Mózg składa się z tłuszczu
Mózg w 60% składa się z tłuszczu. Tłuszcz, jak żaden inny produkt spożywczy
może pomóc lub zaszkodzić naszemu mózgowi.
Wiek a poziom serotoniny
Pożywienie wpływa na funkcje i typ neuroprzekaźników
produkowanych w mózgu. Serotonina to jeden z neuroprzekaźników, który wpływa na
nastrój, energię i zapamiętywanie. Z wiekiem poziom serotoniny spada, w wyniku,
czego zwiększa się również skłonność do depresji. Starzenie się mózgu to
ciekawy proces. Badania wykazują, starzenie się mózgu to nie obumieranie
komórek ale częściej obniżenie ich wydolności i osłabienie funkcjonowania.
Ilość impulsów wysyłanych przez komórki nerwowe jest taka sama, natomiast
niedomaga komunikacja między nimi. Powstają zakłócenia, które są sprawcą m.in.
zaburzeń pamięci, wadliwej koordynacji ruchowej. Utrata neuronów od 20 do 70 roku
życia wynosi zaledwie 10 %, czyli 0,2% rocznie. Nie wpływa to jednak znacząco
na sprawność mózgu.
Mózg mężczyzn zmniejsza się szybciej
To fakt!;-)
Dowiedli tego również amerykańscy naukowcy. Jednym z możliwych mechanizmów
ochronny jest wpływ estrogenów żeńskich. Jednak nie jest z panami tak źle, ci
sami naukowcy stwierdzili, że mniejsza objętość mózgu nie wiąże się z
obniżeniem zdolności intelektualnych.
Co uszkadza pracę mózgu?
Wolne rodniki
Przede wszystkim wolne rodniki. Wolne rodniki
powstają w mitochondriach w wyniku utleniania, podczas wszystkich procesów
życiowych. Ich działanie polega na uszkadzaniu błon komórkowych oraz DNA. W
komórkach nerwowych defekt synaps i dendrytów może prowadzić do ich śmierci. Dr
Harman, twórca teorii wolnorodnikowej twierdzi, że po dwudziestym ósmym rokiem
życia naturalny system przeciwutleniaczy, broniący nasz mózg przed wolnymi
rodnikami drastycznie maleje. Dlatego tak ważny w diecie jest udział witamin A,
E, C, selenu, cynku.
Niedobór antyutleniaczy powoduje degenerację mózgu i
inicjację procesów chorobowych takich ja: choroba Alzheimera, Parkinsona,
stwardnienie boczne, choroba Huntingtona.
Chroniczny stres to nasz wróg
Długotrwały stres degraduje nasz organizm, zaburza
odporność co prowadzi do groźnych chorób m.in. autoimmunologicznych, a także
uszkadza mózg. Kortyzol i adrenalina (hormony stresu wydzielane przez
nadnercza) wywołują pierwotną reakcję walki i ucieczki, czyli pełnej
mobilizacji organizmu. Ich krótkotrwałe działanie jest pozytywne, poprawia
pamięć i koncentrację. Jednak chroniczny stres może powodować zanik dendrytów,
zmęczenie mózgu, a co za tym idzie zaburzenia pamięci, a nawet zmniejszenie
hipokampa ( który odpowiada za pamięć ). W takich przypadkach obraz mózgu
przypomina uszkodzenia powstałe w wyniku wylewu krwi czy napadów padaczkowych.
Naturalna ochrona
Estrogen chroni pamięć
Żeński hormon płciowy estrogen działa ochronnie na
neurony, wpływa na zachowanie i odtwarzanie pamięci. Badania wykazały, że u
starszych kobiet, którym podano estrogeny, obraz mózgu wykazał ośrodki
aktywacji w rejonach pamięci krótkotrwałej. Udowodniono również, że
przyjmowanie estrogenów zmniejsza również ryzyko choroby Alzheimera. Dzieje się
tak, ponieważ estrogeny potęgują działanie neuroprzekaźników, szczególnie
acetylocholiny, stymulującej wzrost dendrytów i synaps. Dzięki temu co siatka
komunikacyjna mózgu staje się sprawniejsza. Co ciekawe estrogeny są również
silnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi przed działaniem wolnych rodników.
Używać muzgu
Nie należy zapominać o tym, że sposób, w jaki
posługujemy się naszym mózgiem wpływa na jego strukturę i pracę. Stawiając
wymagania intelektualne, mózg przystosowuje się, wytwarzając nowe połączenia
między neuronami, a nawet nowe komórki nerwowe. Badania dowiodły, że kobiety po
70r.ż. ze średnim i wyższym wykształceniem dłużej zachowują sprawność fizyczną
i umysłową. Taka naturalna stymulacja mózgu poprawia jego pracę, ale również
pełni rolę ochronną przed uszkodzeniami( Alzheimer, udar). Co więcej, ćwiczenia
intelektualne powiększają mózg. Ta niezwykła plastyczność naszego ciała daje
nam możliwość kształtowania siebie nie tylko tu i teraz, ale również w przyszłości.
Tłuszcze niezbędne dla mózgu- DHA – kwas doksoheksaenowy, zawarty w oleju rybim, owocach
morza. Wykazuje działanie przeciwzapalne i ochronne.
- EPA -kwas eikozapentaenowy, również zawarty w oleju rybim, owocach morza.
Wykazuje działanie przeciwzapalne i ochronne.
- kwas linolenowy – kwas z grupy omega-3. Organizm przekształca,
(ale tylko w niewielkim stopniu) go w długie łańcuchy DHA, EPA. Zawarty w
orzechach, awokado, sieminiu lnianym, zielone liście warzyw, algi
- kwas oleinowy – tłuszcz z grupy NNKT omega – 9, występuje
w oliwie z oliwek. Dzięki zawartym przeciwutleniaczom chroni ściany naczyń
krwionośnych, wpływa na proces zapamiętywania.
Wrogie tłuszcze
- nadmiar olejów
roślinnych z grupy omega- 6; występują w: oleju słonecznikowym,
sojowym, krokoszowym, kukurydzianym. W przypadku tłuszczów roślinnych
bardzo ważna jest zachowana proporcja między kwasami omega 3 i omega 6.
- utwardzone tłuszcze pochodzenia
roślinnego; margaryna, produkty przetworzone fabrycznie: majonezy,
produkty gotowe
- niezbilansowana
dieta opierająca się wyłącznie na tłuszczach nasycone pochodzenia
zwierzęcego: mięso, mało, sery
Omega-6
Tłuszcze omega-6 mają we właściwej proporcji pełnią
rolę ochronną organizmu. Jednak, jeśli mają przewagę nad omega3, sieją totalne
spustoszenie wywołując m.in. miażdżycę, choroby układu krwionośnego,
sercowo-naczyniowego.
Właściwa proporcja omega 6 do omega 3 powinna wynosić
4-5:1. Jednak u Polaków z uwagi na duże spożycie mięsa i tłuszczów roślinnych
wynosi ok, 20: 1. Dlaczego proporcje są tak ważne?
Ponieważ tłuszcz n-3 pełni rolę ochronną, usuwa
szkodliwe metabolity kwasów n-6. A są one naprawdę toksyczne. Kwas
arachidonowy, powstały w wyniku utleniania n-6, jest prekursorem eikozanoidów i
prostaglandyn, które generują stan zapalny w organizmie. Z kolei kwas
glutaminowy wywiera degeneracyjny wpływ na komórki nerwowe, w tym również mózg.
Najnowsze badania wskazują, że kwas glutaminowy jest głównym inicjatorem
śmierci neuronów w chorobie Alzheimera.
Oliwa z oliwek chroni pamięć
Regularne
spożywanie oliwy z oliwek zapobiega utracie pamięci i zdolności poznawczych. Co
ciekawe, oliwa z oliwek podobnie jak tłuszcz rybi chroni błonę komórkową
neuronów. Dzięki zawartości dużej liczby przeciwutleniaczy, omega9 działa na
wolne rodniki, wywołując efekt przeciwzapalny.
Omega-3
Olej rybi
stymuluje wydzielanie serotoniny, odpowiedzialne za funkcje intelektualne
mózgu, ale również:
- wpływa na dobre samopoczucie
- działa antydepresyjne
- chroni przed chorobami
psychicznymi (schizofrenia). W badaniach przeprowadzonych u osób
chorujących na schizofrenię stwierdzono niski lub bardzo niski poziom
omega 3
- lepsza pamięć i koncentrację
- niezbędny dla dzieci, chroni
przed dysleksją
- zwiększa IQ
- zapobiega również procesom krzepnięcia
krwi, chorobom serca.
DHA
i EPA to niezbędny element diety dobrej dla naszego mózgu.
Cukier
W wyniku trawienia węglowodanów powstaje glukoza,
która jest jedynym paliwem dla mózgu i komórek nerwowych. To dlatego wszelkie
stany wahania poziomu glukozy we krwi; hipo-i hiperglikemia mają bezpośredni
wpływ na nasze samopoczucie.
Mózg to wysokoenergetyczny narząd mimo, że stanowi ok
2% wagi naszego ciała, może wykorzystywać 20-30% energii wytworzonej przez
organizm. Niesamowite!
Aby zapewnić beztroską pracę mózgu należy pamiętać o
unormowanym poziomie glukozy we krwi
- dieta
optymalna, pozwalająca na kontrolę poziomu glukozy oparta jest o produkty
o niskim IG, w podziale na 4-5 posiłków w ciągu dnia (z obowiązkowym
śniadaniem)
- wahania
stężenia glukozy wpływają na czynności poznawcze mózgu i nastrój. Mogą
również przyczyniać się do powstania choroby Alzheimera
- zarówno
za wysoki jak i za niski poziom utrudnia pracę mózgu (zapamiętywanie,
uczenie się)
Co ciekawe
badania dowiodły, że (chwilowy) podwyższony poziom glukozy sprzyja uwalnianiu
acetylocholiny, co usprawnia procesy uczenia się i pamięć
Niestety nie mają się tak dobrze osoby chorujące na
cukrzycę. Powracające stany hiperglikemii powodują ogromne spustoszenia w
mózgu. Objawia się to trudnością w zapamiętywaniu, koncentracji a nawet
obniżeniem ilorazu inteligencji.
Cukrzyca mózgu
Istnieje kontrowersyjna hipoteza, która zakłada że
komórki mózgu, podobnie jak wszystkie komórki naszego ciała, potrzebują
insuliny do przetwarzania glukozy. W cukrzycy jest upośledzone wydzielanie
insuliny, przez co i transport glukozy do mózgu jest utrudniony. Konsekwencją
jest brak odpowiedniego odżywienia mózgu, które manifestuje się zmianami
neurologicznymi.
ocet obniża indeks glikemiczny
stosujmy
ocet winny, jabłkowy. Oprócz tego,że obniża IG, również pozwala dokwasić PH
żołądka.
chrom niezbędny do regulacji poziomu glukozy we krwi
Chrom
pozwala na regulację poziomu glukozy we krwi, sprzyja również w leczeniu insulinooporności i cukrzycy.
Dzienna
dawka chromu 0,2mg wykazała działanie terapeutyczne.
Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze przywracają poziom równowagi w
organizmie, niwelują wolne rodniki, toksyny, substancje zapalne. Skuteczność
przeciwutleniaczy jest tym większa, im więcej ich spożywamy, ponieważ
poszczególne związki współpracują ze sobą. Mają one zdolność regeneracji
biernej i czynnej innych antyutleniaczy.
Do
najkorzystniejszych przeciwutleniaczy zaliczamy : witaminę E, witaminę C,
glutation, ubichinon (koenzym Q10), kwas liponowy.
Gdzie
znaleźć przeciwutleniacze?
- jedz owoce i warzywa (suszone śliwki,
czarne jagody, jeżyny, czosnek, kapusta, truskawki, szpinak, maliny)
- szpinak i truskawki -zatrzymują
procesy degeneracji mózgu
- czarne jagody – odmładzają mózg
- pomidory i likopen -to
sprawniejsza praca umysłowa
- kartenoidy -wpływają na IQ
- herbata – pobudza do myslenia
- czekolada – poprawia
samopoczucie i pobudza (zawiera fenyletylaminę podobną w działaniu do
amfetaminy)
- czerwone wino – dodatkowo
działa przeciwzalapnie
Nadmiar kalorii postarza mózg
Kofeina
Kofeina to
łagodna substancja stymulująca czynności psychomotoryczne, wywołując efekty
podobne do małych dawek amfetaminy czy kokainy. Efektem jej działania jest
stan: pobudzenia, przypływu energii, zadowolenia, zaniku senności, ułatwionej
koncentracji, łatwości nawiązywania kontaktów.
Wbrew
pozorom kofeina nie stymuluje naszego mózgu. Zamiast tego blokuje działanie
neuroprzekaźnika – adenozyny, który ma działanie uspokajające. W ten sposób
wprowadza organizm w stan gotowości.
Optymalna
ilość kawy to jedna filiżanka rano i jedna wieczorem, zwiększenie dawki nie
przynosi lepszych efektów
#kofei#na#na#na#uwielbiam
- polepsza samopoczucie, ma
działanie antydepresyjne
- uzależnia, wywołuje głód
kofeinowy (również u dzieci)
- u bardziej czułych na kofeinę
może wywoływać niepokój
- może powodować bezsenność
- podnosi ciśnienie krwi
(niezalecana w nadciśnieniu)
witaminy i sole mineralne
- kwas foliowy, B9(w
umiarkowanych dawkach- ZDS 200 µg dziennie)- ożywia pamięć, działa
antydepresyjnie, przywraca pamięć, chroni przed udarem mózgu, zapobiega
ch.Alzheimera, równoważy poziom homocysteiny (ważne w miażdżycy)
- witamina B6, pirodyksyna –
poprawia pamięć, regeneruje układ nerwowy. Witamina B6 jest niezbędna w
syntezie neuroprzekaźników takich jak: serotonina, dopamina,
noradrenalina, tauryna. Niedobory powodują uszkodzenie układu nerwowego
(autyzm, ADHD)
- witamina B12, kobalamina –
zapobiega starości, chroni ukł nerwowy przed szkodliwymi czynnikami. Razem
z B6 i kwasem foliowym zapobiega miażdżycy. Niedobór powoduje uszkodzenia
neurologiczne, otępienie, utratę pamięci. Niedobór wit. B12 rozwija się
bardzo wolno, nie dając oznak niedoborów przez wiele lat.
- tiamina (witamina B1) –
niedobór powoduje zakłócenia w pracy mózgu, otępienie, psychozy. Niedobór
występuje w alkoholizmie.. Tiamina pozwala na kontrolę nastroju, chroni
przed depresją, niepokojem, złym samopoczuciem, bezsennością, zanikami
pamięci, zaburzeniami snu. Powszechny jest niedobór tiaminy.
- niacyna ( witamina B3, PP) –
przywraca pamięć, leczy schizofrenię
- tokoferol, witamina E –
antyoksydant, chroni komórkę przed peroksydacją tłuszczów (miażdżyca,
serce, mózg, naczynia krwionośne). Skuteczna w walce z ch. Alzheimera,
chroni przed udarami mózgu, zakrzepicą żył, tętniakami, zapobiega ch.
Parkinsona,
- witamina C – podnosi poziom
inteligencji, podnosi sprawność mózgu, walczy z udarami
- selen- sprzyja mózgowi,
poprawia samopoczucie i nastrój
Kwas
liponowy – super przeciwutleniacz
Kwas
liponowy jest niezwykłym związkiem o właściwościach przeciwutleniających,
ponieważ:
- aktywuje inne przeciwutleniacze
- pokonuje barierę krew-mózg,
przez co dociera do mózgu gdzie deaktywuje toksyczne substancje
- jest rozpuszczalny w wodzie i
tłuszczach – w każdym środowisku aktywuje inne przeciwutleniacze
- regeneruje cząsteczki witaminy
C,E, glutationu, ubininonu10
- kontroluje poziom cukru i
insuliny we krwi
- leczy pamięć
- zapobiega udarom mózgu
- chroni komórki nerwowe
diabetyków
- jest związany z innym
przeciwutleniaczem glutationem
- Glutation podawany doustnie lub
nawet dożylnie nie powoduje wzrostu stężenia w mózgu i we krwi. Dopiero
podawanie równoczesne glutationu i kwasu liponowego powoduje wyrównanie
zasobu glutationu. udowodniono, że wysoki poziom kwasu liponowego powoduje
podwyższenie stężenia glutationu.
Ubichinon 10 – chroni mitochondria, leczy
- stymuluje i odmładza mózg
- chroni przed procesem starzenia
się komórek
- stymuluje syntezę energii w
mitochondriach (ATP), będącej paliwem do wszystkich procesów życiowych
- chroni DNA komórki przed
szkodliwymi czynnikami
- chroni mitochondria komórkowe,
w których produkowany jest glutation
- razem z wit. E chroni ściany
komórek przed peroksydacją tłuszczów
- niedobór ubichinonu powoduje
uszkodzenie narządów zużywających najwięcej energii: serca i mózgu
- ubichinon 10 hamuje
postęp stwardnienia zanikowego bocznego!
- uwaga! leki antycholestorolowe
(statyny) obniżają poziom ubichinonu 10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz