Oleje a koszmar raka
W 1956, czołowy producent oleju
spożywczego opublikował w czasopismach szereg reklam twierdząc, że „smażona
żywność staje się lekką żywnością”, kiedy olej warzywny użyje się zamiast masła
lub smalcu. Wyraźny przekaz dla dbających o zdrowie gospodyń domowych był taki,
że olej warzywny był niskokalorycznym rozwiązaniem dla używanych przez nas
bardziej tradycyjnych tłuszczów. Miliony kucharzy – o
dobrych intencjach – złapały się na tę przynętę i zmieniły zwyczaje, uważając,
że w rezultacie ich rodziny będą zdrowsze.
60 lat tego marketingowego blitzu było najwyraźniej sukcesem dla przemysłu.
Oleje warzywne dalej są używane w smażonej i przetworzonej żywności. Sprzedawcy
dalej twierdzą, że są lepsze dla zdrowia niż tłuszcze zwierzęce, bo nie
zawierają cholesterolu i nie są nasycone. Ale co nauka teraz ma do powiedzenia
o tym szaleństwie olejów warzywnych?
W pigułce: cała ta „złota dobroć” wlewana do frytkownic i na patelnie, jak
i polewana na surówki, nie jest dokładnie szczytem zdrowia, jak uważali
przetwarzacze żywności. Tak zwane „zdrowe dla serca” oleje (np. sojowy,
rzepakowy, bawełniany, słonecznikowy i kukurydziany) w jakiś sposób należą do
czołowych przyczyn choroby serca i raka we współczesnej Ameryce. Większość
konsumentów nie ma pojęcia że ich się oszukuje.
Historia olejów do gotowania: są to toksyczne odpady
Przemysł chemiczny i popularne media od dawna podbijali oleje warzywne jako
„zdrowy” wybór spożywczy. Jest to głównie z powodu taniej produkcji i znacznych
zysków. Rzekomo korzyści zdrowotne, w najlepszym przypadku są minimalne. I po
ponad 100 latach wykorzystywania w żywności teraz widzimy straszne
konsekwencje tego oszustwa – szalejące choroby przewlekłe.
Pochodzenie oleju warzywnego i jak doszło do tego, że stał się standardowym
tłuszczem używanym w przygotowywaniu żywności w Ameryce, jest – delikatnie
mówiąc – niepokojące. Zdaniem krytycznie przyjętej książki Dieta szczęścia [The Happiness Diet], wszystko
rozpoczęło się od globalnego giganta produkującego dla konsumentów
Procter & Gamble (P&G). P&G przekonał amerykańskie społeczeństwo by
porzuciło tłuszcze zwierzęce na rzecz produkowanego przez niego przemysłowo
oleju warzywnego.
Kiedy William Procter i James Gamble utworzyli grupę i rozpoczęli produkcję
mydła z nasion bawełny, na początku działalności ich firmy zrozumieli, że w
procesie powstawała duża ilość odpadów w formie oleju bawełnianego. Ten olej w końcu sprzedawano jako „produkt odżywczy”, choć nie ma
żadnych wartości odżywczych. W postaci stałej jest naprawdę
trucizną, którą niektóre kraje wykorzystują w formie kontroli
urodzeń dla mężczyzn.
Przebiegły wachlarz taktyk marketingowych połączony z agresywną dystrybucją
próbek w końcu umieścił ten olej w milionach domów i restauracji w całej
Ameryce. Choć ten wyczyn wymagał znacznego czasu i wysiłku, przekształcenie
tego przemysłowego odpadu z brudu w żywność było sukcesem, reszta jest
historią.
Artykuł opublikowany w Science Monthly zwięźle
podsumowuje drogę jaką olej bawełniany i inne warzywne przeszły z cuchnącego
odpadu do powszechnie używanego oleju:
„To co było odpadem w 1860, nawozem w 1870, karmą zwierzęcą w 1880,
i produktem spożywczym i wielu innymi rzeczami w 1890„.
Olej warzywny jest bardzo niezdrowy, oto dlaczego
Więc w czym jest problem? Jeśli olej warzywny rzekomo pomaga obniżyć
cholesterol i za-pobiec twardnieniu tętnic, to czy liczy się to skąd pochodzi i
w jaki sposób stał się standardowym tłuszczem w Ameryce? Nie tak szybko. Poniżej brudne fakty o oleju warzywnym, których możesz nie znać:
Dlaczego olej warzywny jest tak niezdrowy?
1.Oleje
warzywne często są zjełczałe z powodu przetwarzania i utleniania
Kombinacja wysokiej temperatury, tłoczenia i rozpuszczalników chemicznych
stosowanych do ekstrakcji tych olejów z roślin, narażają je na niewiarygodne
ilości powietrza i światła. Kiedy to ma miejsce, oleje się utleniają i
jełczeją, oraz tracą wiele albo wszystkie leczące przeciwutleniacze. To czyni
je toksycznymi i zapalnymi.
2.Wiele
olejów warzywnych przechodzi przez uwodornienie, co zmienia je w tłuszcze trans
Żeby otrzymać pożądaną konsystencję i strukturę do wykorzystywania w pieczeniu
i innych formach gotowania, oleje warzywne często są uwodorniane by zrobić je
„bardziej kremo-wymi” i solidnymi w temperaturze pokojowej. Uwodornione i
częściowo uwodornione oleje warzywne są zasadniczo tłuszczami trans, które
ingerują w normalny metabolizm substancji odżywczych, co prowadzi do m.in.
następujących chorób:
o Choroba
żołądkowo-jelitowa
o Uszkodzenie systemu
odpornościowego
o Zaburzenia wątroby
o Miażdżyca
o Cukrzyca
o Otyłość
o Nowotwory
Proces uwodornienia może przedłużyć życie olejów na półce, ale ich konsumpcja, jak wielokrotnie pokazywano w literaturze
naukowej, wywoływała wiele form raka. Jedno badanie na Vanderbilt
University odkryło, że konsumpcja tłuszczu trans wiąże się ze zwiększonym
ryzykiem zgonów. Nie tylko z powodu chorób serca, ale ze wszystkich powodów, co
oznacza iż ogólnie te oleje są toksyczne dla ludzkiego zdrowia.
3)
Oleje warzywne wiążą się z nowotworami jelita grubego, piersi i nie tylko
Europejscy badacze odkryli kilka lat temu, że konsumpcja tłuszczów trans
może niemal dwukrotnie zwiększać ryzyko raka piersi u kobiet. Podobne badania
wykazały, że tłuszcze trans stanowią główny czynnik ryzyka raka jelita grubego
oraz innych form raka.
Jakie oleje spożywcze są dobre?
Więc jakie jest rozwiązanie? Powrót do tłuszczów zwierzęcych, starej i
pewnej metody unikania pułapek konsumpcji oleju warzywnego. Jeśli nie stosujesz
w gotowaniu produktów zwierzęcych, to używaj zdrowych nasyconych tłuszczów np.
oleju kokosowego i palmowego. Odwrotnie do powszechnego
przekonania, tłuszcze nasycone nie odpowiadają za zatykanie tętnic i sprzyjanie
chorobom serca – a oleje warzywne tak!
„Tłuszcze nienasycone stanowią do 74% tłuszczu znajdującego się w
zatkanych tętnicach, a więcej niż połowa to tłuszcze wielonienasycone”
– tłumaczy dr Josh Axe, czołowy ekspert w dziedzinie zdrowia i odżywiania.
Do
najlepszych olejów do gotowania, jak obszernie potwierdziła szanowana Weston A
Price Foundation, należą:
o Masło (od krów
karmionych trawą, ma ciemniejszy żółty kolor)
o Łój wołowy, barani i
jagnięcy (zwierzęta karmione bez hormonów i antybiotyków)
o Smalec wieprzowy (ze
świń karmionych bez hormonów i antybiotyków)
o Tłuszcz kurzy, gęsi i
z kaczek (z drobiu karmionego bez hormonów i antybiotyków)
o Oleje: kokosowy,
palmowy i ziaren palmowych
A Von Butz
Źródło: https://thetruthaboutcancer.com/common-cooking-oil-cancer-nightmare/
Tłum. Ola Gordon
Źródło http://wolna-polska.pl/wiadomosci/oleje-a-koszmar-raka-2016-09
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz