Właściwości wody kokosowej zostały potwierdzone licznymi
badaniami klinicznymi.
Woda kokosowa to prawdopodobnie najbardziej zdrowy i naturalny napój
na świecie. Kilka lat temu FAO (Food and Agriculture Organization) określiło
wodę kokosową, jako "naturalny napój izotoniczny, który posiada ten sam
poziom elektrolitów, co nasza krew".
Woda kokosowa to delikatny płyn, który znajduje się
wewnątrz młodego, zielonego orzecha palmy. Bardzo często zdarza się, że jest
mylona z mlekiem kokosowym. Trzeba wiedzieć, że są to dwa całkowicie różne
napoje, o zupełnie innych właściwościach.
Woda kokosowa to odżywczy, prawie całkowicie pozbawiony
tłuszczu płyn, który rozkosznie chlupocze w młodym, zielonym kokosie. Po
rozbiciu orzecha można zaobserwować, że jest to przezroczysta ciecz, niekiedy
tylko delikatnie zabielona lub mętna.
Mleko kokosowe uzyskuje się natomiast w procesie
ekstraktacji tłuszczu z miąższu owocu kokosowego. Jest ono śnieżnobiałe, gęste
i bardzo tłuste, a przy tym wyróżnia się intensywnym kokosowym zapachem i
aksamitną konsystencją.
Wartości odżywcze
Od najdawniejszych czasów ludzie poszukiwali eliksiru
wiecznej młodości, zdrowia i urody. Nad jego pozyskaniem pracowali zarówno
alchemicy, jak i naukowcy. Okazuje się tymczasem, że wszystko, co niezbędne do
zachowania doskonałej kondycji i urody zamknięte jest we wnętrzu młodego
zielonego kokosa. Jak to możliwe?
Smukła palma kokosowa, poprzez korzenie, czerpie z gleby
H2O, które następnie transportowane jest poprzez pień i ostatecznie
kończy swą drogę wewnątrz orzecha, w postaci wody kokosowej. Podczas tej
wędrówki woda jest wielokrotnie filtrowana i oczyszczana, dzięki czemu staje
się nieskazitelnie czysta i nasycona cennymi minerałami i witaminami, m.in.potasem,
magnezem, fosforem, witaminą C, B1, B2, B3, B5 i B6.
Woda kokosowa niesie ze sobą bogactwo składników
mineralnych i szereg dobroczynnych właściwości. Potas reguluje
równowagę wodną, wzmacnia mięśnie, a także wpływa na prawidłowy rytm serca.
Wraz z magnezem odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu
nerwowego, dlatego też pierwiastki te są szczególnie ważne dla osób narażonych
na działanie stresu. Sam magnez poprawia natomiast kondycję włosów i paznokci,
a także pomaga w koncentracji i przeciwdziała skurczom. Wapń i fosfor, które
również wchodzą w skład naturalnej wody kokosowej, opowiadają za zdrowie
naszych kości i zębów.
Młody zielony kokos posiada odmładzającą moc. Za
niezwykłe właściwości zielonego kokosa odpowiada kinetyna (6-furfuryloadenina)
– roślinny hormon wzrostu, który odpowiedzialny jest za podziały komórek.
Składnik ten nie tylko zapobiega starzeniu się roślin, ale wręcz potrafi
utrzymać świeży kolor liści nawet po ich ścięciu. W przypadku młodych kokosów
kinetyna utrzymuje je witalnymi i zielonymi podczas długich podróży
oceanicznych. Co ciekawe, składnik ten ma podobny wpływ na człowieka – opóźnia
procesy starzenia się skóry, pomaga utrzymać młody wygląd i pełnię sił witalnych!
Od niedawna kinetyna powszechnie stosowana jest w kosmetyce, głównie do
produkcji kremów i specyfików do pielęgnacji twarzy. Wszyscy, którzy pragną
zachować młody wygląd powinni, zatem sięgnąć po takie preparaty, a w chwilach
relaksu delektować się smakiem wody z zielonych kokosów – obdarowanych kinetyną
przez naturę.
Wartość odżywcza w 100 ml Ekologicznej Wody
Kokosowej:
Wartość energetyczna: 102 kJ/24 kcal;
Białko: 0,7 g;
Węglowodany: 4,8 g;
Tłuszcze: 0,2 g
Minerały: Potas – 294mg,
Magnez – 25 mg, Wapń – 24 mg, Fosfor – 21 mg, Żelazo – 0,29 mg, Sód – 25mg
Witaminy: Witamina
C – 2,4 mg, Tiamina (wit. B1) – 0,03 mg, Ryboflawina (wit. B2) – 0,057 mg,
Niacyna (wit. B3) – 0,08 mg, Kwas pantotenowy (wit. B5) – 0,043 mg, Witamina B6
– 0,032 mg
Kto powinien zainteresować się wodą kokosową:
Osoby dbające o linię: woda
kokosowa jest sokiem z najniższą zawartością kalorii, gdyż w
100 ml zawiera 19-24 kalorii, przy 48 kaloriach w przypadku soku
pomarańczowego.
Osoby dbające o urodę:
woda kokosowa wzmacnia skórę i poprawia jej elastyczność, redukuje
przebarwienia, plamy na skórze, przyspiesza gojenie ran. Z powodu tego, że
doskonale nawadnia organizm, ułatwia przefiltrowywanie krwi, dzięki czemu usuwa
toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, a przede wszystkim świetnie
nawilża skórę. Poprzez swój zasadowy odczyn poprawia wchłanianie składników
odżywczych, witamin, aminokwasów i mikroelementów zawartych w wodzie. Jest
aseptyczna, więc bezpieczna do użytku wewnętrznego, ale i zewnętrznego. Może
być stosowana, jako tonik gdyż idealnie nawilża i tonizuje skórę. Stosowana
zewnętrznie, dzięki zawartości kwasu laurynowego, znakomicie nadaje się do
zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia
drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach
owadów.
Sportowcy: woda kokosowa
świetnie działa, jako izotonik nawadniający organizm po
ćwiczeniach fizycznych, ponieważ ma bogatą zawartość elektrolitów, a
szczególnie potasu (294mg w 100 ml przy 117 mg w napoju dla
sportowców) a także charakteryzuje się niższą od nich zawartością sodu. W 100
ml organicznej wody kokosowej znajduje się zaledwie 5 mg naturalnych cukrów
owocowych, podczas gdy w napojach dla sportowców jest przeważnie od 10 do 25 mg
sztucznych substancji słodzących.
Mamy małych dzieci:
woda kokosowa jest antyalergiczna, nie zawiera laktozy ani cholesterolu. Do
tego ma niższą zawartość tłuszczu niż mleko, a jednocześnie jest od niego
bardziej odżywcza. Woda pochodząca z wnętrza zielonego kokosa zawiera kwas
laurynowy, czyli naturalny składnik, który wstępuje w mleku matki, dlatego też
mogą pić ją nawet małe dzieci. Kwas laurynowy przez organizm ludzki
przekształcany jest w monolauryn, który ma silne właściwości antywirusowe,
antybakteryjne i antypierwotniakowe, dzięki czemu wydatnie wspomaga układ
immunologiczny.
Osoby z cukrzycą,
gdyż pomaga ona utrzymać w równowadze poziom cukru we krwi
Osoby z miażdżycą:
woda kokosowa obniża poziom cholesterolu i pomaga w zapobieganiu miażdżycy
Osoby z celiakią: woda
kokosowa nie zawiera glutenu.
Osoby mające problemy z wysokim ciśnieniem:
woda kokosowa poprawia krążenie krwi, obniża wysokie ciśnienie krwi
Osoby mające problemy z nerkami:
woda kokosowa wspiera funkcjonowanie nerek i rozpuszcza kamienie nerkowe
Osoby mające problemy z jelitami: woda
kokosowa poprawia trawienie, zawiera składniki, które wspierają rozwój
przyjaznych bakterii w jelitach, pomaga w zaparciach
Każdy z nas: ponieważ woda
kokosowa oprócz wymienionych powyżej właściwości przeciwdziała starzeniu,
zawiera silne przeciwutleniacze, poprawia wzrok, a także wzmacnia funkcje
odpornościowe organizmu.
Właściwości wody kokosowej dla zdrowia:
- wspiera
funkcjonowanie nerek, rozpuszczając również kamienie nerkowe,
- przeciwdziała
oraz hamuje rozwój nowotworów,
- pomaga
utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi,
- sprzyja
szybszemu trawieniu,
- poprawia
perystaltykę jelit,
- likwiduje
zaparcia,
- obniża
poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi,
- wzmacnia
skórę, a także poprawia jej elastyczność, dzięki czemu wolniej się
starzejemy,
- poprawia
wzrok,
- wspomaga
odchudzanie (przy regularnym jej spożywaniu),
- ma
właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne,
- wzmacnia
odporność organizmu dzięki dużej ilości kwasu laurynowego,
- poprawia
wygląd paznokci oraz włosów, wzmacniając i odżywiając cebulki włosowe,
- reguluje
gospodarkę wodną, pozwalając na pozbycie się substancji szkodliwych z
organizmu,
- przyspiesza
gojenie się podrażnień i stanów zapalnych.
Napój ten można stosować również zewnętrznie, jak to
robią Brazylijki. Woda z kokosa używana jest przez nie, jako tonik do przemywania
cery czy jako płyn do mycia włosów. Już kilka kropel wody kokosowej wlanych do
balsamu bądź kąpieli świetnie nawilża skórę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz