Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane
przez kwiaty. Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie
się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i rozwój zarodka
nowej rośliny. Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, rośliny produkują pyłek w
bardzo dużych ilościach.
Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem
pszczół. Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole
mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną
miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do
ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem
pszczelim.
Znoszony do ula pyłek przeznaczony jest na bieżące
potrzeby pokarmowe, oraz tworzone są zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie.
Świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany, pokrywany miodem. Następuje
proces fermentacji (zbliżony do fermentacji kiszonej kapusty). Zakonserwowany
pyłek to pierzga.
Pyłek pszczeli może być w części przechwytywany przez
pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. Następnie jest suszony, zamrażany lub
w inny sposób konserwowany. Jest cennym produktem odżywczym i leczniczym.
Pyłek pszczeli,
podstawowy skład:
Białko 24%
Węglowodany 27%
Tłuszcz 4,8%
Fosfor 0,53%
Potas 0,58%
Wapń 0,225%
Magnez 0,148%
Sód 0,044%
Żelazo 140 ppm
Mangan 100 ppm
Cynk 78 ppm
Miedź 14 ppm
Nikiel 4,5 ppm
Tiamina 9,4 ppm
Niacyna 157 ppm
Ryboflawina 18,6 ppm
Pirydoksyna 9 ppm
Kwas pantotenowy 28 ppm
Kwas foliowy 5,2 ppm
Biotyna 0,32 ppm
Witamina C 350 ppm
Karoteny 95 ppm
Witamina E 14 ppm
podstawowy skład:
Białko 24%
Węglowodany 27%
Tłuszcz 4,8%
Fosfor 0,53%
Potas 0,58%
Wapń 0,225%
Magnez 0,148%
Sód 0,044%
Żelazo 140 ppm
Mangan 100 ppm
Cynk 78 ppm
Miedź 14 ppm
Nikiel 4,5 ppm
Tiamina 9,4 ppm
Niacyna 157 ppm
Ryboflawina 18,6 ppm
Pirydoksyna 9 ppm
Kwas pantotenowy 28 ppm
Kwas foliowy 5,2 ppm
Biotyna 0,32 ppm
Witamina C 350 ppm
Karoteny 95 ppm
Witamina E 14 ppm
Skład chemiczny pyłku
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z
bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych
związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki
mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny,
hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu.
Węglowodany - to przede
wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza,
ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku
wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy,
linoleowy, arachidonowy.
Białka W pyłku wykryto 32
aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina,
treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne.
Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Składniki mineralne. Pyłek
jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów.
Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź,
cynk, jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku
pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2,
B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy,
inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki. Enzymy:
amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42.
Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy,
i wiele innych.
Właściwości odżywcze i
lecznicze pyłku pszczelego
Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu
chemicznego.
"Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny". -Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska")
"Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny". -Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska")
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie
z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
- Odżywcze. Pyłek
stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w
aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
- wzmacnia
apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
- reguluje
przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
- wzmacnia
organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych
warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
- działa
antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom
żelaza w surowicy krwi.
- Odtruwające (detoksykacyjne).
Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników
chemicznych na organizm człowieka.
- pyłek
osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w
przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
- ułatwia
odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami,
przyjmowaniem dużej ilości leków,
- wspomaga
leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące
wynikiem choroby),
- pyłek
podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów,
zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
- Antydepresyjne, uspokajające.
Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
- zmniejsza
nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek
stresu lub przepracowania,
- wspomaga
leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
- wspomaga
także leczenie nerwic wegetatywnych,
- zwiększa
ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa
koncentrację układu nerwowego,
- Antyalergiczne. Pyłek
pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
- stosowanie
pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie
łagodzi ich objawy.
- Pyłek
a alergie.
W Klinice Pediatrycznej Uniwersytetu w Heidenlbergu podawano 70 dzieciom roztwór z pyłkiem trzy razy w tygodniu w czasie zimy, następnie w okresie pylenia kwiatów codziennie.
Wyniki: 84% dzieci miało mniej objawów alergicznych, w tym zapalenia spojówek i łzawienia 70% mniej, kataru siennego 50% mniej. Oznacza to, że pyłek dostaje się do krwioobiegu odczulając dzieci z alergiami. - Przeciwmiażdżycowe. Pyłek
ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
- pyłek
obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje
(zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
- wspomaga
leczenie stanów pozawałowych,
- wspomaga
leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
- Antybiotyczne. Wyciągi
z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają
na bakterie, na grzyby.
- jest
skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest
użyty razem z propolisem,
- w
przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii
chorobotwórczych.
- Regulujące
trawienie. Pyłek jest stosowany przy
rozstroju żołądka.
- wspomaga
leczenie silnych zaparć.
- przynosi
poprawę w niektórych biegunkach,
- wspomaga
leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
- Lecznicze
schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują
lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
- w
początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
- w
przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i
fizykoterapią.
- Wspomagające
leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego
zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę
skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
- Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
- Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
- Kosmetyczne. Odżywiające,
wzbogacające i odmładzające skórę.
Pierzga, czyli pszczele
zapasy pyłku kwiatowego
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek
kwiatowy. Spożywana jest przez pszczoły w okresach braku pyłku w przyrodzie,
jesień, późna zima, wczesna wiosna. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula
układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę gruczołów ślinowych,
dopełniają komórki miodem. W temperaturze ula ok. 30° C. dochodzi do
fermentacji mlekowej pyłku, zarazem jego zakonserwowania.
Pierzga ma wyższą wartość spożywczą niż pyłek, lepszą
przyswajalność i bogatszy skład chemiczny. Jest pokarmem o dużej zawartości
białka, witamin, składników mineralnych, substancji biotycznych. Podobnie jak
pyłek posiada dobre właściwości lecznicze, odtruwające. Zastosowanie pierzgi
jest analogiczne jak pyłku.
Stosowanie pyłku pszczelego
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½
godz. przed jedzeniem. Zaleca się rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem,
wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia
przyswajalności pyłku.
Dawki dzienne:
- dzieci
3-5 lat 10 gram pyłku,
- dzieci
6-12 lat 15 gram pyłku,
- dzieci
powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
- dorośli
leczniczo 30-40 gram pyłku.
Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.
Kuracje pyłkowe
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną.
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną.
- jesienią
uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary,
- wiosną
wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.
Przepisy z pyłkiem
Stosuje się wiele sposobów
na sporządzanie odżywek, leków z udziałem pyłku pszczelego. Po sporządzeniu
leku odczekać kilka godzin, zanim zażyjemy. Przy dawkowaniu należy uwzględnić
obecność dodawanych składników.
Przed zastosowaniem określonego przepisu zachęcam do konsultacji z lekarzem, niektóre osoby mogą być uczulone na pyłek kwiatowy.
Przed zastosowaniem określonego przepisu zachęcam do konsultacji z lekarzem, niektóre osoby mogą być uczulone na pyłek kwiatowy.
1. Pyłek,
obnóża. Do ½ szklanki letniej wody, mleka wsypać łyżkę
obnóży pyłkowych i pozostawić na kilka godzin. Następnie lekko podgrzać,
dosłodzić miodem do smaku. Spożywać na czczo rano i wieczorem. Zalecana długość
kuracji 1-2 miesiące.
2.
Pyłek sproszkowany. Sproszkować pyłek w
młynku do kawy. Zażywać z dodatkiem napojów.
3.
Krem pyłkowy. Wymieszać 20% pyłku z 80%
miodu. Zamiast miodu może być użyty serek, dżem.
4.
Pasta pyłkowa. Wymieszać 500 gram pyłku z 500
gramami miodu, przekręcić kilka razy przez maszynkę do mięsa.
5.
Pyłek przy alergii. Do 100 gram pyłku dodać
900 gram miodu, wymieszać. Trzytygodniową kurację rozpocząć na 3-4 tygodnie
przed przewidywanym atakiem kataru siennego, astmy. Zacząć od małych dawek
pyłku, codziennie zwiększanych do 11 dnia, następnie dawki stopniowo
zmniejszamy.
6. Deser
pyłkowy. Do ¾l śmietanki lub mleka dodać łyżkę pyłku kwiatowego.
Odczekać kilka godzin, dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki rozdrobnionych orzechów,
wiórków kokosowych lub migdałów, następnie zmiksować.
Pyłek pszczeli w kosmetyce
Maseczka 1.
Wymieszać 1 łyżeczkę
sproszkowanego pyłku z 1 żółtkiem. Można dodać łyżeczkę miodu. Nanieść na
twarz, pozostawić na ½ godz. Wygładza i odżywia skórę.
Maseczka 2.
Wymieszać dwie łyżeczki
sproszkowanego pyłku w małej ilości wody dla uzyskania papki. Nałożyć na twarz
na 20 minut.
Maseczka 3.
Wymieszać 2 łyżki pyłku, 2
łyżki miodu, 1 żółtko, 1 łyżkę twarogu. Nałożyć na twarz na 20 minut. Wzmacnia,
upiększa skórę.
http:/www.pasieka.rostkowski.info
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz