Przez Chińczyków uważana za dającą
nieśmiertelność, kolendra, albo Coriandrum Sativum [angielski: coriander, hindu: dhaniya],
jest potężnym zielem o wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. . .
dających mu miano „cudownego ziela”.
Mówi się, że Hipokrates, grecki lekarz, który zdobył sławę jako „ojciec
medycyny”, często zalecał kolendrę na wiele różnych dolegliwości.
Odkryta przez archeologów w grobowcu egipskiego faraona Tutenhamona,
kolendra (znana też, jako cilantro albo chińska pietruszka) znana była już w
roku 5.000 przed Chrystusem. To zioło ma długą historię, tysięcy lat,
stosowania w regionie M Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Azji. . . i
odgrywało dużą rolę w starożytnej medycynie.
Wiedziano że leczy „ospę”, i jej właściwości lecznicze odnotowano w
sanskrycie i w greckich pismach, nasiona kolendry mają imponującą reputację
zdrowotną, nawet obecnie mogą jej dorównać bardzo nieliczne zioła. . .
o
W Europie o kolendrze tradycyjnie mówiono, jako o roślinie
„przeciwcukrzycowej”
o
W Indiach tradycyjnie używano ją z uwagi na właściwości przeciwzapalne
o
W USA kolendra szybko zwiększa swoją popularność, jako środek obniżający
cholesterol.
Kolendra jest bogata w istotne środki
odżywcze
Bardzo popularna z uwagi na właściwości przeciwzapalne, i znana z jej
zdolności leczenia długiej listy schorzeń takich jak: ospa, biegunka,
owrzodzenia jamy ustnej, niestrawność, zaburzenia miesiączkowania, zatrucie
pokarmowe, zapalenie spojówek, choroby skóry, zaburzenia poziomu cukru we krwi,
problemy z oczami, osteoporoza, zapalenie stawów, niedokrwistość, reumatyzm,
bóle głowy, bezsenność, bóle mięśni i ogólna sztywność.
Jako „brama do zdrowia”, kolendra ma silne właściwości pomagające wątrobie,
i jest doskonałym źródłem składników odżywczych i flawonoidów. Jest również
fenomenalnym źródłem minerałów, takich jak: potas, wapń, mangan, żelazo i
magnez, jak również kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, beta-karoten, oraz
dużej ilości witamin C, A i K – wszystkie istotne dla optymalnego zdrowia.
Kolendra pomaga witaminie D
Witamina D, niewątpliwie powinna być istotnym składnikiem dziennej dawki.
Ale poleganie tylko na niej może być DUŻYM BŁĘDEM, bo:
o
Większość suplementów NIE wchłania się dobrze. Witamina D wymaga witaminy K
dla poprawnej syntezy
o
Witamina D to prohormon – wymaga odpowiedniej ilości „zdrowego
cholesterolu” do produkcji przydatnej formy
o
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jej absorpcja cierpi z powodu
braku tłuszczów lipidowych, które transportują ją DO komórek
o
Naturalna witamina D “ze słońca” nie jest skuteczna i może znacznie
zwiększać ryzyko śmiertelnego raka skóry, jeśli brakuje omega-3 i
przeciwutleniaczy.
Olej kolendrowy rozwiązuje „problemy z
wit. D”
Skoro wit. D jest rozpuszczalna w tłuszczach, potrzebuje zdrowych tłuszczów
by skutecznie działać. Nasiona kolendry są pełne kwasów tłuszczowych i olejków
eterycznych. Ich waga to 28,4% wagi nasionka – całości lipidów!
Jest wiele dowodów na to, że witaminy A i K są niezbędne do prawidłowego
przyswajania witaminy D. Jedna dawka kolendry zawiera około 400% zalecanej
dawki dziennej witaminy K, i dużą ilość witaminy A.
Patogeny w organizmie obciążają system odpornościowy i mogą wpływać na
poziom witaminy D. Obecność antyutleniaczy, bogatych fitoskładników, minerałów
i witamin w kolendrze, razem działają synergistycznie w zwiększeniu ogólnej
odporności organizmu.
Powszechne toksyny takie jak rtęć, ołów, aluminium i kadm, hamują zdolność
organizmu produkcji wystarczającej ilości wit. D. Olej z kolendry wykazał się
być jednym z najsilniejszych znanych naturalnych chelatorów metali toksycznych,
czyli pomaga w usuwaniu z organizmu rtęci, kadmu, aluminium i ołowiu!
Otrzymywanie „naturalnej wit. D” ze słońca z pewnością jest najlepszym
sposobem, ale stanowi wielkie ryzyko raka, jeśli w organizmie występuje niedobór
przeciwutleniacza i / lub omega-3!
Olej kolendrowy stanowi bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy! W
zwiększania mocy omega 3, olejek z kolendry wykazał zwiększenie naturalnej
biokonwersji kwasu alfa-linolowego na EPA i DHA w badaniach na zwierzętach.
Kolendra reguluje poziom cukru we krwi
W 2009, na świecie było 285 mln chorych na cukrzycę typu 2. Obecnie, w
2014, jest ich 365 mln!
Dzięki stymulującemu działaniu oleju kolendrowego na gruczoły dokrewne,
zwiększa się wydzielanie insuliny z trzustki, co podnosi poziom insuliny we
krwi. To reguluje prawidłową absorpcję cukru i zapewnia zdrowszy poziom cukru
we krwi.
Zwalcza choroby przewlekłe
Metale znane są, jako najważniejszy czynnik zachorowań na choroby
przewlekłe, takie jak choroba Crohna, fibromialgia, stwardnienie rozsiane i
Alzheimera. Kolendra okazała się być potężnym usuwaczem rtęci, kadmu, ołowiu i
aluminium z kości i głównego systemu nerwowego.
Jest również jedyną znaną substancją „dostającą się wewnątrz” komórki –
wytrąca metale toksyczne przyklejone do organelli komórkowych w obrębie jądra
komórki – i faktycznie odwraca uszkodzenia DNA, które spowodowały te metale!
Najlepiej zażywać na 30 minut przed jedzeniem żywności zawierającej błonnik lub
czyste źródło chlorelli [spirulina].
Trawienie
Olej kolendrowy pomaga w wydzielaniu enzymów i soków trawiennych w żołądku,
a tym samym stymuluje ruchy perystaltyczne i ogólnie trawienie. I z uwagi na
jego właściwości antyutleniaczowe, antygrzybicze i „antybiotykowe”, olej ten
udowodnił, że pomaga w zwiększeniu absorpcji w żołądku.
Candida
Z uwagi na jej właściwości przeciwgrzybicze, kolendra okazała się być
skuteczna w zwalczaniu candidy [albicans] i wszelkich towarzyszących jej
intruzów trawiennych. To promuje mnożenie się zdrowych bakterii jelitowych i
poprawę funkcjonowania systemu odpornościowego.
Regulacja poziomu cholesterolu
Codzienne spożycie oleju kolendrowego zmniejsza ilość uszkodzonych
tłuszczów (nadtlenków lipidowych = lipid peroxides) w błonach komórkowych.
Badania wykazały, że obniża poziom złego, i podnosi poziom dobrego
cholesterolu.
Badania na szczurach wykazały, że zawarta w kolendrze mieszanka kwasów:
linolowego, oleinowego, palmitynowego, stearynowego i askorbinowyego (wit. C),
skutecznie zmniejsza depozoty cholesterolu wzdłuż ścianek wewnętrznych tętnic i
żył.
Nadciśnienie
Konsumpcja oleju kolendrowego wykazała obniżenie ciśnienia krwi u pacjentów
cierpiących na nadciśnienie.
Nowotwory
Kolendra zawiera koriandrol, substancję stosowaną w leczeniu raka wątroby.
W połączeniu ze zdrową dietą, kolendra jest skuteczna w zapobieganiu pewnych
nowotworów takich jak wątroby, piersi i jelita grubego.
Choroby i bakterie przenoszone z pokarmem
Olej kolendrowy jest BARDZO przydatny w podróży! W większości krajów,
choroby przenoszone z pokarmu dotykają 30% (albo więcej) populacji. . . i olej
ten wykazał DRAMATYCZNE wyniki przeciwko wszelkim głównym chorobom z pokarmu!
Ostatnio opublikowane badania wykazały, że olej kolendrowy może zniszczyć
groźne bakterie takie jak E. coli, MRSA, salmonellę i Gram-dodatnią /
przetrwalnikującą [Bacillus cereus]. Spośród zbadanych 12 szczepów, każdy z
nich wykazał zahamowane rozmnażanie, i większość została zniszczona! Dokonano
tego dzięki roztworom zawierającym tylko 1,6% oleju kolendrowego!
Wyobraźmy sobie konsumpcję 100% oleju
kolendrowego!
Olej kolendrowy działa uszkadzając błony komórek bakteryjnych, co powoduje
zgon komórki – jak mówi badanie opublikowane w Journal
of Medical Microbiology. W 2004, badanie opublikowane w Journal of Agriculture and Food Chemistry wykazało,
że związek dodecenal (w kolendrze) był 2 razy bardziej skuteczny, niż
powszechnie używany antybiotyk, gentamycyna, w zabijaniu salmonelli!
Od dawna wiedziano iż „salsa” ma właściwości antybakteryjne. . . tylko nikt
nie wiedział o tym, że odpowiadała za to salsa zawarta w kolendrze.
Podsumowując, NA PEWNO można doświadczyć jakiegoś rodzaju „choroby
przenoszonej z żywności” więcej niż raz w życiu. . . ale kiedy ma się obok olej
kolendrowy, jest się na nią dobrze przygotowanym!
Szczególnie skoro ten nowy olej kolendrowy NIE wymaga przechowywania w
lodówce, można go „mieć przy sobie”, w domu i w podróży.
Źródło:
http://healthydebates.com/better-vitamin-d/
Z polskich portali:
[. . .] Olejek i nalewka kolendrowa z miodem mają właściwości
przeciwdepresyjne, przeciwnerwicowe i przeciwstresowe. W tym celu polecam
nalewkę sporządzoną z pognieconych owoców kolendry (100 g owoców na 300 ml
alkoholu 30-50%) wymieszać z miodem w proporcji 1:1 i zażywac po 1 łyżce 3-4
razy dziennie.
Napar: 1 łyżke pogniecionych (w moździerzu) owoców kolendry zalać 1
szklanką wrzącej wody lub mleka, przykryć i odstawić na 20 minut, przecedzić,
osłodzić miodem naturalnym. Pić kilka razy dziennie po 100 ml. W chorobach
nerwowych i przewodu pokarmowego 2-3 razy dziennie, w chorobach
przeziębieniowych, przy kaszlu 4-6 razy dziennie.
Nalewka: 3-5 ml 2-3 razy dziennie; przy kaszlu i przeziębieniu na
miodzie lub w mleku z miodem. Olejek 4-6 kropli, podobnie jak nalewkę
kolendrową.
Nalewkę kolendrową wcierać we włosy przy łupieżu i wypadaniu włosów.
Olejek wcierać w skórę (kolana, biodra, okolice kości krzyżowej, stawu
barkowego) przy nerwo-, stawo- i mięśniobólach. Nalewką przemywać cerę bladą,
łojotokową i trądzikową.
http://rozanski.li/?p=139
Tłum. i opracowanie: Ola Gordon
Źródło http://wolna-polska.pl/wiadomosci/kolendra-lepsza-wit-d-2014-07
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz