Cebula i czosnek od wieków ratowały ludzi przed czarną
ospą i dżumą (czarną śmiercią). Kryją w sobie znacznie więcej tajemnic i słyną
nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także właściwości leczniczych. Tak
cebula, jak i czosnek mają potężne antybakteryjne i antyseptyczne właściwości.
CEBULA:
Należy do najbardziej rozpowszechnionych i lubianych
roślin warzywnych i przyprawowych na świecie, znajduje również zastosowanie,
jako roślina lecznicza.
Surowcem zielarskim jest świeża cebula, zbiera się
wyłącznie zdrowe i dojrzałe cebule.
Na Wschodzie i krajach śródziemnomorskich uprawiano
cebulę od najdawniejszych czasów. Egipcjanie używali ją, jako pożywienia dla
niewolników wznoszących gigantyczne grobowce faraonów, zapobiegała w szerzeniu
się chorób epidemiologicznych. Jak podają stare kroniki, nie było wolno
spożywać krajanej cebuli (powoduje łzawienie) w starożytnym Egipcie, w
"święta radosne".
Używa się jej, jako środka wzmacniającego trawienie i
pobudzającego apetyt, w celu obniżenia poziomu cukru we krwi, i jako środka
wykrztuśnego.
W pewnych wypadkach cebula daje pozytywne wyniki, jako środek
przeciw robakom.
W medycynie ludowej stosuje się cebulę zewnętrznie przeciw
owrzodzeniom, sok z cebuli wpuszczony do nosa hamuje katar.
Liczne łuski
okrywające cebulę ("koszule"), zależnie od ilości, zapowiadały według
ludowych wierzeń bardziej lub mniej ostrą zimę.
Wartość kaloryczna cebuli jest mała (10 dkg cebuli
surowej = 50 kalorii),
natomiast zawiera
ona cenny zespół witamin A, B, C i bogaty asortyment soli mineralnych.
Zawartość krzemu i wapnia koniecznego do budowy i
wzmocnienia kości sprawia, że cebula jest wskazana, jako pożywienie dla
młodzieży i starców.
Dzięki siarce, potasowi i jodowi cebula ma właściwości
antytoksyczne i antyinfekcyjne.
Także działania moczopędne zostały potwierdzone
badaniami.
Zaleca się spożywanie cebuli chorym na marskość wątroby
oraz ludziom otyłym.
Jeśli chodzi o kulinaria to cebula nie należy do jarzyn
łatwostrawnych, ta najsmaczniejsza smażona - najdłużej zalega w żołądku!.
Najzdrowsza i najlepiej tolerowana przez organizm człowieka jest cebula surowa,
dokładnie przeżuta. Do surówek z dodatkiem cebuli nie zaleca się dodawać octu,
ponieważ kwas octowy utrudnia jej trawienie.
CZOSNEK:
Zwany "lekiem biedaków" posiada właściwości
antybiotyczne, jest naturalnym, dostępnym środkiem na wiele schorzeń i
dolegliwości.
W medycynie dobre wyniki daje stosowany przy wzdęciach i
zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego.
Ponadto obniża ciśnienie krwi i działa żółciopędnie, jak
również hamuje rozwój bakterii i grzybów pleśniowych.
Przy zewnętrznym stosowaniu drażni skórę i u osób
wrażliwych może spowodować stany zapalne i pęcherze.
Czosnek przypisuje się do wewnętrznego użytku przy
wysokim ciśnieniu krwi i zwapnieniu żył, przy wzdęciach, infekcyjnym nieżycie
jelit, przeciw owsikom i innym pasożytom przewodu pokarmowego.
Czosnek posiada
wybitne właściwości antybiotyczne, żuty nie tylko odkaża jamę ustną, zabija w
niej bakterie, ale jest środkiem infekcyjnym przeciw schorzeniom żołądka i
jelit.
Spożywany systematycznie i w małych ilościach wpływa
korzystnie na przemianę materii i obniża nadciśnienie.
Cebulę i czosnek w celach leczniczych można używać na
różne sposoby. Nasi przodkowie wiedzieli, że cebula i czosnek są bardzo
skuteczne w leczeniu chorób gorączkowych, zaraz, w tym dżumy. W obecnej sytuacji,
kiedy przyszło nam zmagać się z nieznanymi przez nas wirusami ludzie
przypominają sobie o wspaniałym działaniu cebuli i czosnku.
JAK SOBIE POMÓC?
Cebulę należy pokroić w plasterki i nacierać nią chore
części ciała, w tym klatkę piersiową. Kiedy cebula ściąga choroby robi się
czarna i chory szybko zdrowieje.
Dobrze jest postawić cebulę przy chorym. Odkroić oba
końce, nabić cebulę na widelec i włożyć widelec do słoika z cebulą do góry.
Pozostawić na noc blisko łóżka chorej osoby. Rano w skażonym powietrzu cebula
będzie czarna od zarazków, ulega zniszczeniu a chory zdrowieje.
Dawniej znachorki, zielarki siekały cebulę i czosnek i
wkładały do skarpetek, w ten sposób ochraniały siebie i innych od choroby.
Dzisiaj to wydaje się śmieszne i okropne śmierdzieć czosnkiem i cebulą, ale
jeśli ma to nas uchronić przed chorobą warto spróbować.
Chłonne właściwości
cebuli znane były już od czasów starożytnych, oczyszczano za jej pomocą
powietrze ze szkodliwych zapachów.
"Gdy dom był odwiedzany przez zarazy - pisze Lee
Pearson w "Elizabethans"- plasterki cebuli zostały na płytkach w
całym domu do 10 dni po ostatnim przypadku choroby czy śmierci chorego.
Plasterki cebuli miały absorbować elementy zakażenia."
Medycyna ludowa stosuje podobne metody do chwili obecnej,
np. ukąszenie osy lub innych owadów. Miejsca ukąszenia smaruje się cebulą.
"Technika cebulowa" jest prewencją do odwrócenia wszelkich chorób
zakaźnych w tym: ospy, grypy i innych chorób zakaźnych, gorączkowych.
Są różne teorie:
-jedni twierdzą, że cebula pochłania trującą atmosferę
-drudzy, że cebula może wchłonąć wszystkie zarazki w
chorym pomieszczeniu i uleczyć choroby.
Kiedy cebulę stosujemy prewencyjnie powinna być często
zmieniana a w przypadku choroby zawsze kiedy zmienia kolor na czarny. W
przypadkach ciężko chorych powinna być usuwana codziennie i zastąpiona świeżą.
"Wielokrotnie obserwowano, że plaster cebuli w
bezpośrednim sąsiedztwie z zarazą (np, domu sąsiada) działa jak "tarcza
chroniąca". Plastry cebuli w sali chorych wyłapują wszelkie zarazy i
zapobiegają chorobom.
(Publikacja z roku 1887 w Western Dental Review)
Zasłyszana
historyjka od pewnego Włocha:
Kiedy był dzieckiem znalazł się w szpitalu, był bliski
śmierci. Jego babcia, kiedy go odwiedziła w szpitalu i zobaczyła, w jakim jest
stanie kazała rodzinie kupić dużą cebulę i parę białych bawełnianych skarpet.
Pokroiła cebulę w plasterki, ułożyła na jego stopach ubierając na to skarpetki.
Rano po przebudzeniu chory zdjął skarpetki. Plastry cebuli były czarne a on nie
miał gorączki.
PRZEPISY NA SYROPY,
KTÓRE UODPARNIAJĄ ORGANIZM:
Syrop z cebuli, czosnku, cytryny i miodu
Składniki
- 6 główek dużej cebuli
- 2 główki czosnku
- 2 cytryny
- miód
Cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobne kawałki. Dodać
sok z cytryn, wszystko wymieszać i zalać miodem. Miód powinien przykryć
pokrojoną cebulę i czosnek. W krótkim czasie otrzymamy syrop. Należy go zlać w
ciemną szklaną butelkę, szczelnie zamknąć i trzymać w chłodnym miejscu. Pić
codziennie 1- 2 łyżki stołowe.
Syrop z czosnku, cytryny i miodu
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 2 cytryny
- 4 łyżki miodu
- dwie szklanki przegotowanej wody
Zmiażdżyć czosnek, dodać sok z cytryn, miód i
przegotowaną wodę. Odstawić przygotowany napój na dwie doby i pić dwa razy
dziennie po dwie łyżki.
Cebulę, którą użyjemy prewencyjnie nie wolno używać do
gotowania, lecz wyrzucić!
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_cebula_czosnek_i_swinska_grypa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz