogenów. Działanie wolotwórcze nasila się na skutek
niskiej podaży jodu, dlatego też istotne jest, aby spożywając warzywa kapustne
zadbać o dostateczne spożycie tego pierwiastka.
Kalafior, pomimo tego, że jest
warzywem dobrze nam znanym i popularnym, zasługuje na szczególną uwagę ze
względu na swoje wyjątkowe działanie mające znaczenie w prewencji nie tylko
nowotworów, ale też innych chorób, takich jak miażdżyca, cukrzyca, zaćma i
chorób otępiennych. Pomimo niebezpieczeństw płynących ze zbyt wysokiego
spożycia goitrogenów czy glukozynolanów, zachowując umiar w jedzeniu omawianych
warzyw dostarczamy sobie nieocenionych korzyści. Kalafior jest też warzywem
uniwersalnym, tanim, a co najważniejsze – dostępnym cały rok, co stanowi ważny
argument za wprowadzeniem go do swojej stałej listy zakupów. Jeśli kogoś
odstrasza nieprzyjemny zapach kalafiora, wynikający z obecności związków
siarki, wystarczy ograniczyć czas gotowania, aby cieszyć się delikatnym smakiem
tego wyjątkowego warzywa.
Kalafiory mogą ochronić przed
wrzodami
Po kalafior powinny sięgać osoby
zmagające się z wrzodami. Ww. izotiocyjany posiadają silne właściwości
bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori – bakterie,
które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Poza tym mogą ochronić przed
innymi schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak zapalenie błony śluzowej
żołądka, zapalenie przełyku, a nawet rak żołądka - przekonują naukowcy z Johns
Hopkins University School of Medicine w Baltimore (USA).
Kalafior a reumatoidalne zapalenie
stawów
Naukowcy przez ponad 10 lat
obserwowali grupę starszych kobiet i odkryli, że u pacjentek jedzących większe
ilości warzyw z rodziny kapustowatych ryzyko zachorowania na RZS jest mniejsze.
Ponadto warzywo to jest zalecane w diecie osób zmagających się z reumatoidalnym
zapaleniem stawów.
Wartości odżywcze kalafiora
gotowanego (w 100 g)
Wartość energetyczna - 23 kcal
Białko ogółem - 1.84 g
Tłuszcz - 0.45 g
Węglowodany - 4.11 g (w tym cukry proste 2.08)
Błonnik - 2.3 g
Witaminy
Witamina C – 44.3 mg
Tiamina – 0.042 mg
Ryboflawina – 0.052 mg
Niacyna - 0.410 mg
Witamina B6 - 0.173 mg
Kwas foliowy - 44 µg
Witamina A – 12 IU
Witamina E – 0.07 mg
Witamina K - 13.8 µg
Minerały
Wapń – 16 mg
Żelazo - 0.32 mg
Magnez - 9 mg
Fosfor - 32 mg
Potas - 142 mg
Sód – 15 mg
Cynk - 0.17 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Rederence
Białko ogółem - 1.84 g
Tłuszcz - 0.45 g
Węglowodany - 4.11 g (w tym cukry proste 2.08)
Błonnik - 2.3 g
Witaminy
Witamina C – 44.3 mg
Tiamina – 0.042 mg
Ryboflawina – 0.052 mg
Niacyna - 0.410 mg
Witamina B6 - 0.173 mg
Kwas foliowy - 44 µg
Witamina A – 12 IU
Witamina E – 0.07 mg
Witamina K - 13.8 µg
Minerały
Wapń – 16 mg
Żelazo - 0.32 mg
Magnez - 9 mg
Fosfor - 32 mg
Potas - 142 mg
Sód – 15 mg
Cynk - 0.17 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Rederence
Piśmiennictwo:
[1] Ciborowska H., Rudnicka A. 2007. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. PZWL Warszawa: 126-133.
[2] Sikorska-Zimny K., Składniki prozdrowotne w warzywach
kapustowatych, Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach
[3] Szajdek A., Borowska J., Właściwości
przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, ŻYWNOŚĆ. Nauka.
Technologia. Jakość., 2004, 4 (41) S, 5-28
[4] Szwejda-Grzybowska J., Antykancerogenne składniki
warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych,
BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. - XLIV, 2011, 4, str. 1039-1046
[5] Cauliflower, University of the
District of Columbia, Center for Nutrition, Diet and Health
http://zdrowie.viva.org.pl/aktualnosci/137-kalafior-skuteczna-bron-w-walce-z-rakiem
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalafior-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-ugotowac-kalafior_34351.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz