Pitaja
– smoczy owoc
W
regionach tropikalnych i subtropikalnych rośnie i kwitnie w obfitości swej
pitaja, czyli smoczy owoc.
Swoim wyglądem zaiste przypomina miniaturowego
smoka, a zaliczany jest do rodziny kaktusowatych. Jego czerwona barwa z
elementami zieleni oraz biały miąższ pełen czarnych ziarenek sugerują, że
zawiera wiele składników odżywczych i cennych właściwości. Witam kolorowo!
Jeśli
chcesz zostać rycerzem, który poskromi smoka i uratuje piękną księżniczkę, to
sięgnij po ten owoc. Podobno rzeczywiście sprawia, że można poczuć się jak w
bajce, a przy okazji ma znakomity wpływ na zdrowie!
Wartość
odżywcza pitaji
Smoczy
owoc posiada zaskakującą ilość składników odżywczych. Jest bogaty w
antyoksydanty, witaminy C i B, karoteny, kwasy tłuszczowe, a nawet posiada
więcej białka niż inne owoce.
Pitaja
zawiera captin, fitochemiczny związek, który jest stosowany jako lek w
chorobach serca. Posiada również wapń, fosfor i żelazo, które wzmacniają kości,
układ immunologiczny oraz przyśpieszają gojenie się ran.
Olej z
nasion pitaji działa jako delikatny środek przeczyszczający, a same nasiona są
bogate w wielonienasycone kwast tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które obniżają
poziom trójglicerydów i zapobiegają chorobom układu krążenia.
Spożywanie
pitaji przyczynia się do usuwania ciężkich metali z organizmu, poprawia wzrok,
a likopen w niej zawarty zapobiega nowotworom. Jak wygląda rzecz z makro? W 100
g owocu mamy:
·
60 kcal
·
9 g węglowodanów
·
1,5 g tłuszczu
·
2 g białka
Pitaja
utrzymuje serce w świetnej kondycji
Rozwój
cywilizacji ma taki efekt uboczny, że coraz więcej osób ma problemy z sercem.
Jednak to właśnie owoce pitaji są znakomitym lekiem na całe zło, ponieważ
obniżają ogólną pulę cholesterolu, a pomagają uzupełnić luki w brakach dobrego
cholesterolu – HDL. A tłuszcz zawarty w nasionach pitaji jest równie zdrowy jak
ten w orzechach.
Smoczy
owoc ma smocze właściwości antyoksydacyjne
Reaktywne
formy tlenu to nic innego, jak cząsteczki, które zawierają atomy tlenu z
niesprawnym elektronem, a mają wpływ na metabolizm i przyśpieszają rozwój
chorób i procesy starzenia. Jak im zapobiegać? Ano trzeba jeść antyoksydanty!
Dragon fruit, czyli smoczy owoc jest wart wydania paru groszy. Jest świetny w
te klocki!
Pitaja
dla urody?
Spożywanie
owoców pitaji nie tylko może wydłużyć życie, ale również poprawić wygląd skóry.
Można nawet przygotować sobie maskę na twarz z tych owoców, czego ja na pewno
nigdy nie zrobię, bo nigdy nie pozwoliłbym sobie na takie marnotrastwo :-)
Błonnik
kluczem do zachowania zdrowia
Kiedyś
już pisałem jak błonnik jest istotny dla zachowania zdrowia, jednak nie każdy
chce mi wierzyć :P Błonnik jest podstawą dla usuwania toksyn na
zewnątrz organizmu, co działa w ten sposób, że do błonnika przylepiają się
toksyny i wspólnie wylatują na zewnątrz organizmu. Błonnik wpływa na procesy
trawienia, fermentuje w układzie pokarmowym i z niego produkowane są
krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. No i oczywiście zapobiega zaparciom.
Pitaja
walczy z trądzikiem
Wróćmy
do urody, czyli czegoś, czego akurat ja mam w nadmiarze i nie muszę sie o to
martwić :-) Pitaja jest bogata w silny antyoksydant – witaminę C i
może być użyta zewnętrznie na skórę w postaci maści. Zetrzyj kawałek owocu na
pastę, a następnie nałóż na obszar skóry z którym masz problemy. Najlepiej
wykonywać to dwa razy dziennie.
Smoczy
owoc zapobiega rozwojowi cukrzycy
Wysoka
zawartość błonnika w smoczym owocu może pomóc nie tylko w zapobieganiu
rozwojowi cukrzycy II typu, ale nawet ją wyleczyć. Z tak prostej przyczyny, że
błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zapobiega jego skokom i wahaniom
poziomu samej insuliny.
Pitaja
leczy włosy farbowane
Sok z
pitaji to doskonały środek do regeneracji farbowanych włosów. Nanoszenie na
włosy odżywki zawierającej sok z tego owocu lub stosowanie samego soku powoduje
wzmocnienie i regenerację włosów zniszczonych i farbowanych. To pozwoli, aby
mieszki włosowe pozostały otwarte, dzięki czemu włosy będą oddychać i pozostaną
zdrowe i sprawne.
Pitaja
łagodzi stany zapalne skóry
Łączenie
pitaji z sokiem z ogórka i miodem pozwala na utworzenie mikstury, która
podobnie jak aloes, łagodzi skutki nadmiernej ekspozycji na promienie
słoneczne. Smoczy owoc bogaty w witaminę B3 nawilża skórę i pomaga uwolnić
ciepło z obszaru zapalnego.
Pitaja
tłumi zapalenia stawów
Zapalenie
stawów powoduje silne podrażnienie i objawia się bezruchem. Jednak spożywanie
owoców pitaji może pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Korzyści wynikające z
jedzenia tych owoców dla osób mających zapalenie stawów są tak wielkie, że
często można spotkać się z określeniem „owoce przeciwzapalne”.
Roślina
pitaji rozwija się nietypowo
Roślina
ta wydaje na świat piękny różowy lub żółty kwiat, który bywa nazywany
„księżycowym kwiatem” lub „królową nocy”. Ma niezwykłą właściwość rozwoju w
ciągu jednej nocy! Właśnie podczas nocy te kwiaty są zapylane przez ćmy i
nietoperze. Drzewo pitaji owocuje około sześciu razy rocznie.
Źródłohttp://killbillblog.me/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz