Miód z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to roślina zdrowotna znana od stuleci.
Szeroko stosowany w medycynie ludowej, jako skuteczny lek na wszelkiego rodzaju
infekcje górnych dróg oddechowych, stany zapalne, a także miażdżycę.
Mniszek
wspomaga także proces odchudzania dzięki swoim właściwościom żółciopędnym. Ta
drogocenna roślina była kiedyś stosowana w kuchni, jako surowiec do sałatek, a
także syropów i miodów. Cenny miód z mniszka lekarskiego, to połączenie
najlepszych właściwości zdrowotnych razem z walorami smakowymi…, co tu wiele
pisać jest obłędnie smaczny, porównywalny do miodu pszczelego, cudowny na
kanapki, naleśniki lub do deserów lodowych, a jednocześnie trzyma od nas grypę
z daleka. Właśnie jest doskonały czas na
przygotowanie tego boskiego nektaru, najlepsze kwiaty mniszka są w maju , gdyż
nie zawierają goryczki. Tak, więc do
dzieła!
Składniki :
500 szt kwiatów mniszka lekarskiego ( niby dużo, ale na łące
to raptem 10 minut schylania)
3 l wody
3 kg cukru
3 cytryny duże i dojrzałe
Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny dzień, z daleka od szosy,
najlepiej na jakiejś pięknej zachwaszczonej łące lub u siebie w ogródku, (
jeśli nie jesteśmy porządniccy i ich wcześniej nie usunęliśmy). Rozsypujemy na
papierze, gdzie muszą leżakować około godzinki, żeby pozbyć się czarnych
robaczków -gotujemy miód, a on nie wymaga wkładki mięsnej. Kwiaty nie mogą mieć ogonków – same główki. Po
tym czasie szorujemy cytrynki, kroimy w kostkę razem ze skórką i wrzucamy do
gara, zalewamy 3 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wrzucamy
kwiaty mleczu i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.
Mieszamy, zestawiamy z ognia i odstawiamy na dobę do
chłodnego miejsca. Po tym czasie przecedzamy wszystko przez gazę, wywar stawiamy
na kuchence i podgrzewamy, do ciepłego wsypujemy cały cukier, mieszamy i
doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 2,5 godziny, co
jakiś czas mieszają cale bardzo ostrożnie gdyż pod koniec gotowania miód ma
tendencje do kipienia podczas mieszania i może nam urządzić niezły sajgon na
kuchence. Gdy zrobimy próbę kapnięcia kropli na spodek a ona zacznie gęstnieć
podczas wystygania i przybierać konsystencję lejącego miodu, wtedy wyłączamy
gaz, rozlewamy cenny specyfik na gorąco do słoików , zakręcamy i odstawiamy do góry
dnem aż do wystygnięcia . Możemy nasze złote słoiczki przechowywać do kilku
miesięcy w chłodnym pomieszczeniu. Pychota.
Drugi przepis
SKŁADNIKI:
300g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza),
1,5 cytryny,
3 szklanki cukru,
5 szklanek wody.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce.
2. Następnego dnia napój przecedzam. Wsypuję cukier. Gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny.
3. Gdy syrop lekko zgęstnieje gorący przelewam do słoiczków. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam je na 3 godziny. Gotowy syropek wynoszę do spiżarni.
Drugi przepis
SKŁADNIKI:
300g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza),
1,5 cytryny,
3 szklanki cukru,
5 szklanek wody.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce.
2. Następnego dnia napój przecedzam. Wsypuję cukier. Gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny.
3. Gdy syrop lekko zgęstnieje gorący przelewam do słoiczków. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam je na 3 godziny. Gotowy syropek wynoszę do spiżarni.
Źródłohttp://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/miod-z-mniszka-lekarskiego/
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz