W ostatnich latach
lekarze i naukowcy zaobserwowali, że gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią
i alergią. Szereg osób spożywając żywność z glutenem zgłasza niepokojące
symptomy, a nie ma charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (tTG i
EmA).
Natomiast aż 50% z nich ma pozytywny wynik przeciwciał AGA (przeciwciała
antygliadynowe, tak zwane „starego typu” w przeciwieństwie do deamidowanej
gliadyny DGP, potocznie nazywanej „nową gliadyną”). Zwykle podczas biopsji u
osób tych nie obserwujemy zmian patologicznych w śluzówce jelita, a ilość
limfocytów pozostaje w normie lub nieznacznie poza nią wykracza (Marsh 0 lub
I). Osoby te także nie mają alergii na pszenicę, ich całkowity poziom IgE
pozostaje w normie.
Nadwrażliwość na gluten to te przypadki nietolerancji glutenu, w których w
oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik
przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego poziomu IgE) oraz w
których praktycznie brak jest zaniku kosmków jelitowych, a pomimo tego spożycie
glutenu (najlepiej sprawdzone podczas prowokacji) powoduje niepożądane objawy u
pacjenta.
Schorzenie dotyczy
głównie osób dorosłych i charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub
najczęściej wielu objawów, wśród których najczęstsze to :
·
ból brzucha – w 68% przypadków
·
wysypka, egzema – 40%
·
bóle głowy – 35%
·
uczucie ciągłego zmęczenia – 35%
·
splątanie – 34%
·
biegunka – 33%
·
wzdęcia – 25%
·
zaparcia – 20%
·
anemia- 20%
·
drętwienie i bolesność kończyn – 20%
·
osłabienie/omdlenia – 20%
·
pieczenie w przełyku – 15%
·
nudności i wymioty – 15%
·
uczucie przelewania w jelitach – 10%
·
zapalenie języka – 10%
Objawy te pojawiają
się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej
gluten. Wstępne badania amerykańskie wskazują, że zaburzenie to może dotyczyć
aż 6% populacji. Zatem wydaje się pewne, że nadwrażliwość na gluten
jest znacznie częstsza niż celiakia.
Nadwrażliwość na gluten może być także powiązana z chorobami
neuropsychiatrycznymi, takimi jak schizofrenia czy autyzm. Są prace badawcze
wskazujące związek pomiędzy wycofaniem glutenu z diety a zdecydowaną poprawą
zdrowia niektórych osób ze schizofrenią i cierpiących na zaburzenia
autystyczne. U wielu pacjentów mylnie i zbyt często diagnozuje się zespół
jelita drażliwego oraz inne zaburzenia jelitowe o naturze psychosomatycznej.
Najprawdopodobniej część tych osób cierpi na nadwrażliwość na gluten i jedynym
efektywnym sposobem leczenia ich dolegliwości jest dieta bezglutenowa,
a nie kolejne leki.
Schorzenie wydaje się
powiązane z aktywacją nieswoistej immunologicznej reakcji na gluten, inaczej
niż w celiakii, gdzie dochodzi do procesów autoimmunizacyjnych. Badanie
genetyczne w diagnostyce nadwrażliwości nie jest miarodajne, ponieważ
tylko połowa chorych posiada haplotyp HLA DQ2/DQ8, charakterystyczny dla celiakii, dlatego nadwrażliwość
na gluten nie ma podłoża genetycznego. Wypływa z tego wniosek, że ujemny
wynik testów genetycznych w kierunku celiakii nie musi oznaczać, że pacjentowi
nie szkodzi gluten.
Co istotne i jak już wspomniano, u osób z nadwrażliwością na gluten często
występują przeciwciała antygliadynowe starego typu (AGA IgA lub IgG).
Podsumowanie – kiedy można mówić o nadwrażliwości na gluten:
·
przeciwciała IgE w normie (co wyklucza alergię)
·
wykluczona celiakia – prawidłowe wyniki przeciwciał tTG, DGP, EmA oraz brak
niedoboru całkowitego IgA
·
brak zaniku kosmków jelitowych podczas biopsji (Marsh 0 lub I)
·
możliwa obecność przeciwciał antygliadynowych AGA (w klasie IgA i/lub IgG)
·
brak zależności genetycznej – pacjent może, lecz nie musi mieć HLA DQ2/DQ8
·
jeśli pacjent obserwuje złagodzenie/ustąpienie objawów po wprowadzeniu
diety bezglutenowej oraz ponowne ich zaostrzenie podczas prowokacji glutenem
Leczenie poprzez wykluczenie glutenu z
diety nie różni się od postępowania w przypadku celiakii czy alergii na
pszenicę. Różnice polegają wyłącznie na tym, iż w przypadku celiakii dieta musi
być już stosowana przez całe życie, natomiast w przypadku alergii i
nadwrażliwości na gluten dieta może być stosowana czasowo.
Źródłohttp://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz