poniedziałek, 2 maja 2016

Witamina U w soku z kapusty

Witamina U (L-metylo-metionino-sulfonian) jest bardzo rzadko występującą witaminą, o której naukowcy wiedzą mało. Występuje tylko w soku z kapusty.
 Została odkryta w latach pięćdziesiątych. Jej budowa chemiczna wydaje się zbliżona do myrosyny, enzymu, którego rola chemiczna miałaby polegać na hydrolizowaniu niektórych glikozydów, przekształcając je w glukozę i olejki siarkowe.
XXX
Historia Jaya Kordicha (znany od lat w wielu krajach, jako gorliwy propagator sokowania), na którą natrafiłem, wydała mi się bardzo interesująca, więc ją przytoczę:
Pan Jay Kordich w młodości jak to bywa najczęściej, nie zastanawiał się nad swoją dietą. Był zdrowy, tak też się czuł, więc do lekarzy nie chodził. Do czasu aż wykryto u niego guza pęcherza moczowego. Został skierowany do kilku specjalistów i jeden z nich poradził mu picie soków. Początkowo był to sok jabłkowo-marchwiowy, ale z czasem został wielkim propagatorem sokowej diety.
 XXX
W latach 1949-50 Kordich pracował wraz z dr Garnett Cheney (profesor medycyny z Uniwersytetu Standforda) lecząc wrzody żołądka sokiem z kapusty białej. Leczyli również więźniów na wyspie Alcatraz. Wyniki kuracji były niesamowite: wrzody znikały w ciągu 7 dni, a u nielicznej grupy osób ból się zmniejszył i proces leczenia był wydłużony. Wszystko jest udokumentowane.
 XXX
Dr Cheney używał soku z kapusty w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Dobroczynne działanie soku z kapusty przypisywał witaminie, którą nazwał Vitamin U (U od ulcer/wrzód) z braku lepszej nazwy. Sam Kordich w końcu uporał się z rakiem pęcherza i zaczął szerzyć ideę picia soków ze świeżych owoców i warzyw.
XXX
W latach siedemdziesiątych była ona produkowana przez francuską firmę Beytout w formie draż. 250 mg. W lekach miała postać bromku lub chlorku. Zalecana dawka wynosiła 500 mg 3 razy dziennie przed jedzeniem. Teraz można ją spotkać w niektórych kosmetykach.

Witamina U, czyli sulfinian metioniny jest pochodną metioniny, a ta jest z kolei uważana za aminokwas życia. Oprócz właściwości przeciwzapalnych, prace badawcze wykazały, że wspomaga ona gojenie się uszkodzeń skóry, a poprzez wzrost i migrację jej komórek znacząco przyczynia się do odbudowy naskórka.
XXX
Witamina U, jako substancja wspomagająca gojenie, została uznana za tą, która może skutecznie zapobiegać starzeniu się skóry i usuwać jego skutki. 21 stycznia 2010 roku naukowcy z wydziału dermatologii Uniwersytetu w Seulu, opublikowali w czasopiśmie Pharmacology wyniki badań, w których udowodnili, że witamina U stosowana zewnętrznie przyspiesza aż trzykrotnie tempo regeneracji uszkodzonej skóry.
Działanie witaminy U:
– w stanach zapalnych i owrzodzeniach (kiedyś liście kapusty przykładano do wszystkiego m.in. na trudno gojące się rany, siniaki, obrzęki i wrzody, a nawet na ukąszenia owadów, czy oparzenia),
– w przypadku zapalenia piersi u kobiet karmiących oraz skuteczne łagodzenie bólów stawów i zapalenie żył,
– na podrażnienia żołądka (działanie kojąco na zmiany zapalne w przewodzie pokarmowym),
– hamuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego i łagodzi procesy samostrawienia ściany żołądka,
– profilaktycznie, jako lek przeciwwrzodowy, przy równoczesnym stosowaniu leków mogących wywołać chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, np. leki przeciwreumatyczne.
 XXX
Kolejny raz babcie miały rację. Kapusta (świeża, biała) dobra na wszystko

Źródłohttp://naturalniezdrowy.com.pl/witamina-u-w-soku-z-kapusty-a-co-to/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz