Indyjscy medycy wykorzystywali piperynę do leczenia dolegliwości żołądkowych i bólu rozmaitego pochodzenia. Dziś każdy z nas może przekonać się o jej dobroczynnym działaniu.
Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Prym wiedzie tu pieprz czarny i biały, choć w bardziej wyrafinowanych przepisach kulinarnych znajdziemy też pieprz zielony czy różowy. Pikantnym „pierwiastkiem” łączącym te różnie wyglądające ziarna jest alkaloid piperyna. Najnowsze badania dowodzą, że odpowiada ona nie tylko za ostry smak tych przypraw. Może być, między innymi, bardzo pomocna w odchudzaniu…
Czym jest piperyna?
Wszystkie wymienione rodzaje pieprzu otrzymywane są z tej samej rośliny – Piper nigrum L. Głównym alkaloidem w niej obecnym, odpowiedzialnym za niezwykle ostry, piekący smak, jest piperyna. Alkaloid ten pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym i, wzmagając wydzielanie soku żołądkowego, polepsza trawienie. To jednak tylko podstawowe, najbardziej znane właściwości piperyny. Oprócz tego bada się ją również pod kątem działania antybakteryjnego, przeciwutleniającego, przeciwzapalnego oraz wpływu na stężenie glukozy i hormonów tarczycowych we krwi. Piperyna istotnie zwiększa też wchłanianie selenu, witamin z grupy B, beta-karotenu oraz koenzymu Q10. Bywa, więc składnikiem preparatów witaminowo mineralnych w celu uzyskania ich lepszej przyswajalności. Niektóre badania sugerują również wpływ piperyny na zdolności poznawcze i nastrój.
W jaki sposób piperyna wspomaga odchudzanie?
Piperyna wspomaga wydzielanie soków trawiennych, poprawia strawność i wykorzystanie samego pokarmu. Pobudza wydzielanie adrenaliny oraz noradrenaliny w zakończeniach nerwów współczulnych. Piperyna podnosi również stężenie cAMP poprzez ograniczenie aktywności fosfodiesterazy. Piperyna dodatkowo wzmaga wchłanianie się leków oraz witamin.
Wspomniane działanie piperyny jest udowodnione naukowo. Zdaniem naukowców piperyna stymuluje enzymy trawienne trzustki, przyśpieszając tym samym przemianę materii, co w prosty sposób stymuluje odchudzanie. Piperyna zmniejsza czas przemieszczania się pokarmu na linii żołądek – jelita, co również ma znaczenie w procesie chudnięcia.
Wyciąg z pieprzu czarnego sprawia, że przewód pokarmowy ma większą tolerancje wysoko skoncentrowanych odżywek białkowych czy mineralno-witaminowych. W dodatku, stymuluje układ odpornościowy, w tym GALT. Zwiększa uwalnianie proteolitycznych enzymów i ukwaszenie soku żołądkowego, co ułatwia trawienie białek. W dodatku, związki piperynowe zwiększają ukrwienie przewodu pokarmowego w czasie trawienia pokarmu, co sprawia, że składniki pokarmowe łatwiej przenikają przez ściany jelita do krwi oraz limfy. Wyciąg z pieprzu czarnego ułatwia wypróżnianie, pośrednio zwiększa również syntezę białka strukturalnego mięśni. W dodatku, pseudoalkaloidy piperynowe podnoszą odporność organizmu na bodźce bólowe, pobudzają eliminacje kwasu mlekowego z mięśni, zwiększają tonus mięśni, wzmagają koncentrację oraz wzmagają psychiczne przygotowanie do zwiększonego wysiłku fizycznego.
Wpływ na zdrowie człowieka
W roku 2012 opublikowano wyniki badań wskazujące, że piperyna może blokować tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i obniżać poziom tłuszczu w krwiobiegu. Jest to wynikiem zakłócania aktywności genów kontrolujących powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Pod wpływem piperyny wzmaga się też wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) oraz poprawia się trawienie pokarmu. Piperyna ma także wpływ na wchłanianie składników odżywczych: witaminy C, selenu, beta-karotenu, witaminy A, witaminy B-6 i koenzymu Q.
Innym działaniem piperyny jest stymulacja proliferacji melanocytów w strukturach komórkowych. Przy zastosowaniu piperyny i fototerapii promieniowaniem ultrafioletowym, skóra staje się znacznie ciemniejsza, co jest badane w kontekście leczenia bielactwa nabytego.
Kolejnym korzystnym zdrowotnie działaniem piperyny może być hamowanie działania substancji chemicznych odpowiedzialnych za mutacje w materiale genetycznym komórek. Badania in vitro na komórkach myszy i szczurów wskazują, że podawanie piperyny może hamować wzrost guzów nowotworowych.
Piperyna wykazuje także działanie antydepresyjne poprzez wzrost neurotransmisji serotoniny i dopaminy – substancji deficytowych u osób cierpiących na depresję.
W medycynie chińskiej i indyjskiej była stosowana w leczeniu dolegliwości trawiennych (zaparcia, biegunka, niestrawność), ale także w przypadku bólu stawów, chorób serca, anginy i gangreny.
Czarny pieprz, pobudza apetyt, rozszerza naczynia krwionośne, ożywia ciało, przyspiesza przemianę materii i zwiększa pociąg płciowy.
Piperyna to kolejny z wielu przykładów substancji, które możemy przyjmować, aby uczynić działanie naszego organizmu znacznie sprawniejszym. Jeśli ktoś szuka idealnego dodatku do swojej codziennej diety oraz świetnego suplementu na odchudzanie, to piperyna jest czymś właśnie dla niego!
Właściwości Piperyny zostały potwierdzone w badaniach klinicznych przeprowadzonych na grupie zdrowych wolontariuszy w USA. W badaniach tych mierzono poziom przyswajania 3 substancji należących do odrębnych kategorii:
- substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (beta karoten);
- substancji rozpuszczalnych w wodzie (witamina B6);
- substancji należących do grupy związków mineralnych (selenometionina);
- przyswajania przy udziale piperyny i bez jej udziału (grupa kontrolna);
Stopień przyswajania beta karotenu, witaminy B6 i selenometioniny w przewodzie pokarmowym określono mierząc poziom badanych substancji we krwi.
Porównując wyniki uzyskane w obu grupach: kontrolnej – gdzie wolontariuszom podawano substancje odżywcze bez piperyny oraz w grupie, w której podawano je łącznie z piperyną, stwierdzono w tej drugiej istotny wzrost przyswajalności substancji odżywczych. We wszystkich badaniach zastosowano dawkę piperyny równą 5mg.
Poziom absorpcji kształtował się następująco:
- selenometioniny wzrósł o 30%,
- beta-karotenu o 60%,
- witaminy B6 nieco powyżej 60%.
Piperyna
Wzmaga wydzielanie soków trawiennych ( żołądkowy, trzustkowy i jelitowy). Dzięki temu znacznie poprawia strawność pokarmu, tym samym polepszając jego wykorzystanie poprzez zwiększenie dostępności wielu substancji odżywczych i innych związków chemicznych. Przyswajalność składników zwiększa się wielokrotnie, dzięki czemu możemy uzyskać silniejsze efekty działania tych składników na nasz organizm.
Dla wielu osób z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych (np. osoby w podeszłym, wieku, osoby osłabione) dodanie piperyny powoduje, że substancje odżywcze w ogóle są wchłaniane. Jednym słowem reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Zwiększa uwalnianie enzymów proteolitycznych, czyli tych, które są odpowiedzialne za rozkładnie białek. Enzymy proteolityczne występują m.in. w soku żołądkowym i jelitowym. Związki piperynowe podnoszą kwasowość soku żołądkowego, ułatwiając tym samym trawienie białek.
Piperyna zwiększa ukrwienie przewodu pokarmowego w trakcie trawienia, co ułatwia przenikanie składników pokarmowych z jelita do krwi i limfy.
Reguluje proces wypróżniania.
Dla wielu osób z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych (np. osoby w podeszłym, wieku, osoby osłabione) dodanie piperyny powoduje, że substancje odżywcze w ogóle są wchłaniane. Jednym słowem reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Zwiększa uwalnianie enzymów proteolitycznych, czyli tych, które są odpowiedzialne za rozkładnie białek. Enzymy proteolityczne występują m.in. w soku żołądkowym i jelitowym. Związki piperynowe podnoszą kwasowość soku żołądkowego, ułatwiając tym samym trawienie białek.
Piperyna zwiększa ukrwienie przewodu pokarmowego w trakcie trawienia, co ułatwia przenikanie składników pokarmowych z jelita do krwi i limfy.
Reguluje proces wypróżniania.
Piperyna wykorzystywana jest również w odchudzaniu. Nasila procesy lipolizy (udowodniono przeprowadzając testy na zwierzętach), poprzez receptory adrenergiczne (białka błonowe rozpoznające i wiążące cząsteczki adrenaliny i noradrenaliny), czyli utlenianie tkanki tłuszczowej.
Ciekawostką jest, iż u zwierząt, którym podawany był wyciąg z czarnego pieprzu zauważono wzrost masy ciała od 4 – 7%. Dotyczy to jedynie tkanki mięsnej, nie tłuszczowej. U badanych zwierząt mięso było twardsze, o bardziej zarysowanej strukturze włókienkowej i wyższej zawartości glikogenu.
Piperyna, stymuluje również bezpośrednio receptory termiczne, co prowadzi do uruchomienia procesów termoregulacyjnych i wzmożonej emisji energii cieplnej poza organizm, a w konsekwencji intensywniejszego spalania i większego zużycia tłuszczów zapasowych.
Ciekawostką jest, iż u zwierząt, którym podawany był wyciąg z czarnego pieprzu zauważono wzrost masy ciała od 4 – 7%. Dotyczy to jedynie tkanki mięsnej, nie tłuszczowej. U badanych zwierząt mięso było twardsze, o bardziej zarysowanej strukturze włókienkowej i wyższej zawartości glikogenu.
Piperyna, stymuluje również bezpośrednio receptory termiczne, co prowadzi do uruchomienia procesów termoregulacyjnych i wzmożonej emisji energii cieplnej poza organizm, a w konsekwencji intensywniejszego spalania i większego zużycia tłuszczów zapasowych.
W dietetyce a także leczeniu otyłości preparaty zawierające piperynę doskonale sprawdzają się w połączeniu z:
- fitosterolami
- Bitter Melon (Momordica charantia)
- z glonami (listownica, morszczyn)
- z sinicami (Spirulina)
- z chromem
- karnityną,
- forskoliną (z ziela pokrzywki ozdobnej)
- przęślą (Ephedra)
- kofeiną
- teobrominą i synefryną.
Nie należy natomiast piperyny łączyć z inhibitorami lipazy (np. z preparatem Alli), bowiem dochodzi do silnej niestrawności i biegunki, a nawet ostrego zapalenia jelit.
Wyciąg z pieprzu czarnego oddziałuje bardzo pozytywnie na wydolność fizyczną i psychiczną organizmu. Zwiększa odporność na bodźce bólowe, przyśpieszają eliminację kwasu mlekowego z mięśni (dzięki temu nie tworzą się przysłowiowe zakwasy w mięśniach).
Poprzez zwiększenie wchłanialności składników odżywczych pośrednio wpływa na rozbudowę tkanki mięśniowej.
Podnosi tonus mięśni, czyli lekkie fizjologiczne napięcie mięśni szkieletowych, które powstaje poprzez niewielkie impulsy nerwowe wytwarzane przez móżdżek. Wysoki tonus mięśniowy kształtuje sylwetkę i daje wrażenie jędrności ciała. Nic, więc dziwnego, że wszyscy sportowcy chcą, aby był on wysoki.
Pośrednio zwiększają syntezę białka strukturalnego mięśni.
Piperyna również wzmagają koncentrację i pogłębiają gotowość psychiczną do dużego wysiłku fizycznego
Podnosi temperaturę ciała tym samym wzmaga metabolizm, ale równocześnie podnosi anabolizm białek (przyswajanie białek, budowę tkanki łącznej właściwej i mięśniowej poprzecznie prążkowanej).
Poprzez zwiększenie wchłanialności składników odżywczych pośrednio wpływa na rozbudowę tkanki mięśniowej.
Podnosi tonus mięśni, czyli lekkie fizjologiczne napięcie mięśni szkieletowych, które powstaje poprzez niewielkie impulsy nerwowe wytwarzane przez móżdżek. Wysoki tonus mięśniowy kształtuje sylwetkę i daje wrażenie jędrności ciała. Nic, więc dziwnego, że wszyscy sportowcy chcą, aby był on wysoki.
Pośrednio zwiększają syntezę białka strukturalnego mięśni.
Piperyna również wzmagają koncentrację i pogłębiają gotowość psychiczną do dużego wysiłku fizycznego
Podnosi temperaturę ciała tym samym wzmaga metabolizm, ale równocześnie podnosi anabolizm białek (przyswajanie białek, budowę tkanki łącznej właściwej i mięśniowej poprzecznie prążkowanej).
W kosmetyce ekstrakt z pieprzu stosowany w bardzo małych ilościach zwiększa penetrację i przyswajalność przez skórę cennych składników aktywnych do głębszych warstw skóry, które z natury ciężko wprowadzić. Dzieje się tak, ponieważ jako substancja o charakterze tłuszczowym zwiększa płynność bariery lipidowej naskórka, która dzięki temu staje się bardziej przepuszczalna dla składników aktywnych.
Nowe badania potwierdziły, iż już 0.01% ekstraktu z pieprzu zwiększa o 30% przezskórną biodostępność trudno przyswajalnych ekstraktów roślinnych, w tym bardzo zdrowych polifenoli z zielonej herbaty.
Prace badawcze Dowiodły, iż ekstrakt z pieprzu stosowany w zalecanych stężeniach jest całkowicie bezpieczny w zastosowaniu zewnętrznym i nie powoduje podrażnień ani zaczerwienienia skóry.
Co ciekawe pomaga w leczeniu bielactwa. Piperyna, wykazywała dużą aktywność pobudzania rozwoju melanocytów. Badania dają podstawę do przypuszczeń, że zarówno wyciągi z owoców pieprzu czarnego jak i sama piperyna, znajdą zastosowanie w stymulowaniu rozwoju ludzkich melanocytów, stając się lekami pomocnymi w terapii leczenia bielactwa.
Nowe badania potwierdziły, iż już 0.01% ekstraktu z pieprzu zwiększa o 30% przezskórną biodostępność trudno przyswajalnych ekstraktów roślinnych, w tym bardzo zdrowych polifenoli z zielonej herbaty.
Prace badawcze Dowiodły, iż ekstrakt z pieprzu stosowany w zalecanych stężeniach jest całkowicie bezpieczny w zastosowaniu zewnętrznym i nie powoduje podrażnień ani zaczerwienienia skóry.
Co ciekawe pomaga w leczeniu bielactwa. Piperyna, wykazywała dużą aktywność pobudzania rozwoju melanocytów. Badania dają podstawę do przypuszczeń, że zarówno wyciągi z owoców pieprzu czarnego jak i sama piperyna, znajdą zastosowanie w stymulowaniu rozwoju ludzkich melanocytów, stając się lekami pomocnymi w terapii leczenia bielactwa.
Piperyna
Działa lekko moczopędnie.
Uchodzi za jeden z afrodyzjaków.
Poprawia krążenie krwi tym samym znacznie polepsza ukrwienie tkanek.
Działa antydepresyjnie w stanach przewlekłego stresu.
Naukowcy z Uniwersytetu Comensus udowodnili, że piperyna obniża ciśnienie krwi.
Działa antydepresyjnie i polepsza proces myślenia.
Ma również niezwykłe właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Uchodzi za jeden z afrodyzjaków.
Poprawia krążenie krwi tym samym znacznie polepsza ukrwienie tkanek.
Działa antydepresyjnie w stanach przewlekłego stresu.
Naukowcy z Uniwersytetu Comensus udowodnili, że piperyna obniża ciśnienie krwi.
Działa antydepresyjnie i polepsza proces myślenia.
Ma również niezwykłe właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Dawkowanie
Zaleca się zażywanie od 5 do10 mg 1-2 razy dziennie przez 3 miesiące; potem przerwa 1-2 miesiące i
Olejki eteryczne z czarnego pieprzu pomagają w leczeniu przeziębienia, kaszlu oraz łagodzą bóle mięśniowe.
Zaleca się zażywanie od 5 do10 mg 1-2 razy dziennie przez 3 miesiące; potem przerwa 1-2 miesiące i
Olejki eteryczne z czarnego pieprzu pomagają w leczeniu przeziębienia, kaszlu oraz łagodzą bóle mięśniowe.
Aby zrobić przeciwbólową miksturę, wystarczy do pół litra spirytusu wsypać 20 łyżeczek czarnego pieprzu i pozostawić na 24 godziny do naciągnięcia.
Tą miksturą należy smarować wrażliwe miejsca.
Picie kilku łyżek pieprzowego wywaru obniża gorączkę. W 1/2 litra wody gotujemy równe ilości pieprzu i cukru np. po dwie łyżki, aż do osiągnięcia około 200ml wywaru.
Dietetycy podkreślają, że regularne stosowanie wysoko stężonej piperyny jest w stanie trwale zlikwidować nawet bardzo dużą nadwagę. Nic dziwnego, że wiele osób widzi w niej ratunek dla wieloletnich zmagań z otyłością.
Szukając dla siebie preparatu z piperyną, zwróć uwagę, by jej stężenie było jak najwyższe. Obecnie rekordowym stężeniem jest 95% piperyny - w preparacie Piperyna Forte. Korzystajmy z właściwości piperyny, a nasze sylwetki odwdzięczą nam się jędrnymi udami, szczupłą talią i gładką skórą bez cellulitu!
Naturalna moc piperyny
Warto wiedzieć, że jedną z głównych właściwości piperyny jest podnoszenie wydolności fizycznej organizmu. To, dlatego po piperynę sięgają zarówno sportowcy, jak i osoby prowadzące siedzący tryb życia. Wzmagając wydzielanie soków trawiennych, piperyna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej bez względu na prowadzony tryb życia. Sportowcom pomaga wyrzeźbić mięśnie, a osobom nieaktywnym fizycznie ułatwia spalanie tłuszczu bez wykonywania ćwiczeń. Naukowcy zaznaczają, że poza odchudzaniem piperyna wpływa także na poprawę koncentracji i wzmacnia układ odpornościowy. Wygląda na to, że natura po raz kolejny okazuje się najkorzystniejszym suplementem dla ludzkiego organizmu.
PIPERYNĘ FORTE KUPISZ W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.ZDROWIEZROSLIN.PL
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz