Witamina U (L-metylo-metionino-sulfonian) jest bardzo rzadko występującą
witaminą, o której naukowcy wiedzą mało. Występuje tylko w soku z
kapusty.
Została odkryta w latach pięćdziesiątych. Jej budowa
chemiczna wydaje się zbliżona do myrosyny, enzymu, którego rola chemiczna
miałaby polegać na hydrolizowaniu niektórych glikozydów, przekształcając je w
glukozę i olejki siarkowe.
XXX
Historia Jaya Kordicha (znany od lat w wielu krajach, jako gorliwy
propagator sokowania), na którą natrafiłem, wydała mi się bardzo interesująca,
więc ją przytoczę:
Pan Jay Kordich w młodości jak to bywa najczęściej, nie zastanawiał się nad
swoją dietą. Był zdrowy, tak też się czuł, więc do lekarzy nie chodził. Do
czasu aż wykryto u niego guza pęcherza moczowego. Został skierowany do kilku
specjalistów i jeden z nich poradził mu picie soków. Początkowo był to sok
jabłkowo-marchwiowy, ale z czasem został wielkim propagatorem sokowej diety.
XXX
W latach 1949-50 Kordich pracował wraz z dr Garnett Cheney (profesor
medycyny z Uniwersytetu Standforda) lecząc wrzody żołądka sokiem z kapusty
białej. Leczyli również więźniów na wyspie Alcatraz. Wyniki kuracji były
niesamowite: wrzody znikały w ciągu 7 dni, a u nielicznej grupy
osób ból się zmniejszył i proces leczenia był wydłużony. Wszystko jest udokumentowane.
XXX
Dr Cheney używał soku z kapusty w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Dobroczynne
działanie soku z kapusty przypisywał witaminie, którą nazwał Vitamin U (U od
ulcer/wrzód) z braku lepszej nazwy. Sam Kordich w końcu uporał się z rakiem pęcherza
i zaczął szerzyć ideę picia soków ze świeżych owoców i warzyw.
XXX
W latach siedemdziesiątych była ona produkowana przez francuską firmę
Beytout w formie draż. 250 mg. W lekach miała postać bromku lub chlorku.
Zalecana dawka wynosiła 500 mg 3 razy dziennie przed jedzeniem. Teraz można ją
spotkać w niektórych kosmetykach.
Witamina U, czyli sulfinian metioniny jest pochodną metioniny, a ta jest
z kolei uważana za aminokwas życia. Oprócz właściwości przeciwzapalnych, prace
badawcze wykazały, że wspomaga ona gojenie się uszkodzeń skóry, a poprzez
wzrost i migrację jej komórek znacząco przyczynia się do odbudowy naskórka.
XXX
Witamina U, jako substancja wspomagająca gojenie, została
uznana za tą, która może skutecznie zapobiegać starzeniu się skóry i usuwać
jego skutki. 21 stycznia 2010 roku naukowcy z wydziału dermatologii
Uniwersytetu w Seulu, opublikowali w czasopiśmie Pharmacology wyniki badań, w
których udowodnili, że witamina U stosowana zewnętrznie przyspiesza aż trzykrotnie
tempo regeneracji uszkodzonej skóry.
Działanie witaminy U:
– w stanach zapalnych i owrzodzeniach (kiedyś liście kapusty przykładano do
wszystkiego m.in. na trudno gojące się rany, siniaki, obrzęki i wrzody, a nawet
na ukąszenia owadów, czy oparzenia),
– w przypadku zapalenia piersi u kobiet karmiących oraz skuteczne
łagodzenie bólów stawów i zapalenie żył,
– na podrażnienia żołądka (działanie kojąco na zmiany zapalne w przewodzie
pokarmowym),
– hamuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego i łagodzi procesy
samostrawienia ściany żołądka,
– profilaktycznie, jako lek przeciwwrzodowy, przy równoczesnym stosowaniu
leków mogących wywołać chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, np. leki
przeciwreumatyczne.
XXX
Kolejny raz babcie miały rację. Kapusta
(świeża, biała) dobra na wszystko
Źródłohttp://naturalniezdrowy.com.pl/witamina-u-w-soku-z-kapusty-a-co-to/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz