Czy wiesz, że w ciągu minuty w Twoim ciele umiera i rodzi się na
nowo przeciętnie 6 miliardów komórek? Co z tego tak naprawdę wynika?
Możesz polegać na medycynie konwencjonalnej lub homeopatii,
ziołolecznictwie, akupunkturze czy bioenergoterapii. Wszystkie te metody,
niezależnie od tego czy skuteczne czy nie - nie budują podstaw Twojego zdrowia
tylko starają się wyleczyć nieprawidłowości, które pojawiły się w trakcie
Twojego życia.
Jeśli organizm ma pod dostatkiem substancji odżywczych, budujących Twoje ciało i chroniących je przed uszkodzeniami - poradzi sobie z każdym zagrożeniem, z każdą chorobą niebędącą wadą wrodzoną lub mechanicznym uszkodzeniem ciała.
W Twoim organizmie nieustannie dochodzi do wymiany uszkodzonych komórek na nowe. Obecnie w większości przypadków każde kolejne pokolenie spełnia swoje funkcje gorzej niż poprzednicy.
Głównym powodem starzenia się ludzkiego organizmu są niezliczone ataki wolnych rodników na komórki. W wyniku, których dochodzi do uszkodzeń błony komórkowej, enzymów, wnętrza komórek w tym kodu DNA!
Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu z jednym lub więcej niesparowanym elektronem na ostatnim orbitalu. Powstają na skutek palenia papierosów, zanieczyszczeń powietrza, ekspozycji na promieniowanie UV, podczas przemian metabolicznych w komórkach czy utleniania tłuszczów podczas smażenia jedzenia.
Do ochrony przed wolnymi rodnikami nasze ciało używa substancji zwanych antyoksydantami, które oddają im elektrony - tym samym neutralizując je. Do najważniejszych należą witaminy C i E oraz selen.
Witamina E ochrania błonę komórkową, zbudowaną z lipidów (tłuszczów) - pierwszą barierę obrony komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Witamina C jest jedynym antyoksydantem, który organizm jest w stanie wchłonąć w znacznych ilościach. Oprócz samodzielnej neutralizacja ma ona także zdolność regenerowania witaminy E, dzięki czemu nawet po zużyciu jest ona w stanie kolejny raz wykonać swoją pracę.
Selen jest pierwiastkiem niezwykłym, oprócz swego działania przeciw bakteriom, wirusom i grzybom oraz bycia silnym antyoksydantem, jest w stanie zregenerować glutation - wewnętrzną linię obrony każdej komórki.
Glutation dostarczany z pożywieniem jest trawiony w układzie pokarmowym, dlatego należy dostarczać substraty do jego produkcji. Człowiek ma zazwyczaj pod dostatkiem wszystkich poza cysteiną (N-acetylocysteina). Zatem włączenie do diety tej substancji ma kolosalne znaczenie dla zdrowia. Dlaczego?
Glutation w przeciwieństwie do antyoksydantów z zewnątrz jest produkowany wewnątrz komórek. Jest w stanie zneutralizować nie tylko wolne rodniki, ale także każdą toksynę która dostanie się do jego wnętrza.
Podczas odpowiedniej podaży substancji odżywczych, nasze komórki mają zapewnioną ochronę z zewnątrz, ochronę pierwszej bariery - błony komórkowej oraz wewnętrzną linię obrony w postaci glutationu.
A jeśli we krwi znajduje się odpowiednia ilość cynku, miedzi, żelaza i manganu do gry wkracza SOD (dysmutaza ponad tlenkowa) - enzym posiadający silne właściwości antyoksydacyjne.
Im rzadziej wymieniane są komórki - tym dłużej będziesz żył i tym mniej będziesz odczuwać to co powszechnie nazywamy starzeniem - czyli stopniowe, coraz gorsze funkcjonowanie poszczególnych narządów.
Jeśli organizm ma pod dostatkiem substancji odżywczych, budujących Twoje ciało i chroniących je przed uszkodzeniami - poradzi sobie z każdym zagrożeniem, z każdą chorobą niebędącą wadą wrodzoną lub mechanicznym uszkodzeniem ciała.
W Twoim organizmie nieustannie dochodzi do wymiany uszkodzonych komórek na nowe. Obecnie w większości przypadków każde kolejne pokolenie spełnia swoje funkcje gorzej niż poprzednicy.
Głównym powodem starzenia się ludzkiego organizmu są niezliczone ataki wolnych rodników na komórki. W wyniku, których dochodzi do uszkodzeń błony komórkowej, enzymów, wnętrza komórek w tym kodu DNA!
Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu z jednym lub więcej niesparowanym elektronem na ostatnim orbitalu. Powstają na skutek palenia papierosów, zanieczyszczeń powietrza, ekspozycji na promieniowanie UV, podczas przemian metabolicznych w komórkach czy utleniania tłuszczów podczas smażenia jedzenia.
Do ochrony przed wolnymi rodnikami nasze ciało używa substancji zwanych antyoksydantami, które oddają im elektrony - tym samym neutralizując je. Do najważniejszych należą witaminy C i E oraz selen.
Witamina E ochrania błonę komórkową, zbudowaną z lipidów (tłuszczów) - pierwszą barierę obrony komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Witamina C jest jedynym antyoksydantem, który organizm jest w stanie wchłonąć w znacznych ilościach. Oprócz samodzielnej neutralizacja ma ona także zdolność regenerowania witaminy E, dzięki czemu nawet po zużyciu jest ona w stanie kolejny raz wykonać swoją pracę.
Selen jest pierwiastkiem niezwykłym, oprócz swego działania przeciw bakteriom, wirusom i grzybom oraz bycia silnym antyoksydantem, jest w stanie zregenerować glutation - wewnętrzną linię obrony każdej komórki.
Glutation dostarczany z pożywieniem jest trawiony w układzie pokarmowym, dlatego należy dostarczać substraty do jego produkcji. Człowiek ma zazwyczaj pod dostatkiem wszystkich poza cysteiną (N-acetylocysteina). Zatem włączenie do diety tej substancji ma kolosalne znaczenie dla zdrowia. Dlaczego?
Glutation w przeciwieństwie do antyoksydantów z zewnątrz jest produkowany wewnątrz komórek. Jest w stanie zneutralizować nie tylko wolne rodniki, ale także każdą toksynę która dostanie się do jego wnętrza.
Podczas odpowiedniej podaży substancji odżywczych, nasze komórki mają zapewnioną ochronę z zewnątrz, ochronę pierwszej bariery - błony komórkowej oraz wewnętrzną linię obrony w postaci glutationu.
A jeśli we krwi znajduje się odpowiednia ilość cynku, miedzi, żelaza i manganu do gry wkracza SOD (dysmutaza ponad tlenkowa) - enzym posiadający silne właściwości antyoksydacyjne.
Im rzadziej wymieniane są komórki - tym dłużej będziesz żył i tym mniej będziesz odczuwać to co powszechnie nazywamy starzeniem - czyli stopniowe, coraz gorsze funkcjonowanie poszczególnych narządów.
Twoje ciało budują głównie aminokwasy (białka) - codziennie
potrzebujesz 22 rodzaje. Jednak aż 14 z nich organizm jest w stanie wytworzyć
samodzielnie... niemal z powietrza. W naszym ciele pozostaje 80% wdychanego
azotu. Jest on wykorzystywany do budowy białek, razem z cząsteczkami węgla,
wodoru i tlenu występującymi w dużych ilościach w pokarmach innego typu.
Człowiek powinien spożywać białko o wysokiej jakości i biodostępności, np. jajka zawierające wszystkie 8 aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć. Jest to białko wzorcowe, 100% zostaje wykorzystane przez organizm.
Spożywanie zbyt dużej ilości białka, powoduje zakwaszenie organizmu (obniżenie pH) - ponieważ jego produkty metaboliczne są kwasotwórcze. Zakwaszenie organizmu, zwane także kwasicą metaboliczną lub acidozą powoduje zmianę stanu skupienia płynów ustrojowych w tkance łącznej, co zaburza wymianę substancji na linii krew-komórki. Przez co komórki ani nie otrzymują dostatecznej ilości substancji odżywczych, ani nie są w stanie pozbywać się toksyn.
Człowiekowi niezbędne są jedynie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 i 6. Budują one m.in. błony komórkowe oraz są składnikami mniej więcej połowy mózgu. Głównym problemem oprócz niedoborów u większości społeczeństwa jest zachwianie proporcji pomiędzy Omega 6 (głównie oleje roślinne i mięso) oraz Omega 3 (ryby, siemię lniane). Powoduje to szereg zaburzeń w funkcjonowaniu wszystkich komórek w organizmie.
Powinniśmy spożywać głównie węglowodany złożone, które nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i wyrzutu insuliny. Insulina powoduje bowiem nie tylko tworzenie tkanki tłuszczowej, lecz także zwiększa poziom homocysteiny - prawdziwego powodu epidemii chorób układu krążenia (miażdżyca, zawał serca, udar mózgu) i układu nerwowego (choroba Alzheimera, Parkinsona).
Wiedząc, co dokładnie dzieje się w Twoim organizmie jesteś w stanie zabezpieczyć się przed chorobami będącymi współczesną plagą, mieć zdrowy i silny organizm a nawet dożyć wieku grubo ponad sto lat. Mózg kończy dojrzewanie mniej więcej w wieku 65-70 lat, co jest zaledwie połową czasu danego nam przez naturę.
Człowiek powinien spożywać białko o wysokiej jakości i biodostępności, np. jajka zawierające wszystkie 8 aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć. Jest to białko wzorcowe, 100% zostaje wykorzystane przez organizm.
Spożywanie zbyt dużej ilości białka, powoduje zakwaszenie organizmu (obniżenie pH) - ponieważ jego produkty metaboliczne są kwasotwórcze. Zakwaszenie organizmu, zwane także kwasicą metaboliczną lub acidozą powoduje zmianę stanu skupienia płynów ustrojowych w tkance łącznej, co zaburza wymianę substancji na linii krew-komórki. Przez co komórki ani nie otrzymują dostatecznej ilości substancji odżywczych, ani nie są w stanie pozbywać się toksyn.
Człowiekowi niezbędne są jedynie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 i 6. Budują one m.in. błony komórkowe oraz są składnikami mniej więcej połowy mózgu. Głównym problemem oprócz niedoborów u większości społeczeństwa jest zachwianie proporcji pomiędzy Omega 6 (głównie oleje roślinne i mięso) oraz Omega 3 (ryby, siemię lniane). Powoduje to szereg zaburzeń w funkcjonowaniu wszystkich komórek w organizmie.
Powinniśmy spożywać głównie węglowodany złożone, które nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i wyrzutu insuliny. Insulina powoduje bowiem nie tylko tworzenie tkanki tłuszczowej, lecz także zwiększa poziom homocysteiny - prawdziwego powodu epidemii chorób układu krążenia (miażdżyca, zawał serca, udar mózgu) i układu nerwowego (choroba Alzheimera, Parkinsona).
Wiedząc, co dokładnie dzieje się w Twoim organizmie jesteś w stanie zabezpieczyć się przed chorobami będącymi współczesną plagą, mieć zdrowy i silny organizm a nawet dożyć wieku grubo ponad sto lat. Mózg kończy dojrzewanie mniej więcej w wieku 65-70 lat, co jest zaledwie połową czasu danego nam przez naturę.
Za http://www.eioba.pl/a/2qss/biochemiczne-podstawy-zdrowia
fajne ale jak zwykle nie zgodze sie z tym zakwaszeniem od miesa...dobrej jakosci mieso jedzone BEZ SKROBI nie zakwasi organizmu.......no i zbyt niska homocysteina takze jest problemem
OdpowiedzUsuń