Od kilku lat panuje moda na poszukiwanie kulinarnych korzeni. Zaczynamy
wracać do produktów tradycyjnych, które jeszcze niedawno królowały na stołach
naszych babć. Zauważyć to można szczególnie na przykładzie masła, które jeszcze
kilka lat temu było w naszej kuchni „persona non grata”, a obecnie powraca,
jako produkt slowfood, tradycyjny, polski.
Masło od zawsze odgrywało w polskiej tradycji znaczącą rolę. Świadczyć o
tym może “Lista produktów tradycyjnych” Ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi.
Niemal w każdym województwie na takiej liście pojawia się „masło”.
Dawniej masło produkowane było w gospodarstwach, zarówno szlacheckich jak i
chłopskich. Wytwarzane było wyłącznie na potrzeby domowników, ponieważ jego
przechowywanie było utrudnione i po prostu szybko się psuło. W konsekwencji,
było przez wielu uważane za produkt trudno dostępny, drogi i luksusowy.
Tradycyjne technologie wytwarzania masła w całej Polsce były podobne. Do
jego produkcji używano drewnianego urządzenia zwanego maselnicą lub maślnicą.
Zebraną z mleka śmietanę wlewano do maselnicy i za pomocą długiego, drewnianego
tłuczka ubijano tak długo, aż otrzymało się masło. Następnie formowało
się osełkę. Konstrukcja maselnic w całej Polsce była podobna i opierała się na
podstawowej właściwości tłuszczu. Tłuszcz zawarty w mleku występuje w
postaci różnorodnych pod względem wielkości kuleczek. Są one lżejsze od innych
składników, dlatego unoszą się i tworzą na mleku warstwę śmietany. Pod
wpływem wstrząsów, kuleczki tłuszczu zawarte w śmietanie łączą się w większe
bryłki czyli ziarna masła. Proces ten nazywamy zmaślaniem śmietany.
Masło, samo zdrowie
Obecnie po kilku latach niełaski masło wraca na polskie stoły.
Specjaliści od żywienia zalecają włączanie masła do diety, gdyż posiada
łatwostrawny tłuszcz naturalnego pochodzenia, duże ilości witamin np. A, E, D,
minerały tj. wapń, magnez, fosfor, potas, sód oraz dobry cholesterol,
który jest niezbędny do prawidłowego działania układu immunologicznego i
nerwowego. Wydaje się więc, że masło ma dużo więcej pozytywnych niż negatywnych
właściwości.
Naszym zdaniem na korzyść masła przemawia fakt, że jest produktem
naturalnym i mało przetworzonym. Ponadto możemy je bez problemu przygotować
samodzielnie w domu. Dzięki temu otrzymujemy produkt najwyższej, jakości, gdzie
zarówno składniki jak i proces produkcji jesteśmy w stanie kontrolować.
Przygotowanie domowego masła zajmuje dosłownie chwilę, szczególnie, jeżeli
do tego celu używamy miksera. Warto je zrobić samemu ze względu na jego
śmietankowy smak i niesamowity aromat.
Przepis na domowe masło
Wydajność: 1 l śmietanki kremowej 30% = ok 320g masła
Składniki:
·
1 litr pasteryzowanej śmietany kremówki 30% lub 36 % – taka ze sklepu
sprawdzi się idealnie tylko bez chemii
Sprzęt:
·
miska
·
mikser
Przepis:
1. Chłodną śmietanę
przelej do miski i zacznij ubijać mikserem. Czas zmaślania powinien wynosić ok
30 - 45 min.
2. Po tym czasie powinny
zacząć pojawiać się grudki masła.
3. Ubijaj dalej, aż masło
wyraźnie oddzieli się od maślanki.
4. Ostrożnie zlej
maślankę tak, aby w misce pozostały tylko grudki masła.
5. Czas na płukanie
masła, które ma na celu usunięcie z masła resztek maślanki. Zalej masło zimną
wodą i zacznij je ugniatać. Tworząc jednolitą bryłę staraj się wycisnąć jak
najwięcej maślanki.
6. Wodę zmieniaj
kilkukrotnie do momentu, aż będzie czysta.
7. Wyjmij masło z wody.
Czas na jego wygniatanie. Na tym etapie postaraj się usunąć z masła jak
najwięcej wody, jednocześnie nadając mu ładny kształt i jednolitą konsystencję.
8. Przełóż masło do
maselnicy i włóż do lodówki.
9. Gotowe
Masło możesz przechowywać
w lodówce.
www.zdrowiezroslin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz